ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ РИНКУ КРИПТОВАЛЮТ В УКРАЇНІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ РИНКУ КРИПТОВАЛЮТ В УКРАЇНІ

24.11.2022 01:15

[2. Legal sciences]

Author: Безносюк Валерія Сергіївна, студентка 3 курсу міжнародно-правового факультету, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого


Швидкий розвиток цифрових технологій зумовив появу в обігу такого терміну, як віртуальні активи. Важливо зазначити, якщо раніше поняття «віртуальні активи» стосувалося тільки опису криптовалют, то зараз до віртуальних активів відносять активи, що відповідають, згідно з визначенням FATF, таким параметрам: мають цифровий вираз вартості; ними вільно торгують на ринку; мають чітку систему обігу та ідентифікації [1]. Таким чином, криптовалюту можна назвати найвідомішим вираженням віртуальних активів.

Враховуючи високу популярність і розвиток операцій з віртуальними активами, Україна почала активно долучатися до процесу її законодавчого регулювання. Визначаючи Україну як одним із перспективних ринків світу, Верховна Рада України 08.09.2021 року прийняла Закон № 2074 «Про віртуальні активи» [2]. Звертаючи увагу, на те, що Закон № 2074 набере чинності лише з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування операцій з віртуальними активами», де на ринку віртуальних активів передбачаються наступні зміни: дається визначення «віртуальних активів», посилиться механізми контролю у рамках фінансово моніторингу, легально працюватимуть іноземні та українські криптобіржі, банки відкриватимуть рахунки для криптокомпаній, українці зможуть задекларувати свої доходи у віртуальних активах та інші. 

Багато науковців досліджували питання щодо віртуальних активів, серед них І.І. Гусєва, Т.О. Петрова, Н.А. Дмитренко, Р.Р Корпало, І.І. Затока, О.В. Безпаленко, Т.В. Макарова, М.А. Бурдоносова та інші. У загальному розумінні, криптовалюта – це електронні кошти, обіг яких здійснюється лише в інтернет-просторі. Першою та більш розповсюдженою криптовалютою слід вважати саме Bitcoin, яка стала активно використовуватися з 2009 року. 

Однак, на шляху перспектив розвитку ринку криптовалют існують певні ризики. До них можна віднести: відсутність законодавчого регулювання статусу та обігу криптовалют, що у свою чергу може призвести до неможливості внесення криптовалюти до статуту капіталу юридичних осіб і використання як активу підприємства; нестабільність курсу купівлі-продажу криптовалют, що пов’язано з тим, що криптовалюти з невеликою капіталізацією можуть впасти або піднятись на 50-100% лише від однієї новини або у зв’язку з входженням декількох великих трейдерів; метою існування таких активів є створення децентралізованої монетарної системи, яка не регулюється банками і не буде підконтрольною жодному центральному банку світу, з чого випливає анонімність проведення операцій із такими активами, що пов’язано з відсутністю контролю та неможливістю витоку інформації щодо проведених операцій, і, як наслідок, неможливість застосування яких-небудь обмежень як до того, хто відправляє, так і до того, хто отримує криптовалюту [3], вагомими ризиками є те, що криптовалюта може використовуватися для відмивання грошей та незаконних операцій і стати так званим інструментом «чорних ринків» [4, с.2] та ін. Також розповсюдженим явищем є хакерські атаки, які можуть гальмувати інвестиційні наміри та формувати недовіру у потенційних користувачів. Втрата пароля або доступу до електронного гаманця є досить високою проблемою, що може призвести до великих втрат грошей.

Якщо брати до уваги окремі позитивні аспекти щодо перспектив розвитку криптовалюти в Україні, то до них можна віднести такі: незалежність від центрального банку, на базі передових технологій блокчейну та асиметричного шифрування, які забезпечують надійність транзакцій та роботу мережі; криптовалюта є привабливим об’єктом для інвестицій, результатом якого буде швидкий приріст капіталу; децентралізація, яка надає можливість користувачу самостійно контролювати рух криптовалюти [1, с.10]; свобода у виплаті та дешевизна в обслуговуванні, що дає можливість здійснювати транзакції з мінімальними зборами, відсутністю географічних та часових бар‘єрів. Тобто, з вище зазначено варто зробити акцент саме на децентралізації, бо самостійність може бути більш ефективною саме у руслі капіталовкладень. 

Отже, перспективи розвитку ринку криптовалют стосуються, зокрема, законодавчого регулювання статусу та  обігу такого ринку. Саме завдяки формуванню законодавчого поля криптовалюта отримає чіткий юридичний статус, а учасники ринку - право на легальне ведення бізнесу і захист своїх інтересів, що, ймовірно, буде сприяти зручності, швидкості та безпечності розрахунків криптовалютою.Також важливим напрямком буде посилення механізму контролю у рамках фінансово моніторингу. Загалом з кожним роком ринок криптовалюти в Україні буде розвиватись все більше. На нашу думку, це пов’язано зі зростанням зацікавленості та обізнаності учасників крипторинку, посиленням прозорості емітентів та посередників. Однак інтенсивність розвитку такого процесу буде залежати від прийняття державою певних законів, що зможуть легалізувати ринок криптовалют. 

Література:

1. Віртуальні активи в Україні. Чому потрібно легалізувати ринок віртуальних активів та які можливості це відкриває для економіки. 

URL: https://www.epravda.com.ua/columns/2020/09/1/664585 (дата звернення 27.10.2021).

2. Про віртуальні активи: проект Закону України реєстр. № 3637 від 11.06.2020/ веб-сайт Верховної Ради України 

URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2074-20#Text

3. Товкун Л.В., к.е.н., Саєнко А. Г. Правове регулювання обігу віртуальних активів в українці: сучасний стан та перспективи розвитку. Юридичний науковий електронний журнал № 10/2021. URL: http://www.lsej.org.ua/10_2021/105.pdf

4. Гулей А.І., Язлюк Б.О. Тенденції та перспективи розвитку криптовалют у світовій фінансовій системі. Український журнал прикладної економіки №3 / 2018, ст. 8-19. 

_____________________

Науковий керівник: Товкун Людмила Вікторівна,  к.е.н., доцентка, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота