НАПРЯМИ (ШЛЯХИ) ПІДВИЩЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

НАПРЯМИ (ШЛЯХИ) ПІДВИЩЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВ В СУЧАСНИХ УМОВАХ

26.10.2021 19:39

[Section 1. Economy, organization and administration of enterprises, branches and complexes]

Author: Кондратюк Анна Віталіївна, студентка економічного факультету, 2 курс магістратури, спеціальність 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», Київський національний університет імені Тараса Шевченка


Сучасні умови господарювання супроводжуються постійними змінами зовнішнього середовища, які можуть здійснювати суттєвий вплив на діяльність підприємства. В таких умовах діяльності будь-якому підприємству треба приділяти багато уваги процесам управління фінансовим станом підприємства. Оцінка фінансової стійкості підприємства – це оцінка стабільності його фінансового стану.

Фінансова стійкість – характеристика стабільного фінансового стану підприємства, що забезпечується високою часткою власного капіталу в загальній сумі використовуваних фінансових ресурсів [1].

Фінансовий стан підприємства характеризується можливістю вільного користування коштами, постійним перевищенням доходів над витратами та ефективністю використання грошових коштів в процесі поточної діяльності. 

Фінансова стійкість є головним компонентом загальної стійкості підприємства, так як формується в процесі всієї виробничо-господарської діяльності. Успіх полягає в раціональному використанні позикових і власний фінансових ресурсів. До власних фінансових ресурсів підприємства відносяться: 

– статутний капітал; 

– чистий, нерозподілений прибуток; 

– резервний капітал 

Здатність підприємства виконувати свої фінансові зобов'язання характеризують як платоспроможність. Вона є зовнішньою ознакою фінансової стійкості. До показників задовільної платоспроможності підприємства відносяться: 

– наявність у підприємства власних оборотних коштів (чистого оборотного капіталу), як на початок, так і на кінець звітного періоду 

– наявність вільних грошових коштів на рахунках в банках (розрахункових, валютних та інших рахунках); 

– відсутність тривалої простроченої заборгованості перед бюджетом, позабюджетними фондами, банками, постачальниками, персоналом та іншим кредиторами.

В процесі управління фінансовою стійкістю підприємства реалізуються наступні задачі:

– визначення потреби у фінансових ресурсах; 

– моніторинг джерел залучення фінансових ресурсів; 

– забезпечення оптимальної структури капіталу; 

– забезпечення платоспроможності підприємства.

Для пошуку напрямів покращення фінансової стійкості підприємства доцільно розглянути фактори, які здійснюють вплив на фінансову стійкість підприємства. В економічній літературі існують різні підходи до класифікації факторів, але частіше всього виокремлюють три групи факторів, наявність або відсутність яких безпосередньо впливає на фінансову стійкість підприємства. 

Перша група факторів являє собою узагальнюючу форму зовнішніх та внутрішніх чинників впливу на стабільність фінансової діяльності. До них можна віднести: 

− внутрішній стан підприємства у відповідності до його стадії життєвого циклу;  

− ступінь розвитку економічного середовища в якому функціонує відповідний суб’єкт господарювання.  

Фактори другої групи конкретизують окремі фактори першої групи. До таких слід віднести: 

– регуляторну політику виконавчих органів влади, демографічну ситуацію в державі, фінансову стратегію підприємства, купівельну спроможність населення, амортизаційну політику підприємства.

Третя група факторів характеризує попередньо згадані фактори, даючи можливість комплексно проаналізувати можливі ризики, пов’язані з майбутньою фінансовою стабільністю підприємства. Такими факторами можуть бути: рівень інфляції, ступінь конкурентності окремого ринку, стратегія управління ризиком та інші. 

Між усіма трьома групами факторів простежується наявний зв’язок, кожен з них у своїй мірі позитивно чи негативно здійснює свій вплив на рівень фінансової стійкості підприємства в цілому [2].

Найважливіші напрями покращення фінансової стійкості на підприємстві наступні: 

– системний і постійний фінансовий аналіз його діяльності; 

– організація оборотних коштів з метою оптимізації фінансового стану; 

– оптимізація витрат підприємства на основі аналізу взаємодії «витрати - виручка - прибуток»; 

– оптимізація розподілу прибутку і вибір найбільш ефективної дивідендної політики; 

– розробка і реалізація стратегічної фінансової політики підприємства. 

Фінансова стійкість підприємства визначається співвідношенням власних та позикових фінансових ресурсів. Для покрашення рівня фінансової стійкості підприємства треба спрямувати зусилля на зростання частки власних фінансових ресурсів в загальній сумі фінансових ресурсів підприємства. Тому, ефективне використання всіх видів ресурсів, зниження витрат і зростання прибутковості є основними завданнями діяльності підприємства, що дозволить об'єктивно оцінити ситуацію в економіці і прийняти оптимальні управлінські рішення. Правильно організована робота з оцінки та аналізу фінансово-господарської діяльності забезпечує дієвість і ефективність, ґрунтовно впливає на хід господарських операцій. 

Найважливішим завданням кожного підприємства є збільшення надходжень виручки від реалізації при найменших витратах. Стійке отримання прибутку підприємством з прийнятним рівнем ризику забезпечує прийняття стратегічних фінансових рішень поточного і прогнозного характеру. 

Виявлення резервів збільшення прибутку, необхідного для покращення рівня фінансової стійкості має спиратися на комплексний техніко-економічний аналіз роботи підприємства: вивчення технічного і організаційного рівня виробництва, використання виробничих потужностей і основних фондів, сировини і матеріалів, робочої сили, господарських зв'язків. 

Таким чином, для того щоб підвищити фінансову стійкість, підприємство повинно прагнути реалізувати невикористані резерви зростання ефективності використання всіх факторів виробництва. Виявити і використовувати наявні резерви зростання ефективності виробництва можна тільки на основі проведення фінансового аналізу. Фінансовий стан має бути проаналізовано для виявлення недоліків організації діяльності, майбутніх резервів і шляхів подальшого ефективного розвитку. 

Література:

1. Бланк, И. А. Управление формированием капитала. К.: Ника-Центр, 2002. 512 с. 

2. Тульчинська С. О., Кириченко С. О., Аларіки С. Н. Фінансова стійкість як складова економічної ефективності підприємства. Ефективна економіка. 2018. № 4. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6215

________________ 

Науковий керівник: Сагайдак Юлія Анатоліївна, кандидат економічних наук, доцент, Київський національний університет імені Тараса Шевченка



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота