ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ У СФЕРІ ПАЛІАТИВНОЇ ДОПОМОГИ ДЛЯ ЛЮДЕЙ З ДЕМЕНЦІЄЮ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ У СФЕРІ ПАЛІАТИВНОЇ ДОПОМОГИ ДЛЯ ЛЮДЕЙ З ДЕМЕНЦІЄЮ

01.12.2022 12:58

[13. Sociological sciences]

Author: Романова Наталія Федорівна, кандидат педагогічних наук, доцент, Школа соціальної роботи, Національний університет «Києво-Могилянська академія»; Тимошенко Наталія Євгенівна, кандидат педагогічних наук, керівник навчального центру МБФ «Єврейський Хесед «Бней Азріель»


Серед основних проблем, з якими найчастіше стикаються люди з деменцією визначають самотність, недостатність спілкування, незадовільний стан здоров’я, матеріальні труднощі, почуття безпорадності тощо. Існують різні стратегії профілактики та лікування деменції, але найбільше уваги приділяється покращенню когнітивних функцій людини та пам’яті. Окрім цього, проводяться психологічні консультації та заходи з профілактики поведінкових розладів. Важливою є екологічна терапія, зміст якої полягає у створенні безпечного та дружнього оточення для таких осіб з метою забезпечення гідного життя на усіх стадіях розвитку деменції [1]. 

З огляду на те, що люди з деменцією відносяться до паліативних хворих та найчастіше проживають у домашніх умовах, важливе значення має надання соціальної послуги догляду вдома відповідно до державного стандарту, де прописано зміст, обсяг, умови, моніторинг тощо. Дана послуга реалізується соціальними закладами та центрами соціальних послуг мультидисциплінарною командою (у складі від 3-х осіб) серед членів якої може бути соціальний працівник, соціальний робітник, медичний працівник, юрист, психолог. Отримувачами соціальної послуги догляду вдома є особи похилого віку з інвалідністю, особи з когнітивними розладами та із комплексними порушеннями, які потребують паліативної допомоги. Варто зазначити, що до цього процесу можуть залучатися суб’єкти надання соціальних послуг, незалежно від форм власності, що суттєво посилює ресурс такої допомоги у цілому [2, 3].

Найчастіше послугу догляду вдома надають соціальні робітники, які працюють у територіальних центрах соціального обслуговування населення. Дана послуга максимально наближена до цільової аудиторії та потребує дотримання певного алгоритму взаємодії між надавачем та отримувачем соціальної послуги (особи з деменцією): особистий контакт протягом дня; постійна професійна підтримка та турбота; активне спілкування; організація дозвілля відповідно до фізичного й психологічного стану отримувача; вчасне правильне збалансоване харчування; постійне спостереження (нагляд) та моніторинг стану здоров’я [5].

Надання послуги догляду вдома потребує професійних знань та практичних навичок з питань, які пов’язані із станом клієнта та його поведінкою в залежності від ступеня тяжкості деменції. Це дуже важливо, оскільки недостатній рівень кваліфікації фахівців може призвести до негативних наслідків у процесі взаємодії з клієнтами. Окрім цього, на взаємодію суттєво впливають емоції клієнтів, і коли вони негативні, то виникає ризик конфлікту з яким доволі складно справитися без відповідної підготовки щоб успішно врегулювати ситуацію. Ще однією серйозною проблемою є професійне вигорання самих фахівців, які багато часу знаходяться із людьми з деменцією та надто вимогливі до виконання своїх функцій. Як правило, професійним вигоранням у цій ситуації називають емоційне виснаження, втрату мотивації до роботи, фізичне відсторонення чи уникання контакту з отримувачем послуги або його негативне сприйняття, невдоволення від результатів своєї праці тощо [6].

З метою вирішення цієї ситуації фахівці соціальної роботи повинні постійно навчатися щоб оволодіти необхідним арсеналом знань та практичних навичок, а також систематично проходити супервізії та інтервізії. Наразі вже впроваджено Типову програму для навчання фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності. Серед основних завдань програми – формування навичок дружнього спілкування з отримувачами соціальної послуги догляду вдома, уважне ставлення та ефективна комунікація з врахуванням можливих змін їхнього психічного стану, пов’язаних зі старінням чи розвитком захворювання та профілактика емоційного вигорання фахівців. Основні теми навчання: базові принципи надання соціальних послуг, особливості паліативної допомоги, етика спілкування з отримувачем послуги у процесі догляду, надання домедичної допомоги, командна взаємодія та запобігання вигорання й управління стресом [4]. Тобто означені теми охоплюють потреби фахівців та дійсно спрямовані на запобігання професійному вигоранню. 

Громадські організації, які залучені до процесу догляду за людьми з деменцією також впроваджують свої програми навчання. Наприклад, тренінгова програма «Основи догляду вдома» реалізується за підтримки проєкту «Зміцнення кризової координації та посилення управління Уряду України щодо реагування на надзвичайні ситуації» ПРООН в Україні. Ціль програми – забезпечити необхідну теоретичну та практичну підготовку осіб, які долучаються до надання соціальної послуги з догляду вдома без здійснення підприємницької діяльності. 

З метою формування базових знань щодо організації соціальної роботи у сфері паліативної допомоги у Школі соціальної роботи Національного університету «Києво-Могилянська академія» впроваджена навчальна дисципліна «Соціальна робота у сфері паліативної допомоги». Вона затверджена у межах бакалаврської освітньої програми з підготовки студентів за спеціальністю 231 «Соціальна робота». На викладання відводиться 90 год, з яких лекційні та семінарські заняття (28 год) присвячені вивченню специфіки соціальної роботи з паліативними хворими, ознайомленню з мережею соціальних закладів, з групами отримувачів послуг (зокрема, з людьми з деменцією), професійними ролями та функціями фахівців тощо. Така навчальна підготовка дозволяє готувати фахівців для роботи у сфері паліативної допомоги з різними групами отримувачів соціальних послуг.

Проведений аналіз свідчить, що соціальна робота у сфері паліативної допомоги для людей з деменцією має певні особливості, які потребують високої професійної кваліфікації від осіб, які з ними працюють. Базовою послугою для цієї категорії отримувачів є догляд вдома. Люди з деменцією на різних стадіях її розвитку проявлять незвичну поведінку через порушення когнітивних функцій, пов’язаних із погіршенням пам’яті. Для отримання спеціальних навичок та умінь впроваджені навчальні програми, які готують необхідних фахівців на державному рівні. Окрім цього, відповідні навчання проводяться з боку громадських організацій та міжнародних донорів. 

Література:

1. Аґнєшка Новіцка (2018) Особливості надання немедичної допомоги особам з деменцією 

2. Наказ Міністерства соціальної політики від 13.11.2013 р. № 760 «Про затвердження державного стандарту догляду вдома» URI: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1990-13#Text 

3. Наказ Міністерства соціальної політики від 23.06.2020 № 429 «Про затвердження Класифікаторі соціальних послуг» URI: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0643-20#Text 

4. Наказ Міністерства соціальної політики від 15.03.2021 р. № 131 «Про затвердження Типової програми навчання фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності» URI: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0550-21#Text 

5. Типове Положення про територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), Постанова Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2009 р. № 1417 URI: https://www.kmu.gov.ua/npas/243237372

6. Догляд за людьми похилого віку, які живуть з деменцією: навчально-методичний посібник / Тимошенко Н. Є., Романова Н. Ф., Орепер М. Й., Патинок О. П.; заг. ред. Н. Є. Тимошенко. – К.: Вид-во «Так просто», 2020. – 365 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота