ДЕЯКІ АСПЕКТИ РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ В УКРАЇНІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ДЕЯКІ АСПЕКТИ РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ В УКРАЇНІ

16.02.2023 16:34

[12. Public administration]

Author: Наумик Антон Сергійович, здобувач вищої освіти ННІ права та інноваційної освіти, Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ


Сьогодні Україна знаходиться на шляху системних соціально-правових, демократичних та економічних перетворень, в основі яких прагнення суспільства до самовдосконалення, зміни основних соціально-політичних орієнтирів розвитку суспільства та просування першочерговості прав людини і громадянина. Одним з ключових аспектів даного питання є реформування системи державної служби, адже саме вона безпосередньо впливає на процеси, що відбуваються в державі. Важливість реформування системи державної служби полягає у формуванні професійного корпусу державних службовців та зміні принципів кадрової політики, реформуванні системи оплати праці, підвищенні рівня інституційної спроможності Національного агенства з питань державної служби та зміні системи навчання майбутніх та нинішніх фахівців з питань державної служби. 

Структурні зміни державного управління та ефективного функціонування державних органів в Україні неможливі без належного законодавчого забезпечення. Тому так важливо створити в Україні механізм правового забезпечення управління державною службою, який надасть можливість запровадження якісних стандартів управління державною службою, що відповідають сучасному досвіду та кращим практикам управління розвинених країн [1, 13].

Фактично, державна служба є одним з фундаментальних інститутів управління державою, адже на неї покладені повноваження щодо здійснення державного управління, можливості використання апарату примусу держави, здійснення організаційного та контрольно-ревізійного впливу та розвиток інструментів, пов’язаних з суспільно-державною ініціативою. 

Ефективність державного управління завжди вимірюється можливістю організації певного виду суспільно-корисної діяльності людини, у результаті якої, фактично, створюються та виникають управлінські взаємовідносини. Важливою умовою виникнення даних відносин є наявність специфічних владних повноважень, які властиві виключно суб’єктам державної влади та контролю [2, 66]. Саме тому розвиток сучасного суспільства пов’язаний з розбудовою системи державно-управлінської діяльності та державної служби. 

Доцільно зазначити й про важливість забезпечення рівного доступу до державної служби, адже відповідно до Закону України «Про державну службу» [3], доступ до неї здійснюється за принципом заборони всіх форм, видів та проявів дискримінації, що також позитивно впливає на формування іміджу держави та державної служби зокрема.

Таким чином, становлення та розвиток України, як правової та демократичної держави, безпосередньо пов’язаний з інститутом державної служби, адже саме її ефективність впливає на рівень якості життя громадян й задоволеність виконаними послугами та діями держави.

Література:

1) Мельник В. І. Конституційно-правові засади інституту державної служби України. Юридичний вісник. 2019. № 1. С. 13–18.

2) Наумик А. Побудова ефективної структури державного управління. Розвиток суспільства та науки в умовах цифрової трансформації : МАТЕРІАЛИ III МІЖНАР. СТУДЕНТ. НАУК. КОНФ., м. Луцьк, 16 груд. 2022 р. С. 66–67. URL: https://archive.liga.science/index.php/conference-proceedings/article/view/213 (дата звернення 08.02.2023)

3) Про державну службу. Офіційний вебпортал парламенту України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/889-19#Text (дата звернення: 08.02.2023).

___________________

Науковий керівник: Мірошніченко Любов Василівна, к.філ.наук., доцент кафедри міжнародних відносин та соціально-гуманітарних дисциплін, доцент, Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота