ПОБУДОВА ПАРАДИГМИ ЗБАЛАНСОВАНОГО ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ НА ЕКОЛОГІЧНИХ ЗАСАДАХ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ПОБУДОВА ПАРАДИГМИ ЗБАЛАНСОВАНОГО ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ НА ЕКОЛОГІЧНИХ ЗАСАДАХ

18.07.2023 15:59

[14. Geographical sciences]

Author: Дудка Тетяна Юріївна, доктор педагогічних наук, завідувач кафедри туризму та соціально-гуманітарних дисциплін


В умовах діючого воєнного стану, позначеного руйнуванням екосфери проукраїнської території (зокрема, аварії на Каховській ГЕС) питання дотримання вимог збалансованого природокористування набуває сьогодні особливої значущості. Раціональне споживання природних ресурсів, які відносяться до переліку збалансованих, є по-суті унікальною можливістю природи самовідновлюватися. Безперервна витратність природних ресурсів, що відносяться до переліку невідновлюваних, поступово замінюються іншими у контексті залучення до цього нелегкого процесу новітніх технологій та комплексного переходу на нові джерела енергії (зокрема, нетрадиційні). Ідейність підтримання раціональної взаємодії між діяльністю людини та навколишнім природним середовищем, при якому використання природного середовища є необхідною умовою для задоволення потреб людства стає нині серцевинною ідеєю парадигми збалансованого природокористування на екологічних засадах. 

У світлі заявленого, особливою значущість виокремлюється питання «зеленої економіки», «зеленої енергетики» та «зелених інвестицій», що сумарним чином націлюються на досягнення рекреаційних потреб соціуму. Реалізація такого комплексного завдання досягається шляхом кристалізації «балансу загальних факторів розвитку (ресурсних, економічних, соціальних, екологічних) у конкретному регіоні та їх використання з метою досягнення стратегічних і тактичних цілей міжрегіонального розвитку. Важливим у цьому ключі є прикладне завдання щодо розробки наскрізних програм управління регіональним соціально-економічним розвитком, орієнтованим на оптимальну оцінку ресурсної забезпеченості, соціальної стабільності, економічного зростання та екологічної безпеки досліджуваного регіону в цілому. Безумовно, складність цього питання передбачає необхідність залучення цілісного потенціалу: системи соціальних інститутів, різних видів регулювання (державного, ринкового, загальнонаукового); визначених механізмів реалізації  (зокрема, нормативно-правового, програмно-проєктного, організаційного та фінансового). За таких умов, обов'язковою запорукою ефективного збалансованого розвитку, що засвідчено багаторічним досвідом діяльності іноземних держав, є оптимальна взаємодія трьох основних інститутів - влади, науки та бізнесу за системою «потрійної спіралі». Саме остання передбачає необхідність застосування сукупності механізмів та інструментів, що дозволяють забезпечити реалізацію збалансованого природокористування з метою імплементації парадигми збалансованого природокористування на екологічних засадах на реальні умови територіального функціонування.

Література

1. Подолання екологічних ризиків та загроз для довкілля в умовах надзвичайних ситуацій – 2022: колективна монографія Полтава – Львів: НУПП імені Юрія Кондратюка, НУ «Львівська політехніка» — Дніпро: Середняк Т. К., 2022, — 664 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота