НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ

16.02.2023 20:06

[1. Economic sciences]

Author: Позднякова Аліна Олександрівна, здобувач вищої освіти, Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»


Корпоративне управління — це система взаємовідносин між суб’єктами господарювання, акціонерами та іншими зацікавленими сторонами. Це один із ключових факторів розвитку компанії та підвищує довіру інвесторів. Корпоративне управління окреслює межі, за якими визначаються завдання компанії, засоби, за допомогою яких ці завдання виконуються, і нагляд за діяльністю компанії. Наявність ефективної системи корпоративного управління збільшує вартість капіталу, заохочує компанії до більш ефективного використання ресурсів і створює платформу для зростання[1].

Ключовим елементом активізації ринків капіталу є запровадження ефективного корпоративного управління вітчизняними компаніями-емітентами цінних паперів та професійними учасниками ринків капіталу. Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів», а також згідно з Принципами корпоративного управління, завдяки забезпеченню належної уваги до інтересів акціонерів, запровадження правил ефективного менеджменту та належного контролю корпоративне управління є важливим чинником генерування вартості компанії [2]. Крім того, корпоративне управління як система, що регулює відносини між корпоративними власниками (інвесторами) та керівництвом, має вирішити наступний ряд проблем: 

– підвищення рівня фінансової прозорості компаній; 

– збалансування інтересів учасників корпоративних відносин, зокрема інтересів дрібних інвесторів; 

– збалансування поточних та стратегічних цілей інвесторів; 

– зниження потенціалу конфліктів інтересів між власниками та менеджментом підприємств; 

– зниження корпоративних ризиків [3].

До критеріїв оцінки ефективності управління підприємством слід віднести здатність підприємства залучати капітал і обсяг капітальних вкладень. Загальний успіх господарської операції залежить від здатності суб’єкта господарювання залучити капітал за якомога нижчою ціною. Проблема полягає в тому, що ринки капіталу стають більш конкурентоспроможними як у пошуку інвесторів, так і у визначенні надійних і прибуткових інвестицій. Ключовим завданням корпоративного управління в цьому контексті є створення умов для завоювання довіри до компанії з боку інвесторів та інших груп інтересів. Довіра до об’єктів інвестування формується в результаті сукупності багатьох факторів, серед яких наявність дієвих механізмів захисту прав інвесторів, підвищення довіри до механізмів управління та контролю, відкритість і прозорість їх діяльності, можливість інвесторів реалізувати своє право на участь в управлінні. Одним із елементів стандартів корпоративного управління є забезпечення належного рівня прозорості корпоративної діяльності. Зокрема, компанія повинна своєчасно та доступно розкривати повну та достовірну інформацію про всі істотні питання, що стосуються компанії, щоб користувачі інформації могли приймати обґрунтовані рішення [2].

Адекватна система корпоративного управління гарантує, що права інвесторів у компанії не розмиваються, а керівництво компанії розумно використовуватиме свої інвестиції у фінансово-господарській діяльності, збільшуючи вартість своєї частки капіталу. Відповідно до Принципів регулювання ринку цінних паперів IOSCO (Міжнародної організації комісій з цінних паперів), ми зобов’язані забезпечити повне, надійне та своєчасне розкриття фінансових результатів, ризиків та іншої інформації, необхідної для прийняття рішень інвестора. До власників цінних паперів компанії слід ставитися справедливо та рівноправно [3].

У контексті вирішення питання підвищення стандартів корпоративного управління в Україні прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах». Регуляторне законодавство частково вирішує проблему зниження високого рівня накладних витрат, пов'язаних з виходом компанії на фондовий ринок, трохи послаблюючи рівень регулювання та запроваджуючи інструменти, що діють у розвинутих країнах. «корпоративного витіснення» на основі процедур примусового викупу (squeeze-out) та придбання (sellout). Зазначені механізми, окрім іншого, сприятимуть захисту прав міноритарних акціонерів. Це нейтралізує один із планів рейдерського захоплення підприємства.

Загалом, позитивно оцінюючи ті чи інші нововведення, слід зазначити, що окреслене законодавство все ще не вирішує проблему скорочення так званих агентських витрат на основі підвищення якості корпоративного управління. На мою думку, було б бажано запровадити звітність з корпоративного управління, а також набір інструментів для адекватної оцінки якості та актуальності публічної звітності емітента. Питання звітності певним чином вирішується Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів», відповідно до якого звіт про корпоративне управління повинен містити: 

– посилання на власний кодекс корпоративного управління емітента, кодекс корпоративного управління фондової біржі, об’єднання юридичних осіб або інший кодекс корпоративного управління, який емітент вирішив застосувати добровільно; 

– пояснення емітента щодо того, від яких частин кодексу корпоративного управління було зроблено відхилення та причини таких відхилень.; 

– інформація про проведені загальні збори акціонерів  та загальний опис рішень, прийнятих на загальних зборах акціонерів, персональний склад наглядової ради та виконавчих органів емітента, комітетів (за наявності), відомості про проведені наради та загальний опис прийнятих на них рішень; 

– опис основних ознак системи внутрішнього контролю та управління ризиками емітента; 

– перелік осіб, які прямо чи опосередковано володіють істотними пакетами акцій емітента, та відомості про обмеження участі та права голосу акціонерів (учасників) на зборах акціонерів емітента.; 

– порядок призначення та звільнення посадових осіб емітента, їх повноваження. 

Це дослідження, особливо на основі запровадження інноваційних інструментів в інформаційній та комунікаційній політиці, свідчить про те, що підвищення ефективності корпоративного управління зменшить вартість залучення капіталу емітентами та підвищить прибутковість інвестицій інвесторів. Зменшити вартість капіталу за вказаними факторами можливо лише за рахунок значних інвестицій у персонал, впровадження інтегрованих систем і процесів для забезпечення зростаючих глобальних вимог до прозорості та стандартизованої звітності[2].

Література:

1. Осецький В. Л. ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ В ДЕРЖАВНИХ АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВАХ В УКРАЇНІ / В. Л. Осецький, О. Л. Каніщенко, М. В. Pоссо. // Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: Економіка і управління. – 2019. – №1. – С. 12–18.

2. Про затвердження Принципів корпоративного управління № 955 від 22 липня 2014 року. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/vr955863-14#Text. (дата звернення 12.02.2023 р.)

3. Швець Ф. Д. Корпоративне управління: Навчальний посібник / Ф. Д. Швець. – Рівне: НУВГП, 2017. – 320 с. 

4. Замковий О.І. Корпоративне фінансове управління. Методичні рекомендації до практичних занять для студентів освітньо-професійної програми підготовки магістрів галузі знань «Управління та адміністрування» напряму підготовки 072 Фінанси, банківська справа та страхування» / О.І. Замковий М-во освіти і науки України – Дніпро : НТУ «Дніпровська політехніка, 2018. – 174с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота