ОЦІНЮВАННЯ ДОСТУПНОСТІ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ОЦІНЮВАННЯ ДОСТУПНОСТІ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ

26.02.2024 15:33

[1. Economic sciences]

Author: Калин Володимир Іванович, аспірант, Національний університет «Львівська політехніка»



Рівень розвитку фінансової інфратруктури визначається доступністю фінансових послуг. Підвищення фінансової інклюзивності залежить від багатьох чинників, проте цифровізація фінансових відносин робить доступними фінансові сервіси для більшості населення.

Рахунок в банку, кредитній спілці чи іншій фінансовій установі відкриває доступ до фінансових сервісів, які можуть надаватись різними фінансовими організаціями. Отже, частка населення, що має відкритий рахунок у фінансових установах може вказувати на рівень доступності фінансової інфраструктури.

За даними Світового банку станом на кінець 2021р. 76% дорослого населення у світі мали відкритий рахунок у банку чи іншій фінансовій установі [1]. За останні 10 років ця частка зросла на 50% (з 51% у 2011р. до 76% у 2021р.) Вважається, що такий приріст відбувся в основному за рахунок впровадження мобільних грошей (mobile money). Дорослі, що не мають рахунків у фінансових установах, становлять у середньому 24% жителів планети, з яких 13% - це жінки та 11% - чоловіки. 

Доступність фінансових послуг для населення напряму залежить від рівня доходу. Тому найбільшою є частка осіб, які мають рахунки у фінансових установах, для країн із високим рівнем доходу, а найменшою – із низьким (див дані рис. 1). Можна стверджувати, що у країнах з високим рівнем доходу від 2014 р. використання цифрових платежів стало практично повсюдним 




Рис. 1. Розподіл осіб, які мають рахунки у фінансових установах, за група країн із різним рівнем доходів, %

Джерело: побудовано за даними [2]

Відповідно до опитувань, у 60% випадків причиною відсутності рахунку у банку осіб є “нестача грошей”. При цьому, лише 12% опитаних вказали це основною та єдиною причиною. Менше 4% з тих, хто не має рахунку в фінансових установах, вказали інші причини які перешкоджають їм створити обліковий запис [1]. 

36% людей без облікових записів у фінансових установах, вказали, що фінансові послуги надто дорогі; а 31% - велику відстань до фінансової установи. 30% - повідомили, що мають родича який вже має обліковий запис в банку. 27% відповіли, що не можуть відкрити рахунок в банку через відсутність необхідних документів. 23% вказали як одну з причин недовіру до банків. 10% назвали релігію як одну з причин відсутності облікового запису.

Деякі власники облікових записів в банках в основному здійснюють фінансові операції використовуючи готівку. У 2021 році. 13% облікових записів були неактивними (не приймали та не здійснювали платежі впродовж року). Частка власників неактивних облікових записів найбільшою мірою стосується країн з економікою, що розвивається. У країнах з розвиненою економікою, згідно оцінки, всі облікові записи є активними у практичному вимірі.

Проведене дослідження показує, що відбулось помітне збільшення використання облікових записів для здійснення цифрових платежів. Частка користувачів, які отримували платежі на свої рахунки, збільшилась з 35% у 2014 році до 57% у 2021 році у країнах з економікою, що розвивається. 

В Україні 72% населення, віком старше 15 років, є власниками дебетових або кредитних карток, проте лише 52% таких осіб активно використовують відповідні картки для оплати покупок у магазинах [2]. Варто відмітити суттєве зростання зазначених показників за останні роки: з 39% та 27% у 2011 р. відповідно.

У країнах, що розвиваються, частка дорослих, які здійснюють або отримують цифрові платежі, зросла на 13% з 44% у 2017 році до 57% у 2021 році. У 2014 році частка становила 35%. Використання цифрових платежів у країнах з економікою, що розвивається, зросло до 80% у 2021 році, у 2017 році використання становило 69% і у 2014 році — 63%.

Література:

1. Asli Demirgüç-Kunt, Leora Klapper, Dorothe Singer, Saniya Ansar. The GlobalFindex Database 2021 Financial Inclusion, Digital Payments,and Resilience in the Age of COVID-19. © 2022 International Bank for Reconstruction and Development / The World Bank

2. The Global Findex Database 2021. The World Bank. URL: https://www.worldbank.org/en/publication/globalfindex/Data

___________________________

Науковий керівник: Шкварчук Людмила Олександрівна, доктор економічних наук, професор, Національний університет «Львівська політехніка»



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота