СУЧАСНІ АСПЕКТИ В УПРАВЛЯННІ КАДРОВИМ ПОТЕНЦІАЛОМ МЕДИЧНОЇ УСТАНОВИ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

СУЧАСНІ АСПЕКТИ В УПРАВЛЯННІ КАДРОВИМ ПОТЕНЦІАЛОМ МЕДИЧНОЇ УСТАНОВИ

22.02.2023 10:45

[1. Economic sciences]

Author: Єрмолаєва Алла Вячеславівна, кандидат наук з фізичного виховання та спорту, Національний університет «Запорізька Політехніка»; Семенцова Оксана Миколаївна, кандидат психологічних наук, Національний університет «Запорізька Політехніка»


ORCID: 0000-0002-9580-7303 Alla Yermolaieva

ORCID: 0000-0001-7666-2666 Oksana Sementsova

У даний час медичний ринок праці зазнає серйозних змін: частина лікарів стрімко виїжджають з країни в пошуках кращої роботи, частина – переходять в суміжні галузі або взагалі змінюють рід діяльності. Вітчизняна специфіка кадрового голоду характеризується гострим дисбалансом ринку праці медичних працівників та ринком освітніх послуг, регіональної диспропорцією, міський / сільській локалізацією, відсутністю кваліфікованих фахівців з управління в медичній сфері. 

Реформування системи охорони здоров'я, наповнення її традиційної сутності маркетинговими складовими, закономірна та об'єктивна еволюція відносин суб'єктів системи у бік лібералізації, формування вітчизняного ринку медичних послуг в умовах ослаблення державного монополізму зумовлюють необхідність пошуку нових та ефективних форм управління персоналом медичних установ. При цьому людські ресурси як об'єкт управління відіграють ключову роль. Саме люди мають вирішальний вплив на те, як використовується потенціал установи (фінанси, обладнання, матеріали тощо).

Питання управління персоналом в умовах централізованої та ринкової економік знайшли своє відображення у роботах всесвітньо відомих вчених та практиків таких як: Клейтон Альдерфер, Честер Барнард, Френк та Ліліан Гілберт, Дуглас Мак-Грегор, Елтон Мейо, Лайман Портер та Едвард Лоулер, Едрагр Шейн та інші.

Відзначаючи різноманіття фундаментальних досліджень, що дозволили вирішити багато методологічних та прикладних проблем управління співробітниками, необхідно сказати, що триває дискусія з питань, що стосуються оцінки, навчання та розвитку, стимулювання та мотивації. Сучасні проблеми формування та розвитку кадрового потенціалу охорони здоров'я та технологій управління ним залишаються невирішеними, відсутній єдиний підхід до побудови ефективної системи управління кадровим потенціалом галузі за умов реформування системи охорони здоров'я.

Керівникам медичних установ у таких умовах, крім професійних знань у тій сфері діяльності, в якій їм доводиться працювати, необхідний великий набір знань та умінь, серед яких найважливіше місце займає здатність ефективно спілкуватися з іншими фахівцями, делегувати повноваження, мотивувати співробітників, забезпечувати успішну командну роботу, у тому числі й у процесі вирішення проблем та при підготовці управлінських рішень. Тому, саме якісне управління кадровим потенціалом відкриває для лікувально-профілактичного закладу можливості ефективного функціонування.

Література

1. Захарчин Г. М. Синтез інноваційного і традиційного в сучасній концепції управління персоналом підприємства. Вісник "Львівська політехніка" національний університет : збірник наук. праць. Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку. Львів : Вид-во ун-ту, 2013. Вип. 778. С. 212-218.

2. Мала Н. Т. Дослідження мотиваційної моделі поведінки керівника: методичні підходи. Вісник "Львівська політехніка" національний університет : збірник наук. праць. Сер. Логістика. Львів : Вид-во ун-ту, 2006. С. 255-259.

3. Палеха Ю. І. Менеджмент персоналу: навч. посібник. Київ : ОЛДІ-ПЛЮС, 2015. 336 с.

4. Рожкова І. Формування майбутнього органів державного управління  та закладів охорони здоров'я в Україні. Вісник Національної академії державного управління при Президентові України. 2008. Вип. 4. С. 241-248.

5. Шкробанець І. Розробка моделі оцінювання наукового супроводу прийняття управлінського рішення у сфері охорони здоров'я на регіональному рівні. Вісник Національної академії державного управління при Президентові України. 2010. № 4. С. 232-238.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота