РАХУНКИ І ПОДВІЙНИЙ ЗАПИС ЯК ЕЛЕМЕНТИ МЕТОДУ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

РАХУНКИ І ПОДВІЙНИЙ ЗАПИС ЯК ЕЛЕМЕНТИ МЕТОДУ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

22.12.2021 19:28

[Section 4. Accounting, analysis and audit]

Author: Федкевич Олександр Васильович, студент ІІ курсу Таращанського технічного та економіко-правового фахового коледжу


У сучасній ситуації, що склалася в економіці, бухгалтерський облік становить собою одну з головних складових успішного розвитку підприємства. Для отримання достовірних фінансових показників щодо діяльності підприємства важливими є застосування рахунків бухгалтерського обліку і методологія ведення подвійного запису, які дозволяють здійснювати впорядковану систему обліку фінансово-господарських процесів і виконувати поточний фінансовий контроль за правильністю здійснення бухгалтерського обліку, а також формування фінансової звітності.

Для розуміння сутності рахунків та подвійного запису як елементів методу бухгалтерського обліку слід розкрити значимість плану рахунків бухгалтерського обліку та методу подвійного запису при веденні бухгалтерського обліку. Бухгалтерський рахунок – це метод консолідації та відображення в поточному моменті інформації про рух схожих по виду коштів джерел їх утворення та фінансово-господарських операцій [1, с. 89].

Підставою для систематизації рахунків є: їх склад, джерела утворення і цільове призначення рахунку. Всі рахунки бухгалтерського обліку являють собою таблицю з двома сторонами: дебет (Д) та кредит (К) [1, с. 95]. План рахунків бухгалтерського обліку формується на підставі правил кругообігу коштів всередині підприємства, і всі рахунки розподілені на класи. Синтетичні рахунки мають двозначне значення і поділені на дев'ять класів в залежності від економічного змісту об'єктів обліку. 

Використання методу подвійного запису дає можливість фінансовогосподарську операцію відобразити однаковою сумою в кредиті, і дебеті рахунку. Наслідком цього є зміна в різних статтях балансу, втім актив і пасив залишаються рівними. Ця рівність пояснюється економічною сутністю кожної операції у фінансово-господарській діяльності, для якої характерна подвійність.

З методом подвійного запису пов'язані такі поняття, як бухгалтерська проводка і кореспонденція рахунків. Під кореспонденцією рахунків у бухгалтерському обліку розуміють взаємозв'язок між рахунками, який є наслідком використання методу подвійного запису. Під бухгалтерською проводкою, в свою чергу, розуміємо кореспонденцію рахунків, де зазначена сума фінансово-господарської операції, яка реєструється.

Станом на сьогодні важливою є цифровізація бухгалтерського обліку. Адже використання цифрового бухгалтерського обліку призводить до того, що кожен факт господарської діяльності потрапляє в базу даних (заноситься в регістр бухгалтерського обліку) у вигляді набору ознак або реквізитів, в тому числі і ознак рахунків і їх сторін (дебету і кредиту), записаних двійковим кодом, відтак стає можливим використання більш ніж двох рахунків. Відтак, інформацію по бухгалтерським рахункам можна систематизувати, узагальнити, і, відповідно, представити користувачам в більш деталізованому, аналітичному, зручному і необхідному для них, але не можливому при ручній обробці інформації форматі [1, с. 129].

Отже, найважливішими елементами методу бухгалтерського обліку є використання системи рахунків та подвійного запису, яким притаманні інформаційне та контрольне значення, що сприяє прийняттю якісних рішень у сфері бухгалтерського обліку.

Література:

1. Кулинич М. Поглиблення змісту об'єктів і методу бухгалтерського обліку в умовах цифровізації економіки / М. Кулинич, Л. Жиленко. Економічний часопис Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. 2019. № 2. С. 128-135. 

________________ 

Науковий керівник: Корнієнко Антоніна Петрівна, викладач-методист економічних дисциплін вищої категорії Таращанського технічного та економіко-правового фахового коледжу



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота