ІНСТРУМЕНТИ ТАЙМ-МЕНЕДЖМЕНТУ ЯК ЧИННИКИ ЗРОСТАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОЧОГО ЧАСУ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ІНСТРУМЕНТИ ТАЙМ-МЕНЕДЖМЕНТУ ЯК ЧИННИКИ ЗРОСТАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОЧОГО ЧАСУ

22.11.2021 20:42

[Section 2. Management]

Author: Панова Ірина Олексіївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри туристичного бізнесу та країнознавства, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна; Попова Валерія Ігорівна, студентка, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна


З кожним роком темп життя населення прискорюється в геометричній прогресії. Це пов’язано з постійним розвитком та ускладненням факторів життєдіяльності людства. На сьогодні, щоб встигати за його ритмом, потрібно постійно підвищувати свою професійну кваліфікацію, розвивати Soft skills тощо [2].

Одним з інструментів там-менеджменту є матриця Ейзенхауера [3]. За допомогою якої усі поточні справи розподіляють на чотири категорії матриці залежно від їх важливості і терміновості.

В першому квадраті розташовані завдання «важливі та термінові», які потрібно зробити в першу чергу. Наприклад, закінчити робочий проєкт, провести нараду, зустрітися з інвесторами тощо. Ці справи не делегуються іншим особам. 

До квадрату «важливі та нетермінові» відносяться довгострокові завдання, які необхідно виконати досягти для здійснення поставлених цілей. Накшталт, вивчення іноземної мови, підвищення кваліфікації, заняття спортом тощо. 

У секторі матриці «неважливі та термінові» вказані справи, які необхідно зробити найближчим часом, але їх можна делегувати. Прикладом цих завдань може бути бронювання або купівля квитка на літак, повідомлення учасників про час та місце проведення конференції, розкисла електронної пошти та інше.

До «неважливих та нетермінових» справи відносять ті, які, як правило, марнують час людини, але приносять задоволення. Наприклад скролінг соціальних мереж, неважливі телефонні розмови, переглядання фільмів тощо. 

Дану систему пріоритетності винайшов 34-призидент Америки та генерал армії Дуайт Ейзенхауер. Він особисто використовував цю матрицю у повсякденному житті [1].

Розглянемо наступний метод – «поїдання жаби». Він полягає у тому, щоб «з’їсти найбридкішу жабу» якомога раніше. Тобто виконати найскладніше задання в першу чергу. «Якби ти щоранку з’їдав живу жабу, то залишок дня ти б провів з почуттям, що найгірше вже позаду», – писав Марк Твен.

Під «жабою» розуміється найважливіше завдання, яке зазвичай відкладається, через не бажання або страх виконувати його. Найкращим рішенням є не думати про те, наскільки ця «жаба бридка», а взяти і з’їсти її. Вважається, чим швидше, тим краще, не залишаючи її на завтра, щоб вона не збільшила свої розміри.

В економіці існує принцип 80/20, який вказує на те, що 20% прикладених людиною зусиль забезпечують 80% результату. І навпаки – лише 20% результату дають 80% зусиль. На практиці це свідчить про те, 4/5 докладених сил майже не впливає на результат. Цей закон універсального розподілу можна застосовувати до будь-якої сфери життя. Прикладом цього принципу може бути ситуація, коли у людини є 10 друзів, яким вона приділяє однакову кількість свого часу. Але з них всього два найкращих, які доставляють найбільшу радість у спілкування. Тобто лише 20% часу комунікації дають 80% задоволення. Інші 80% часу, які майже не дають результату, можна присвятити іншим важливим справам [4].

Отже, проаналізувавши інструменти управління тайм-менеджменту, можна зробити висновок щодо важливості правильної розстановки пріоритетів при плануванні часу. Необхідно першочергово виокремити найскладніше завдання або найголовніше і намагатися максимально якісно і ефективно його виконати.

Література:

1. Боришкевич І. І., Жук О. І., П’ятничук І. І. Використання основних інструментів тайм-менеджменту задля підвищення особистої ефективності. Ефективна економіка. 2020. № 5. DOI: 10.32702/2307-2105-2020.5.60

2. Гаврилюк А. М. Тайм-менеджмент як складова успішної комунікативної взаємодії в індустрії туризму України [Електронний ресурс]/ А. М. Гаврилюк, Х. В. Плецан // Ефективна економіка. – 2016. – № 1. – Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/1_2016/14.pdf

3. Матриця Ейзенхауера. URL : http://www.management.com.ua/blog/3483 (дата звернення: 21.11.2021).

4. Mel Robbins «The 5 Second Rule: Transform Your Life, Work, and Confidence with Everyday Courage» / Mel Robbins. - Savio Republic, 2017 – 241 p.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота