РОЛЬ ТЕХНОЛОГІЙ У ФОРМУВАННІ ПРОЗОРОГО КОНКУРЕНТНОГО СЕРЕДОВИЩА. ТЕХНІЧНІ ПРОБЛЕМИ ТА ОБМЕЖЕННЯ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ ПРИ ДИСТАНЦІЙНОМУ НАВЧАННІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

РОЛЬ ТЕХНОЛОГІЙ У ФОРМУВАННІ ПРОЗОРОГО КОНКУРЕНТНОГО СЕРЕДОВИЩА. ТЕХНІЧНІ ПРОБЛЕМИ ТА ОБМЕЖЕННЯ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ ПРИ ДИСТАНЦІЙНОМУ НАВЧАННІ

23.11.2023 14:52

[4. Pedagogical sciences]

Author: Федотова Олена Михайлівна, старший викладач кафедри іноземних мов, Національний аерокосмічний університет «Харківський авіаційний інститут»; Томаз Ірина Анатоліївна, старший викладач кафедри іноземних мов, Національний аерокосмічний університет «Харківський авіаційний інститут»


Технології здатні відіграти значну роль у створенні прозорого та конкурентного освітнього середовища  під час дистанційного  навчання. Онлайн-платформи та інструменти  взаємодії в реальному часі  значно спрощують обмін інформацією, забезпечують зворотний зв'язок із викладачем, дають безперешкодний доступ учням до величезного набору навчальних ресурсів: схем, тестів, алгоритмів.

Кодова база навчальних IT-платформ може бути налаштована на унікальний дата-майнінг – збір даних та аналіз їх у різних зручних корисних форматах для:

• учнів та студентів, які отримують в онлайн-режимі оцінку успішності,визначають  прогрес, ефективність тимчасових витрат, а також виявляють «слабкі місця» у вивченому матеріалі, що вимагають повторення або глибшого опрацювання

• викладачів, здатних оцінити за загальними та приватними результатами успішність класу, групи, окремого учня та студента, щоб відкоригувати подачу матеріалу, предметний курс у рамках освітнього плану

• чиновників, які провадять моніторинг  результатів навчальної діяльності й складають рейтинг з різних  дидактичних  предметів та закладів в умовах дистанційного навчання відповідно до  концепцій у сфері освіти

Однією з основних переваг сучасних дистанційних технологій у створенні прозорого та конкурентного середовища є можливість  миттєвої та об'єктивної оцінки знань, побудованої на основі незалежного алгоритму без участі у цьому процесі викладача. Платформи та інструменти онлайн-навчання здатні об’єктивно оцінювати учнів та студентів й використовувати тести (схеми , алгоритми, можливість ранжувати завдання відповідно до обсягу матеріалу чи швидкості його оволодіння)  як спосіб перевірки вивченого матеріалу лише за умови засвоєння ними певної суми знань.  

Інтеграція навчальних платформ із додатками web 3.0 може сприяти більшій прозорості  оцінювання й надати  обліку успішності учнів та студентів нового рівня. Враховуючи зростаючий рівень довіри до блокчейн-технологій, здобувачі освіти будуть забезпечені надійним архівом для збереження  оцінок успішності протягом навчання у школі та ВНЗ.

У майбутньому web 3.0-додатки допоможуть викладачам проаналізувати  сильні та слабкі сторони знань учня з кожного сегменту  та з кожної теми, опрацьованої  як в школі, так й у ВНЗ. 

Докладна аналітика онлайн-платформ стане основним особистим портфоліо кожного випускника коледжу та ВНЗ. Подібне архівування оцінок знань створить передумови для більш ретельного підбору кадрів для  підприємств.

На базі web 3.0, за наявності попиту, цілком є  реалістичними  розробки програм, які зможуть підбирати за базами даних потенційні кандидатури співробітників, спираючись на об'єктивні оцінки знань та досягнень кожного учня в конкретних галузях. Завдяки докладній інформації в архіві  додатка web 3.0 можна підвищити мотивацію здобувачів знань   до самовдосконалення та покращення успішності, виправлення низьких оцінок, отриманих на минулих освітніх етапах.   

Евристичні алгоритми без зусиль визначать для роботодавців кандидатури з учнів та студентів, які продемонстрували  в процесі навчання найбільш відповідну динаміку засвоюваності матеріалу в тих областях, які  цікавлять компанію, а також   показали  рух кожної особистості щодо себе та щодо інших.

Крім того, технологія може полегшити обмін інформацією та ресурсами між студентами, сприяючи створенню  спільного  конкурентоспроможного середовища  для навчання. Дискусійні онлайн-форуми, чати та групові проекти можуть допомогти здобувачам освіти  ділитися ідеями, спілкуватися один з одним та змагатися в атмосфері підтримки та співробітництва.

При правильному аналізі успішності за допомогою аналітичних даних платформи онлайн-навчання можна визначити  сильні та слабкі сторони студентів, спрогнозувати прогрес та ефективність тимчасових витрат, ступінь  залучення  здобувачів знань до навчання, прогнозувати тренди майбутньої освітньої діяльності. Це може допомогти студентам самостійно визначити галузі для вдосконалення, а викладачам – отримати уявлення про ефективність їх методів навчання.

Однак важливо відзначити, що самі по собі технології не можуть створити прозоре та конкурентне середовище. Над теоретичною та практичною частиною технологічної революції в онлайн-освіті мають працювати всі елементи освітньої екосистеми, покликаної  створити ефективну взаємодію між формальним та неформальним навчальним середовищем.

Важливо збалансувати використання технологій з ефективною педагогікою та стратегіями навчання, орієнтованими на школярів та студентів, щоб забезпечити  позитивну мотивацію до освітньої діяльності, підвищити  активність учнів  та студентів, а також надати їм педагогічну   підтримку  у процесі навчання. Основну роль у цьому процесі має відігравати держава, формуючи основні засади дистанційного навчання та забезпечуючи  технологічною підтримкою  освітній процес. Упровадження на місцях онлайн платформ потребує не лише зусиль педагогів, а й батьків,  майбутніх роботодавців, що зацікавлені в інноваційній освіті майбутніх кадрів.

У міру того, як дистанційне навчання стає все затребуванішим, слід  визнати наявність технічних проблем, які можуть виникнути при його впровадженні. Хоча технологія може бути потужним інструментом для створення прозорості та конкурентоспроможності, її реалізація залежить від багатьох чинників сучасних реалій. 

Однією з найпоширеніших технічних проблем є питання доступу до  навчальних та оцінювальних технологій, Інтернету. Якщо  школа та ВНЗ можуть забезпечити високошвидкісне та стабільне з'єднання в рамках державної програми або за домовленістю з постачальниками IT-послуг на місцевому рівні, то здобувачі знань спираються на зв'язок різних провайдерів.

Ще одним  важливим чинником   просвітницької діяльності в режимі онлайн є надійність технології. Технічні проблеми, такі як неможливість, несвоєчасність підключення до Інтернету або збої в роботі програмного забезпечення  порушують навчальний процес, що спричиняє втрату уваги та інтересу до виученого, перевантаженість самостійними  завданнями, емоційний стрес, розчарування як у учнів, так і у викладачів.

Високий рівень зривів онлайн-занять може призвести до втрати прозорості та перешкоджати розвитку конкурентного середовища. Педагог буде змушений шукати вихід із ситуації, підвищуючи обсяг  домашньої роботи, виконання якої знизить рівень якості засвоєння матеріалу та його контролю. Вимушене вивчення нових тем студентами та учнями та студентами без участі викладача знизить успішність.

Надійна та стабільна якість зв'язку здатна забезпечити перехід на супутникову мережу. В Україні активно розвивається технологія Starlink, але вартість цих послуг доступна обмеженій кількості користувачів. 

Проблема фінансування вирішується на державному рівні. Окремий ВНЗ або школа можуть укласти договори з провайдерами, продумати систему роздачі Wi-Fi в межах невеликого населеного пункту за допомогою монтажу антен-підсилювачів сигналу, створити кілька резервних варіантів підключення до Всесвітньої мережі, наприклад, мобільний Інтернет.

Залежно від умов використання дистанційного навчання викладачам доцільно готувати варіативні плани  занять з різним  рівнем  зв’язку. При низькій його якості ( таке трапляється, як правило, на мобільному Інтернеті) учні можуть отримувати більше завдань для самостійної роботи, а нові теми  повинні опрацьовуватись у часи спільної  роботи учнів і викладачів з використанням    високошвидкісного Інтернету.

При дистанційному навчанні особиста інформація та дані часто передаються через різні платформи та стороннє ПЗ. Створення умов безпеки та конфіденційності цієї інформації має вирішальне значення для унеможливлення поширення особистих даних у мережі, забезпечує прозорість  та довіру в он-лайн –спілкуванні.  

Як наголошують Телла і Мутула, "проблеми конфіденційності не повинні не братися до уваги в середовищі дистанційного навчання, і необхідно вжити заходів для убезпечення поширення відомостей та особистої інформації студентів".

В умовах війни викладач особисто та   державні структури мають  забезпечувати  конфіденційність та безпеку всіх учасників освітнього процесу. У деяких особливих випадках від цього можуть залежати життя й здоров’я  дитини та  її батьків, а також викладачів.

Література:

1. Zhu, J., & Chen, W. (2020). The role of transparency and competitiveness in distance learning. Journal of Distance Education Technology, 18(3), 1-10.

2. Ramírez-Correa, P. E., Arenas-Gaitán, J., & Rondán-Cataluña, F. J. (2020). The use of technology to enhance student feedback in higher education: A systematic review. Computers & Education, 145, 103731. 

3. Zhang, D., Zhao, J. L., Zhou, L., & Nunamaker, J. F. Jr. (2004). Can e-learning replace classroom learning? Communications of the ACM, 47(5), 75-79. 

4. Любов В. Сіренко. (2013). "Інформаційно-комунікаційні технології в дистанційній освіті". Київ: КНЕУ.

5. Костянтин О. Москалець. (2004). "Електронні технології вищої освіти". Київ: НАПН України.

6. Віталій В. Лазоренко. (2018). "Електронне навчання та відкрита освіта". Київ: Видавничий дім "Києво-Могилянська академія".



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота