ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ РАЦІОНАЛЬНИХ ЗА РОЗМІРАМИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ У КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ АГРАРНОГО ВИРОБНИЦТВА - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ РАЦІОНАЛЬНИХ ЗА РОЗМІРАМИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ У КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ АГРАРНОГО ВИРОБНИЦТВА

30.10.2022 15:53

[1. Economic sciences]

Author: Гуторов Андрій Олександрович, доктор економічних наук, професор, ННЦ «Інститут аграрної економіки»


Гарантування продовольчої безпеки держави, забезпечення ефективного й екологобезпечного використання наявних ресурсів, конкурентоспроможного господарювання на селі на засадах самофінансування – є актуальними завданнями наукових пошуків у період воєнного часу і повоєнної розбудови держави. Водночас такі завдання повною мірою узгоджуються з Цілями сталого розвитку України на період до 2030 року.

Одним із напрямом вирішення названих проблем є формування раціональних за розмірами сільськогосподарських підприємств та їх кооперативних і інтеграційних об’єднань.

Формування раціональних за розмірами сільськогосподарських підприємств має відбуватися на основі організаційно-економічного механізму, який є складовою господарського механізму АПК. Такий організаційно-економічний механізм включає в себе суб’єкти, структуру, форми і умови господарювання (організаційна складова), а також об’єкти, важелі та фактори формування, які базуються на відповідних принципах, критеріях і наукових підходах до формування раціональних розмірів господарств (економічна складова) (рис. 1). Як стимулювальні та обмежувальні чинники будуть виступати фактори укрупнення та розукрупнення сільгосппідприємств.

В українських умовах ведення сільського господарства, на нашу думку, основними важелями формування раціональних розмірів сільгосппідприємств мають стати орендні земельні відносини, процеси соціалізації землі та розвиток ресурсної кооперації й інтеграції агропромислового виробництва [1].





Рис. 1. Концептуальна схема організаційно-економічного механізму формування раціональних за розмірами сільськогосподарських підприємств, узгодженого з цілями сталого розвитку

Джерело: розробка автора.

Слід також зазначити, що ринок земель є досить дієвим ринковим механізмом перерозподілу земельних ресурсів та формування на цій основі землекористувань ринкового типу, в тому числі й раціональних за розмірами сільськогосподарських підприємств, кооперативів сільгосптоваровиробників та інтегрованих суб’єктів господарювання.

Таким чином, організаційно-економічний механізм формування раціональних розмірів сільськогосподарських підприємств об’єднує в єдину цілісну динамічну систему ресурсні, фінансово-економічні, організаційні, виробничі, інформаційні, нормативні та законодавчі блоки, які, з одного боку, обумовлюють раціональні розміри сільгосппідприємств, з другого – формують комплекс заходів щодо науковообґрунтованого ринкового і державного регулювання.

Література:

1. Гуторов А. О. Економічне обґрунтування раціональних розмірів сільськогосподарських підприємств: теорія та практика. Харків : Міськдрук, 2012. 377 с.




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота