АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ГРОШОВИХ НАДХОДЖЕНЬ НА ПІДПРИЄМСТВІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ГРОШОВИХ НАДХОДЖЕНЬ НА ПІДПРИЄМСТВІ

22.12.2021 19:33

[Section 6. Banking. Money, finances and credit]

Author: Злиденна Марія Олександрівна, студентка ІІ курсу Таращанського технічного та економіко-правового фахового коледжу


Грошові надходження відіграють важливу роль у забезпеченні платоспроможності та фінансової рівноваги суб’єктів господарювання. Тому питанням забезпечення стабільності та своєчасності грошових надходжень та оптимізації їхнього розміру повинна приділятися постійна увага в системі фінансового управління фірми. 

Грошові надходження – це ті грошові кошти від реалізації товарів, робіт та послуг, які надходять на підприємства в процесі усіх видів діяльності в конкретний момент часу. Вони розмежовуються за видами діяльності фірми, а саме: операційної, фінансової та інвестиційної.

В законодавчо-нормативних актах та літературних джерелах операційна діяльність визначається як основна діяльність підприємства, в межах якої відбувається виробництво та реалізація продукції. Даний вид діяльності має забезпечувати основний дохід підприємства, оскільки є головним. Інвестиційна діяльність – це діяльність, яка пов’язана з купівлею та реалізацією необоротних активів та фінансових інвестицій, які не відносяться до еквівалентів грошових коштів. У свою чергу, фінансова діяльність – це та діяльність підприємства, яка має вплив на структуру капіталу [1, с. 27].

До вхідних грошових потоків за операційною діяльністю відносять: виручку від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг; надходження від операційної оренди; надходження авансів від покупців; надходження цільового фінансування; повернення наданих авансів постачальникам; повернення надмірно сплачених податків; повернення раніше списаної дебіторської заборгованості тощо.

Формування і зміна грошових надходжень на підприємстві відбувається з урахуванням факторів впливу на них. Зазвичай фактори впливу поділяють на зовнішні та внутрішні, а внутрішні, у свою чергу, розглядаються у розрізі операційної, інвестиційної та фінансової видів діяльності підприємства. На думку науковців і експертів, до зовнішніх факторів впливу в даному розподілі відносяться: загальна макроекономічна ситуація, стан платіжної дисципліни в державі, кон’юнктура фінансового та ринку збуту. До внутрішніх факторів впливу операційної діяльності відносяться: стан дебіторської заборгованості, кредитна політика підприємства, обсяг виручки від реалізації, а також рівень цін. До факторів впливу за фінансовою діяльністю відносять: структуру капіталу, обсяг кредитів і терміни їх повернення, а також кредитоспроможність [2]. 

Підприємство при формуванні грошових надходжень може стикнутись з проблемами як внутрішнього, так і зовнішнього характеру. Із зовнішньої сторони існують такі проблеми: платіжна криза країни, низький рівень виробництва та купівельної спроможності населення. Також досить багато проблем виникають саме зі сторони внутрішньої діяльності підприємства. Такими проблемами є: кредиторська та дебіторська заборгованість, низька кредитоспроможність підприємства, неправильно підібрані цілі та стратегії підприємства та ін.

Таким чином, знання факторів та проблем при формуванні грошових потоків дозволяє не лише правильно оцінити ефективність фінансового менеджменту підприємства, але і спрямувати грошовий потік для досягнення певних результатів, розробляти шляхи його оптимізації.

Література:

1. Бедринець М.Д., Довгань Л.П. Фінанси підприємств: навч. посіб. Київ: Центр учбової літератури, 2018. 292 с. 

2. Бідник Н.Б. Фактори, що впливають на обсяг і структуру грошових потоків підприємства. URL: http://www.rusnauka.com/15_APSN_2010/Economics/67419.doc.htm

________________ 

Науковий керівник: Корнієнко Антоніна Петрівна, викладач-методист економічних дисциплін вищої категорії Таращанського технічного та економіко-правового фахового коледжу



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота