НАПРЯМИ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ДОСВІДУ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЮ ТА ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯМ У ЖКГ УКРАЇНИ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

НАПРЯМИ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ДОСВІДУ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЮ ТА ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯМ У ЖКГ УКРАЇНИ

22.03.2021 21:48

[Section 1. Economy, organization and administration of enterprises, branches and complexes]

Author: Бізонич Дмитро Володимирович, кандидат технічних наук, директор ТОВ «Еталонтехсервіс», м. Харків


Однією із найбільш енергоємних галузей вітчизняної економіки залишається галузь житлово-комунального господарства. В Україні, як і в більшості європейських країн, близько 30 % кінцевої енергії споживається будинками. Це найбільший сектор національної економіки з точки зору енергоспоживання, за яким ідуть промисловий і транспортний сектори. Якщо в індустріальному секторі споживання енергії з часом зменшується (підприємства поступово впроваджують енергоефективні технології), то у житловому – рівень змін не значний. Причина такої стагнації – наявність нормативно-правових, бюрократичних, світоглядних бар’єрів, які перешкоджають власникам житла впроваджувати енергоефективні технології у своїх будинках [3].

За даними Мінрегіону України щорічні втрати тепла у житловому секторі країни досягають близько 60 %, що рівноцінно $ 3 млрд. При цьому, найбільші втрати енергії мають місце у багатоквартирних будинках, які становлять близько 98% усього житлового фонду країни і споживанням до 58% газу і до 34% електроенергії від загального обсягу. Для вирішення цієї проблеми необхідно розпочати впровадження практики європейських країн: дієво-практичні механізми співфінансування енергоефективних заходів, енергосервіс, енергоменеджмент тощо. Тому, сьогодні серед основних заходів з енергоощадності є сприяння залученню інвестицій у термомодернізацію житлових будівель та у будівництво споруд з близьким до нульового споживанням енергії; активне використання сертифікації енергетичної ефективності будівель, системи енергоаудиту та енергоменеджменту, а також, забезпечення 100% комерційного обліку споживання газу, електроенергії, теплової енергії, води тощо [1]. Європейський досвід чітко демонструє, що лише комплексна термомодернізація існуючого житлового фонду здатна істотно вплинути на скорочення споживання об’ємів енергетичних ресурсів.

У межах євроінтеграції, Україна активніше має впроваджувати та реалізовувати програми Європейського банку реконструкції та розвитку щодо фінансування енергоефективних заходів у галузі житлово-комунального господарства. Інформаційно-консультативна, нормативно-правова та фінансова підтримка Європейського банку реконструкції та розвитку у вигляді інвестиційних ресурсів та стимулюючих грантів створить сприятливі умови для системного вирішення нагальних потреб житлового сектору. Залучення місцевих кредитних установ як посередників, використання високотехнологічного обладнання і разом з ним, збільшення робочих місць та попиту на технічних спеціалістів належного рівня, а також, стимулювання місцевого виробництва енергоефективних технологій, має створити сталий механізм фінансування житлового сектору й значно знизити фінансовий тиск на кінцевих споживачів [2].

Підсумовуючи все вище наведене зазначаємо, що на сьогоднішньому етапі розвитку української держави, у сфері енергоефективності та енергозбереження їй необхідно: законодавчо закріпити поняття «енергоефективність»; активніше здійснювати інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо зміни енергоспоживацького світогляду українського населення;  практично застосовувати рекомендації Міжнародного енергетичного агентства; посилити двосторонню співпрацю між Україною та Федеративною Республікою Німеччина.

Опираючись на німецький досвід, сучасна Україна має у достатній мірі фінансово стимулювати науково-дослідницьку діяльність у сфері енергоефективності та енергозбереження; активніше розвивати ініціативи відносно створення LEEN («Навчальних мереж енергоефективності») та програм «STEP up!» – проведення відкритих, прозорих, публічних торгів у сфері енергоефективності та енергозбереження.

Перспективними напрямами подальших теоретико-практичних досліджень щодо вивчення, узагальнення та запровадження в українські реалії сучасного європейського досвіду державного управління енергоефективністю та енергозбереженням у галузі житлово-комунального господарства вважаємо такі:

- удосконалення механізмів адаптації та впровадження тематичних директив Європейського Союзу у сферу енергоефективності та енергозбереження житлово-комунального господарства сучасної України;

- розробка теоретико-практичних засад використання європейських напрямів державної системи управління питаннями енергоощадності, інструментів підвищення енергоефективності, форм державного стимулювання енергоощадності й підвищення рівня енергоефективності та енергозбереження.

Література:

1. Досвід країн Євросоюзу з підвищення енергоефективності, енергоаудиту та енергоменеджменту з енергоощадності в економіці країн. Відокремлений підрозділ «Науково-проектний центр розвитку об’єднаної енергетичної системи України» державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго». Київ. 2017. 113 с.

2. Berezhna, K., Yuzikova, N., Maistro, S., Paliukh, V., & Antonova, L. The importance of public administration in administrative and legal regulation. Revista Gênero E Interdisciplinaridade, . v. 1 n. 01 (Ano 2020). pp.742-760: Special Edition URL: https://www.periodicojs.com.br/index.php/gei/article/view/63

3. Беззуб І. Підвищення енергоефективності – запорука забезпечення енергетичної незалежності України. URL: http://nbuviap.gov.ua 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота