ОСОБЛИВОСТІ ОПОДАТКУВАННЯ СУБ’ЄКТІВ МАЛОГО БІЗНЕСУ У ВОЄННИЙ ЧАС - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ОПОДАТКУВАННЯ СУБ’ЄКТІВ МАЛОГО БІЗНЕСУ У ВОЄННИЙ ЧАС

18.02.2023 14:20

[1. Economic sciences]

Author: Чижова Таміла Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, обліку та оподаткування Херсонського національного технічного університету, м. Херсон, Україна; Маліновська Поліна Борисівна, здобувач другого (магістерського) рівня Херсонського національного технічного університету, м. Херсон, Україна


Створення значної кількості малих підприємств стало вагомою складовою економіки України, тож в умовах воєнного часу особливої актуальності набуває розгляд питань стосовно трансформації спрощеної системи оподаткування. Держава має пристосувати податкове навантаження і правила до воєнних умов аби підтримати розвиток бізнесу в умовах війни. Таким чином, з початку війни Верховною Радою України було прийнято зміни до Податкового Кодексу України щодо питань оподаткування та звітності фізичних осіб-підприємців. Законами № 2118-IX від 03.03.2022 р., № 2120-ІХ від 15.03.2022, № 2142-ІХ від 24.03.2022, № 2173-ІХ від 01.04.2022, № 2192-ІХ від 14.04.2022 були врегульовані питання сплати єдиного податку та ЄСВ, особливості подання звітності фізичними особами-підприємцям, що є платниками єдиного податку [1]. 

Кількість змін досить велика, тому представникам бізнесу важко розібратися в питаннях актуальних податкових ставок та пільг. Тому було виділено основні нові права та обов’язки у сфері оподаткування малого бізнесу.

Починаючи з 01.04.2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України ФОП - платники єдиного податку першої та другої групи мають право не сплачувати єдиний податок. При цьому такий підприємець, який скористався наданим ПКУ правом не сплачувати єдиний податок, не несе встановлену ПКУ відповідальність за несплату єдиного податку у цей період. У податковій декларації не заповнюється період, в якому єдиний податок не сплачувався. Таким чином відображається відсутність щомісячних авансових внесків єдиного податку за відповідний податковий (звітний) період. Також з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану надано право:

-не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе;

-за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, інших захисних формувань, зокрема тероборони.

Такі суми єдиного внеску сплачуються за рахунок державного бюджету, крім періодів, у яких такі працівники отримували доходи у вигляді грошового забезпечення і з яких було сплачено єдиний внесок. Розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.  Слід зазначити, що це є правом, а не обов'язком підприємців, тому рішення щодо сплати єдиного податку чи ЄСВ така особа приймає самостійно. 

На сьогодні, фізичні особи - підприємці можуть продовжувати працювати або обрати 3 групу платників ЄП з загальними правилами обрання системи оподаткування, сплати податку, декларування та подання звітності (ставка ЄП - 5% або 3%, обмеження розміру річного доходу, щоквартальною звітністю тощо). При цьому з 01.04.2022 на період воєнного стану створено особливий режим оподаткування єдиного податку в межах третьої групи. Для платників третьої групи з особливостями оподаткування тимчасово відміняється обмеження щодо розміру річного доходу, надана можливість змінити ставку податку - перейти на 2%. Аби обрати чи перейти на спеціальну групу треба подати заяву у паперовій або електронній формі (форма F/J0102003 в електронному кабінеті платника податків) до ДПС, не подаючи розрахунок доходу за попередній календарний рік. Платником єдиного податку даної групи вважається підприємець, який:

- подав заяву до 1 квітня 2022 року – з 1 квітня 2022 року;

- подав заяву починаючи з 1 квітня 2022 року – з наступного робочого дня після подання заяви;

- подав відповідну заяву протягом 10 днів – з дня державної реєстрації суб'єкта господарювання.

Підприємці, що обрали третю групу з особливостями звільняються від обов'язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, та при ввезенні товарів на митну територію України; подання податкової звітності з податку на додану вартість, а їх реєстрація платником податку на додану вартість є призупиненою.

Єдиний податок підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку для подання податкової декларації, який є впродовж 20 календарних днів по закінченню  звітного (податкового) місяця. Особливості сплати та декларування ЄСВ для платників 3 групи єдиного податку на період воєнного стану встановлені такі ж як і для ФОП платників 1 та 2 групи єдиного податку. 

Не можуть використовувати таку схему оподаткування суб'єкти господарювання, сфера діяльності яких – азартні ігри, обмін іноземної валюти, операції з підакцизними товарами (окрім палива) та корисними копалинами, страхові і банківські компанії, підприємства-нерезиденти. Право на використання групи під 2% автоматично втрачається і повертається попередня схема оподаткування підприємця з першого місяця, наступного за місяцем закінчення воєнного стану. 

На період дії воєнного стану та впродовж трьох місяців після його припинення не нараховується пеня в разі несплати податку, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню і встановлюється мораторій на проведення перевірок, крім камеральних перевірок декларацій при бюджетному відшкодуванні ПДВ та фактичних перевірок. Документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, розпочаті до 24 лютого 2022 року та не завершені, зупиняються по останній календарний день третього місяця з дня припинення (скасування) воєнного, надзвичайного стану. Також санкції за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій» не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

Завдяки таким комфортним умовам для роботи бізнесу, кількість новостворених ФОП протягом 6 місяців повномасштабної війни продемонструвала позитивну динаміку - з 15 тисяч у квітні до понад 23 тисяч у серпні [2]. Отже, зараз податкове регулювання для малого бізнесу відрізняється від того, що було до війни. Податкові зміни будуть з’являтися доти,  доки  в країні триватиме воєнний стан. Тому задля ефективної діяльності та підтримки економічного фронту, підприємці мають постійно слідкувати за нововведеннями щодо оподаткування. 

Література:

1. Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI URL:https://ips.ligazakon.net/document/t10_2755?an=23866 (дата звернення: 29.01.2023).

2. Український бізнес в умовах повномасштабної війни: аналітика стану за шість місяців: URL:  https://business.diia.gov.ua/cases/novini/ukrainskij-biznes-v-umovah-povnomasstabnoi-vijni-analitika-stanu-za-sist-misaciv (дата звернення: 29.01.2023).

3. Податки під час війни: що змінилося для бізнесу, або адаптація податкового законодавства до умов воєнного часу: URL:https://biz.ligazakon.net/analitycs/211250_podatki-pd-chas-vyni-shcho-zmnilosya-dlya-bznesu (дата звернення: 30.01.2023).

4. Які зміни в податках та їх сплаті для мікро бізнесу під час війни? : веб-сайт URL:https://delo.ua/uk/economy/yaki-zmini-v-podatkax-ta-yix-splati-dlya-mikro-biznesu-pid-cas-viini-398850/ (дата звернення: 30.01.2023).

5. Звітність і сплата податків для бізнесу в умовах воєнного стану : веб-сайт URL: https://sys2biz.com.ua/news/zvitnist-i-splata-podatkiv-dlya-biznesu-v-umovah-voyennogo-stanu/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота