ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ МОДЕЛЕЙ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛУ НА ОСНОВІ OKR ТА KPI - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ МОДЕЛЕЙ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛУ НА ОСНОВІ OKR ТА KPI

05.02.2024 15:20

[1. Economic sciences]

Author: Довбня Світлана Борисівна, доктор економічних наук, Український державний університет науки і технологій; Письменна Олександра Олександрівна, кандидат економічних наук, Український державний університет науки і технологій; Письменний Руслан Володимирович, аспірант, Український державний університет науки і технологій


Підвищення ефективності управління організаціями і персоналом завжди є і залишаться пріоритетним напрямком досліджень науковців та постійним об’єктом удосконалення практиків. Динамічність зовнішнього середовища, виклики, які постають перед підприємствами і організаціями, призвели до появи значної кількості новітніх концепцій, підходів, методів як концепція 6 сигм, agile методологія, управління та реінжиніринг бізнес-процесів, система збалансованих показників (BSC), управління на основі KPI тощо. Розвитком підходів до управління на основі BSC та KPI є модель управління на основі OKR, що останнім часом набуває все більшого поширення.

За визначенням Дж.Доера [1], OKR – це спільний протокол, що окреслює цілі для компаній, команд та індивідуальних виконавців. Основне спрямування такого підходу на думку його ідеологів [1,2]  полягає в підвищенні ефективності організацій в напрямку реалізації цілей, зростання орієнтованості працівників на кінцевий результат, забезпечення гнучкості управління тощо. Проте, на перший погляд, не є очевидною різниця між OKR та KPI. З огляду на таку невизначеність, на підставі вивчення та узагальнення публікацій було проаналізовано основні характерні ознаки цих підходів та визначено відмінності між ними (таблиця). 

Таблиця

Характерні ознаки OKR у порівнянні з KPI




За результатами порівняння зроблено висновки, що підхід на основі OKR є більш гнучким (через рекомендований щоквартальний аналіз  досягнення цілей та їх актуалізацію за необхідності), мотивуючим (через встановлення амбітних цілей та встановлення «запасу» в 30% до максимального рівня їх досягнення), таким, що підвищує залученість та спонукає до командної роботи. Разом з тим, OKR більш доречний для неопераційних процесів, а тих що постійно удосконалюються та розвиваються. 

Література:

1. Джон Доер Міряй важливе. OKR. Проста ідея зростання вдесятеро. Yakaboo Publishing, 2018. 396 с

2. Paul R. Niven, Ben Lamorte Objectives and Key Results: Driving Focus, Alignment, and Engagement with OKRs. Wiley. John Wiley & Sons, LTD, 2016. 224 c.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота