ОСОБЛИВОСТІ АГРОПРОДОВОЛЬЧОГО ЕКСПОРТУ УКРАЇНИ ТА ПОЛЬЩІ: СТАТИСТИЧНА ОЦІНКА - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ АГРОПРОДОВОЛЬЧОГО ЕКСПОРТУ УКРАЇНИ ТА ПОЛЬЩІ: СТАТИСТИЧНА ОЦІНКА

23.04.2021 20:58

[Section 10. World economy and international economic relations]

Author: Антонюк Олег Петрович, кандидат економічних наук, доцент, Одеська національна академія харчових технологій; Антонюк Павло Олегович, кандидат економічних наук, старший науковий співробітник, Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень Національної академії наук України; Ступницька Тетяна Михайлівна, кандидат економічних наук, доцент, Одеська національна академія харчових технологій; Баранюк Христина Олександрівна, PhD, старший викладач, Одеська національна академія харчових технологій


Зовнішньоторговельні зв’язки відіграють велику роль в розвитку господарства країн. Зовнішня торгівля України та Польщі формувалась протягом тривалого терміну і мала значні зміни в останні роки з різних причин. Швидке проведення в Польщі економічної лібералізації, залучення у світові економічні зв’язки, вступ у 2004 році до Європейського Союзу (ЄС) сприяли стрімкому зростанню економіки та експорту. Натомість, відсутність таких перетворень в Україні, стала однією з причин повільного розвитку її економіки і торгівлі. Згідно даних Всесвітньої торгової організації (ВТО) Польща входить в тридцятку країн-лідерів по обсягу експорту - займає 22 місце в Світі. Україна в цьому списку посідає скромне 52 місце. Україна та Польща відрізняються не тільки обсягом товарного експорту, а і його структурою. Якщо в останні роки в експорті з України переважають агропродовольчі товари, то в експорті Польщі їх частка складає лише 13,7 % (табл. 1).




Як видно з даних табл. 1 в експорті обох країн досить динамічно розвивався експорт агропродовольчих товарів, темпи зростання яких, особливо в Україні, значно перевищують збільшення всього експорту. Більш того, агропродовольчий експорт зростав значно швидше, ніж в цілому в Світі, який збільшився з 674 млрд. дол. в 2003 р. до 1575 млрд. дол. в 2019 р. або на 233,7 %.

Географія експортних потоків України та Польщі суттєво відрізняється. Для Польщі основні поставки товарів здійснюються до країн Європейського Союзу. Так, в 2018 р. лише до п’ятірки основних імпортерів агропродовольчої продукції: Німеччина, Чехія, Велика Британія, Франція та Італія, поставки з Польщі склали 17322 млн. дол. або 49,3 % всього експорту Польщі, що модернізувала свій агропромисловий сектор і в змозі пропонувати споживачам в ЄС різноманітну агропродовольчу продукцію, що відповідає високим вимогам ринку. В Україні ситуація дещо інша і основним ринком збуту агропродовольчої продукції залишаються країни Азії [1]. Різні напрями векторів експортних потоків агропродовольчої продукції України та Польщі в значній мірі пояснюються відмінностями в товарній структурі експорту (табл. 2).




Товарна структура агропродовольчого експорту України за 2004 – 2019 рр. суттєво змінилась. Якщо в 2004 р. найбільше експортувалось готових харчових продуктів, то в останні роки головним товаром стають продукти рослинного походження, що підкреслює переважно сировинний характер експорту. Натомість, в експорті з Польщі більша частина приходиться на промислові товари і в першу чергу готові харчові продукти.

Товарна структура експорту агропродовольчої продукції в розрізі найменувань товарів дає можливість оцінити наскільки широкий спектр продукції країна може запропонувати на внутрішньому ринку. В розвинених країнах цей перелік надзвичайно численний, в той час як в країнах з сировинним характером експорту він досить звужений. В цьому плані експорт з Польщі більш різноманітний, ніж з України. Так, в 2019 р. в Польщі по товарах 11 товарних груп (по статистичній класифікації агропродовольчих товарів це 24 товарні групи – 1 – 24), де обсяг експорту по кожній перевищив 1 млрд. дол., а саме: 02, 04, 07, 08, 16, 18, 19, 20, 21 23, 24, експорт склав 27328 млн. дол. або 79,2 % всього агропродовольчого експорту . В Україні обсяг в 1 млрд. дол. мав місце по товарах лише 4х товарних груп – 10, 12, 15, 23 з сумою 18414 млн. дол., або 83,2 %. Кожна країна спеціалізується на товарах, що більше відповідають їх експортним можливостях, за виключенням товарної групи 23 «Залишки і відходи харчової промисловості», де умови виробництва співпадають. Як видно, український експорт недостатньо диверсифікований і експортний потенціал держави використовується не повною мірою.

Таким чином можна зробити наступні висновки:

1. В товарному експорті України та Польщі за останні п'ятнадцять років найбільш динамічно розвивається експорт агропродовольчих товарів. В експорті товарів в Україні найбільша частка приходиться саме на сільськогосподарську продукцію та продукцію харчової промисловості.

2. Товарна структура агропродовольчого експорту в Україні та Польщі суттєво відрізняються. В експорті з України переважають сільськогосподарські товари, головним чином, продукція рослинництва, а в експорті з Польщі переважають продукти харчової промисловості і, насамперед, готові харчові продукти.

3. Експорт з Польщі більш диверсифікований в порівнянні з експортом з України і ці відмінності суттєво впливають і на географію експортних потоків обох країн.

Література:

1. Антонюк О.П., Антонюк П.О., Лисюк В.М. Країни Азії – головний партнер України в торгівлі агропродовольчими товарами // Економіка харчової промисловості. 2018. Т.10, Вип. 2. С. 22 – 30. doi: 10.15673/fie.v10i2.957

2. Польша / Импорт и Экспорт / Весь мир / Все товары 2008 – 2019. URL: https://trendeconomy.ru/data/h2/Poland?time_period=2019-2008 (дата звернення: 14.04.2021).

3. Державна служба статистики. URL: http://ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 14.04.2021).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота