ФАКТИ ВІРТУАЛЬНІ І ФАКТИ РЕАЛЬНІ: ДОСВІД СПОСТЕРЕЖЕНЬ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ФАКТИ ВІРТУАЛЬНІ І ФАКТИ РЕАЛЬНІ: ДОСВІД СПОСТЕРЕЖЕНЬ

28.11.2022 23:57

[5. Historical sciences]

Author: Чеканов Всеволод Юрійович, кандидат історичних наук, Таврійський національний університет імені В.І. Вернадського


Говорити про історичні факти і події як структурні елементи історичної нарації можна на актуальному, сучасному матеріалі, який уможливлює цікаві спостереження.

19 листопада 2022 року на сайті “Українська правда” була опублікована стаття колумніста Євгена Руденка “Дванадцять та ще мільйон причин, чому росіяни ненавидітимуть Україну все більше і більше”. У цій публікації виражений зважено-песимістичний погляд на перебіг російсько-української війни, заснований на узятих з Інтернету спостереженнях про посилення в РФ мілітарістських настроїв і обвинувачень України в поневіряннях, звязаних з війною [1]. Він дещо дисонує із загальним оптимізмом українських Інтернет-видань, але привертає увагу не тільки цим.

Мета нашої розвідки – проаналізувати місце не тільки цієї, але й інших подібних публікацій в майбутній інформаційній системі, в якій розташовуватимуться факти російсько-української війни, коли вона “стане історією”. Дороговказом для нашого аналізу є визначення історичного факту і паралельних йому понять, наприклад, події.

Історія не є точною наукою, тому використання жодного поняття не виключає паралельних йому. Існує точка зору, що факти “глибші” за події, що поняттю події відповідає поверхневий опис [3, с. 185]. Відмінності, дійсно, спостерігаються в окремих аспектах (наприклад, не можна сказати “перебіг фактів” чи “встановлення подій”). На слововжитку засновані спостереження щодо синтетичного характеру поняття історичного факту – він включає до свого складу інтерпретацію, тобто, в його структурі присутній теоретичний складник.

Перебіг подій війни може скластися негативно для України, тому стаття Є.Руденка, якій зараз неможна приписати фактичного значення, отримає його. При катастрофічному розвитку ситуації, вона отримає в майбутній інформаційній системі значення одного з перших передбачень цього розвитку. Якщо зараз, за невизначеності загальної ситуації, вона просто виражає авторську позицію, в подальшому її значення може змінитися. Питання: чи набуде висловлена автором позиція значення факту, якщо майбутнє реалізується за його сценарієм?

Якщо так, то це буде доволі незвичайний факт. Ми пропонуємо вважати його віртуальним фактом (на противагу реальним фактам майбутньої ситуації). Віртуальність тут виступає ознакою його складної, розтягнутої в часі (від (1) 19 листопада 2022 року, коли була оприлюднена стаття, до (2) моменту зміни ситуації в прогнозованому автором напрямі) і просторі (від (1) онлайн-ресурсу до (2) лінії фронту) структури. У віртуальних фактів не може бути часової і просторової єдності, властивої реальним, тому що вони набувають значення фактів лише у разі реалізації прогнозу, вираженого в позиціях, позначених під (1). Лише при розтягуванні часу і простору до позицій, позначених під (2), прогноз отримує фактичне значення. Останні дві позиції можуть бути марковані реальними фактами, але віртуальний факт на їх основі виникне лише через поєднання обох. Таким чином, відсутність в його структурі інтегрованого часу і простору здійснення є його істотною ознакою.

Це дещо нагадує макроподії, запроваджені польським методологом історії Є. Топольським, однак є відмінність: макроподія вибудовується в результаті розширення зони впливу події (відомий приклад Топольського: “1 вересня 1939 р. Німеччина напала на Польщу” (подія) і “1 вересня 1939 р. Німеччина напала на Польщу, тим самим розв’язавши Другу світову війну” (макроподія)) [2, с. 128]. Сама подія не змінюється, але розширяється контекст її розгляду. У нашому ж прикладі віртуальний факт не лише розглядається, а виникає внаслідок реалізації певного сценарію майбутнього.

Якщо реалізується інший сценарій, прогноз, зроблений в позиції (1) збереже незмінним своє теперішнє значення авторської оцінки, для перетворення якої на факт потрібна реалізація сценарію, за яким виникнуть у позиції (2) реальні факти і, відтак, їхній зв'язок з попередніми. Він може бути описаний із застосуванням віртуального факту авторського передбачення, що зв’яже обидві ці позиції.

Література

1. Руденко Євген (журналіст, УП). Дванадцять та ще мільйон причин, чому росіяни ненавидітимуть Україну все більше і більше // https://www.pravda.com.ua/columns/2022/11/19/7377085/

2. Топольський Єжи. Як ми пишемо і розуміємо історію. Таємниці історичної нарації. Київ: КИС, 2012. 400 с.

3. Февр Люсьен. Бои за историю. Москва: Наука, 1991. 632 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота