ІНВЕСТКЛІМАТ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ІНВЕСТКЛІМАТ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ

20.06.2023 20:10

[1. Economic sciences]

Author: Дяченко Микола Іванович, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, доцент кафедри менеджменту, Уманський національний університет садівництва м. Умань



Повномасштабна війна стала новим і визначальним чинником впливу на рівень ділової активності й інвестиційного клімату в Україні. За оцінкою генеральних директорів інвестиційне середовище в Україні погіршилось. Відсоток СЕО, які вважають його вкрай несприятливим, зріс у десять разів – з 5 до 53% за останні півроку. Ще 34% вважають його швидше несприятливим. Нейтрально оцінюють поточний інвестиційний клімат 9% і лише 4% рахують його сприятливим. Найбільше позитивних оцінок ділового середовища було отримано від юридичного та консультаційного бізнесу, а також підприємців FMCG, зазначає Анна Дерев’янко (рис. 1).

 

Рис. 1. Оцінка інвестиційного клімату в Україні на 08.08.2022 р.

Джерело 1.

На он-лайн зустрічі «Чи важливі інвестиції під час війни?» були презентовані результати досліджень щодо індексу інвестиційної привабливості України, яку провела Європейська Бізнес Асоціація. Результати експертного оцінювання свідчать, що ситуація достатньо складна. Модератором заходу була виконавча директорка ЕВА Анна Дерев’янко. За даними її досліджень інтегральний показник індексу інвестиційної привабливості України в першій половині 2022 року становив 2,17 бала з п’яти можливих, але за півроку тому цей показник становив 2,73 бала. Найнижче значення за весь час проведення досліджень спостерігалося під час Євромайдану – 1,8 бали. Експерти наголошують, що згодом індекс показав відчутний стрибок і подальше зростання, а тому є надія на аналогічну динаміку по завершенню війни [1].

Тіберіу Діма, генеральний директор BASF в Україні, констатує, що ситуація дуже складна й неоднозначна, у бізнес спільноті є велике побоювання, але треба вчитися працювати у нових реаліях.

Попри все, 91% компаній Асоціації планують і далі працювати на українському ринку, а 55% збирається інвестувати в Україну навіть у воєнний час. Зокрема, йдеться про інвестиції в аграрну сферу.

Оцінка піврічної динаміки інвестклімату відчутно погіршилась. Негативною її вважають 79% інвесторів, ще 17%,– що діловий клімат не зазнав суттєвих змін. Дещо кращими є пронози на 2023 рік. Тільки 38% очікують подальшого погіршення ситуації, тоді як 36% вважають, що інвестклімат не зазнає суттєвих змін, а 26% прогнозують його покращення [2].

Воєнна агресія проти України висвітлила чинники, що негативно вплинули на інвестиційний клімат, на другому місці опинилася корупція, на третьому – слабка судова система. Представники бізнесу також зазначили проблеми тіньової економіки, пошкодженого майна, трудової міграції, валютних обмежень, цін на енергоносії, неефективні системи оподаткування, частих змін в законодавстві тощо.

Перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова зазначає, що на сьогодні агросектор напружено працює. Незважаючи на складну ситуацію, економіка налаштовується, працює банківська система, збільшуються надходження до бюджету. І хоча зараз говорити про величезні інвестиційні проекти важко, та все ж таки є певні зрушення в контексті інвестицій у виробництво.

В умовах війни та після неї, перш за все, бізнес повинен зосередитись на ефективному способі відновлення економіки. Тому на всіх рівнях повинна бути здійснена переоцінка інвестиційних пріоритетів із урахуванням ECG критеріїв сталості (environmental social and governance), тобто екологічного, соціального та критерію корпоративного управління. Вже зараз українському бізнесу важливо створити проекти які приваблять інвестиції [3].

На даний час Україна є епіцентром спрямування світової фінансової підтримки, мета якої протидія російської агресії та відновлення країни після нищівної діяльності окупанта. Проте ці інвестиції мають відповідати принципам стійкості та критеріям ECG.

Іноземні інвестори зацікавлені в інвестиціях в аграрний сектор України навіть зараз. Так, заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик вважає, що іноземці залучатимуть інвестиції в аграрний сектор за умови страхування воєнних ризиків для бізнесу. Серед пріоритетних напрямів розвиток глибокої переробки в агропромисловому комплексі та розвиток біоенергетики.

Генеральний директор AON UKRAINE Олексій Грінченко, який представляє найбільший бізнес у сфері страхування, зазначає, що страхування становить близько 5%. Міжнародні інвестори очікують закінчення війни для того, щоб продовжити інвестування в Україну. Але на сьогодні, з точки зору інвестицій у логістику, в перевантажуванні у термінали, в транспортні засоби, інвестиції ідуть констатує Валерія Пекеля.

Як заявив прем’єр міністр України Денис Шмигаль під час відкриття V українсько-німецького економічного форуму інвестиційний потенціал українського аграрного сектору, навіть за нинішніх складних умов, становить щонайменше 34 млрд. доларів. Кожен вкладений євро однозначно принесе гарантований прибуток уже в найближчій перспективі, негайно після закінчення війни. За його словами АПК є локомотивом української економіки, який до повномасштабного вторгнення росії демонстрував зростання на рівні 5-6% щороку і становив чуттєвий відсоток ВВП країни.

Попри всі труднощі та загрози, наша економіка на цьому етапі пройшла тест на міцність. Найстійкіша, стратегічно важлива галузь сільського господарства – агросектор працює на добробут України, продовольчу безпеку країни і світу. За великим рахунком кожен агровиробник, роблячи свою справу «робить погоду» для всіх на українській землі та створює підґрунтя для сприятливого інвестиційного клімату і зростання ділової активності [2].

Попереду багато роботи для кожного з нас і ми зобов’язані прикласти всіх зусиль задля відновлення та становлення економіки й подальшого стійкого розвитку країни.

Література 

1. Кінах Маргарита. Чи можливі інвестиції під час війни? – Юридичний Бізнес. https://yur-gazeta.com/golovna/chi-moxhlivi-investiciyi-pid-chas-viyni.htmi

2. Коцький Степан. Інвестиції під сиренами. – Агробізнес сьогодні. agro-business.com.ua/agro/podiia/item/25075-investytsii-pid-syrenamy.html 

3. Інвестиції для бізнесу в умовах війни: як відновити і бути сталим. https://asde.org.ua/investytsiyi-dlya-biznesu-v-umovakh-viyny.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота