ІСТОРИЧНІ ТА СОЦІАЛЬНІ АСПЕКТИ НАУКОВИХ ВІДКРИТТІВ ЩОДО СПОСОБІВ ДОКУМЕНТУВАННЯ ІНФОРМАЦІЇ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ІСТОРИЧНІ ТА СОЦІАЛЬНІ АСПЕКТИ НАУКОВИХ ВІДКРИТТІВ ЩОДО СПОСОБІВ ДОКУМЕНТУВАННЯ ІНФОРМАЦІЇ

24.11.2023 19:25

[9. Social communications]

Author: Яцишин Вікторія Василівна, студентка Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя


Способи передачі та збереження інформації беруть свій початок з далекої давнини [1]. Розвиток знакових систем, винайдення інструментів та методів документування інформації віддзеркалює важливий етап у розвитку суспільства та культури. Ці досягнення визначили шляхи передачі знань та сприяли експансії ідей усередині глобального співтовариства. Найпершими з’явились доісторичні малюнки – прості символи, які люди використовували для комунікації та передачі інформації [2]. Наприклад, використання печерних зображень тварин, об’єктів та способів життя. Згодом у Стародавньому Єгипті з’явились ієрогліфи та гліфи. 

Стародавні єгиптяни винайшли складну систему запису, що базувалася на гліфах та ієрогліфах [3]. Вона використовувалася для документування релігійних текстів, історії, адміністративних документів та інших важливих інформаційних потоків. Починаючи з V століття, єгипетські ієрогліфи практично не використовувалися. Стародавні єгиптяни почали застосовувати коптське письмо – адаптовану версію грецького алфавіту. 

Використання пергаменту призвело до появи нової, зручнішої книги, що складається з багатьох сторінок, складених навпіл і стиснутих у кільце у верхній частині [4]. За свідченням римського поета Марціала, такого роду чотирикутна книга з'явилася в Римі у І ст н.е. Ці книги називаються «кодексами». Також є дані, що римляни  використовували бронзові та срібні пір’я для писання на пергаменті [2]. У XV столітті німецький винахідник Йоганн Ґутенберг винайшов книжковий друкарський верстат. Приблизно в 1540 році він зробив з металу опуклі рухомі літери та відлив їх у зворотному (дзеркальному) відображенні. У 1950 році відбувся справжній прорив – Йоганн Ґутенберг надрукував Біблію латинською мовою [3]. У 1838 році Морзе уперше публічно продемонстрував свою електромагнітну телеграфну систему у Філадельфії. Система передає повідомлення за допомогою спеціально закодованих сигналів, відомих у всьому світі як азбука Морзе [4]. 

Фотографія є методом фіксації зображення за допомогою світлочутливого матеріалу. Одним із перших винахідників практичного способу фотографування був Луї Дагер, який у 1837 році представив метод дагеротипії. Проте, ситуація змінилася з винаходом об'єктива Джозефа Петцваля в 1841 році, який скоротив час експозиції в 15 разів, і портретна фотографія стала дуже популярною [5]. 

Останнім етапом у документуванні інформації є поява в комп’ютерів та мережі Інтернет. Першою ЕОМ була ENIAC, яка складалась з 18 000 електронних ламп, а її вага становила 30 т. Мережа інтернет з'явилась у результаті виконання проєкту Агентства передових оборонних дослідницьких проектів США під назвою ARPANET наприкінці 1960-х років. Перший сервер ARPANET був встановлений у 1969 році у Каліфорнійському університеті [6].

Отже, кожне з цих відкриттів відіграло вирішальну роль у розвитку суспільства та культури. Від початкових доісторичних символів до розквіту фотографії та кіно, кожен крок в цьому еволюційному процесі відображає прогрес та зростання людського інтелекту та творчого потенціалу. 

Література

1. Коптська абетка. URL: https://www.wikidata.uk-ua.nina.az/Коптська_абетка.html (дата звернення: 10.11.2023).

2. "Кодекси". URL: https://ukrlit.net/article/995.html (дата звернення: 10.11.2023).

3. Йоганн Ґутенберг. URL: https://www.depo.ua/ukr/life/yogann-gutenberg-khto-tse-i-chomu-google-prisvyativ-yomu-dudl-202104141309002 (дата звернення: 10.11.2023).

4. Телеграф та код Морзе. URL: https://mors.in.ua/technology/3925-semuel-morze-tvorec-azbuky-morze.html (дата звернення: 10.11.2023). 

5. Розвиток фотографії та кіно. URL: https://www.jnsm.com.ua/h/0109P/ (дата звернення: 13.11.2023).

6. Мережа Інтернет. URL: https://ucloud.ua/istoriya-internetu-vid-arpanet-do-sogodni/ (дата звернення: 13.11.2023)

_________________

Науковий керівник: Мацюк Галина Ростиславівна, Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота