ОСОБЛИВОСТІ ДОПИТУ НЕПОВНОЛІТНІХ ОСІБ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ДОПИТУ НЕПОВНОЛІТНІХ ОСІБ

24.11.2023 13:14

[2. Legal sciences]

Author: Кабакчей Іван Андрійович, курсант 3-го курсу факультету підготовки фахівців для підрозділів превентивної діяльності Одеського державного університету внутрішніх справ


Неповнолітні залучаються до сфери кримінального судочинства і підлягають допиту як обвинувачені, потерпілі, свідки. Їх допит має процесуальні і тактичні особливості.

Згідно у ст. 6 Сімейного кодексу України визначено, що малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років [1].

Під час допиту малолітньої або неповнолітньої особи застосовуються загальні правила, встановлені ст. 224 КПК, і одночасно правила, що встановлені вимогами ст. 226 КПК, які й розкривають окремі особливості слідчої дії [2].

Слідчому треба встановити психологічний контакт з дитиною. Встановлення психологічного контакту може дати позитивний результат і створити безконфліктну ситуацію під час допиту. Після цього слідчий обирає лінію поведінки стосовно неповнолітнього та малолітнього допитуваного. Присутність на допиті педагога спрямована головним чином на отримання від неповнолітнього повних і правдивих показань. Участь же в допиті лікаря необхідна в разі відсталості неповнолітнього у фізичному чи розумовому розвитку або у разі його захворювання. Педагог, і лікар повинні володіти спеціальними знаннями в галузі дитячої та юнацької психології і мати в цій галузі достатній стаж роботи [3]. Про присутність на допиті батьків чи інших законних представників неповнолітнього слід клопотати лише у разі якщо вони мають позитивний вплив на неповнолітнього і останній у їх присутності легше йде на контакт і не соромиться розповідати про обставини справи та відповідати на поставлені запитання.

Таким чином, проведення допиту для малолітньої або неповнолітньої особи незвична обстановка допиту, характер і зміст запитань, які ставлять перед ними і потреба формулювання відповідей, які не можуть спиратися на достатній життєвий досвід такої особи, становить значні труднощі і викликає швидку психологічну втому, надто у випадках, якщо предмет допиту може негативно вплинути на психіку, торкається особистих інтересів та прав допитуваної особи. Через всі ці обставини допит малолітніх та неповнолітніх осіб повинен в обов’язковій формі проводитись за особливою методикою.

Література:

1. Сімейний кодекс: Закон України від 10.01.2002 № 2947-III URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#n871

2. Кримінально-процесуальний кодекс: Закон України  №4651-VI від 13.04.2012 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17/ed20120413

3. Певна О. Особливості проведення допиту неповнолітнього. https://advokat-narodu.com/blog/semeinoe-pravo/osoblivosti-provedennia-dopitu-nepovnolitnyogo-v-rezimi-videokonferenciyi-pid-cas-distanciinogo-dosudovogo-rozsliduvannia. 

____________________

Науковий керівник: Паламарчук Галина Вікторівна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінального процесу та криміналістики Одеського державного університету внутрішніх справ



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота