МУДРІСТЬ СУНЬ-ЦЗИ ТА МАХАБХАРАТИ ЯК АКТУАЛЬНА ДОПОМОГА УКРАЇНІ У ВІЙНІ З АГРЕСОРОМ / THE WISDOM OF SUN-TZI AND THE MAHABHARATA AS ACTUAL HELP TO UKRAINE IN THE WAR WITH THE AGGRESSOR - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

МУДРІСТЬ СУНЬ-ЦЗИ ТА МАХАБХАРАТИ ЯК АКТУАЛЬНА ДОПОМОГА УКРАЇНІ У ВІЙНІ З АГРЕСОРОМ / THE WISDOM OF SUN-TZI AND THE MAHABHARATA AS ACTUAL HELP TO UKRAINE IN THE WAR WITH THE AGGRESSOR

26.02.2024 22:00

[3. Philosophical sciences]

Author: Козка Андрій Вікторович, кандидат юридичних наук, Міжнародна Академія наук і інноваційних технологій, м. Київ, Член Спілки офіцерів України


«Агресор (ататайна, санскрит) повинен бути знищений !» 

Махабхарата

«…хто прийшов з мечем, від меча і загине!» 

Біблія

Війна, яку країна-агресор Росія розв'язала проти України, ставить перед українським народом достатньо складні виклики. У цій ситуації знання та мудрість, накопичені протягом століть, можуть стати цінними союзниками. Нобелевські лауреати: філософи, священники, вчені, правознавці завжди шукають натхнення в мудрості ціх та інших сакральних  джерел. В дослідженні розглядаються на нашу думку важливі акценти для перемоги над агресором з честю та системно-впевнено. Кожен українець обов’язково візьме для себе перевірені віками класичні концепції якісної перемоги над ворогом та своїми недоліками.Відомо,що українські класики І.Франко (1856-1916) та Л.Українка(1871-1913) приділяли увагу ведійській мудрості також що зробили і ми [2]. 

The war, which the aggressor country Russia has unleashed against Ukraine, poses rather difficult challenges to the Ukrainian people. In this situation, the knowledge and wisdom accumulated over the centuries can become valuable allies. Nobel laureates: philosophers, priests, scientists, jurists always look for inspiration in the wisdom of these and other sacred sources. In our opinion, the research examines the important points for defeating the aggressor with honor and systematically and reliably. Every Ukrainian will definitely take for himself the age-tested classic concepts of a qualitative victory over the enemy and his shortcomings. It is known that the Ukrainian classics I. Franko (1856-1916) and L. Ukrainka (1871-1913) paid attention to Vedic wisdom and did we.

Ключові слова: Україна, війна, агресор-Росія, мудрість столітть, натхнення, філософія війни та перемоги, давні джерела.захист вітчизни.

Key words: Ukraine, war, aggressor Russia, wisdom of centuries, inspiration, philosophy of war and victory, ancient sources, National defense.

Сунь-цзи ( 544—496 до н.е.) — китайський стратег і мислитель. Автор знаменитого трактату про військову стратегію «Мистецтво війни». [1]

Єдиним свідоцтвом того, що Сунь-цзи був історичною фігурою, є його біографія, написана у II-му столітті до нашої ери істориком Симою Цяном, який описує його як генерала князівства У. Цей факт робить його сучасником одного з найвидатніших філософів давніх часів — Конфуція.Згідно з традицією, Сунь-цзи був безземельним аристократом, нащадком дворян, які втратили свій статус унаслідок військових сутичок VII—VIII століть до н. е. На відміну від більшості безземельного дворянства, представники якого були мандрівними вченими, Сунь-цзи працював найманцем. Приблизно у 512 році до н. е., після закінчення трактату «Мистецтво війни», Сунь-цзи був найнятий на посаду генерала князівства У. За припущенням, його було вбито в 496 році до н. е.

Мудрість «Мистецтва війни» Сунь-Цзи:

1. Використовувати сприятливі умови для здобуття найбільшої сили і впливу, виходячи з ситуації, – це називається стратегічною перевагою.

2. Той хто здобуде 100 перемог у 100 поєдинках – не герой; геройство — підкорити антагоністське військо-ворога взагалі без боротьби.

3. … неперевершена військова стратегія – зруйнувати плани й стратегії супротивника, дещо слабша – атакувати ворожі союзи та сув’язі; ще гірша – нападати на армію ворога; і найгірша – кидатись на укріплені мурами міста.

4. П’ять чинників, аби передбачити, хто здобуде перемогу:

 – генерал, який знає, коли битися, а коли ні;

– генерал, що знає більше різних способів використання війська;

– армія, в якій старшини й підлеглі об’єднані єдиною метою;

– армія, що виставляє цілком підготовлених вояків проти непідготовлених;

– військо, генерал якого кваліфікований, а імператор – не втручається.

5. Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію.

6. У становищі, коли не можеш виграти, – захищайся, якщо хочеш виграти – мусиш нападати.

7. Не маєш потенційної переваги в битві (контрнаступі) – не дій! 

5 важливих уроків з книги Сунь-Цзи “Мистецтво війни”:

1). Постійно розвивайся – ніхто не дивиться на минулі досягнення і трофеї. Важливо тільки тут і зараз. Тому, потрібно постійно рости, професійно і особистісно – фізично та духовно. Вчитись, навчатись і використовувати здобуте на практиці інакше неодмінно прийде застій.

2). Пізнай себе і свого ворога – пізнавати ворогів для мене означає, вивчати конкурентів, дивитись за ними і робити висновки. Водночас, необхідно концентруватись на особистих результатах і дослідженнях своїх сильних сторін.

3). Нарощуй вплив – ніколи не знаєш в якій ситуації може знадобитись вплив, тому, найкраще це нарощувати його постійно.

4.Той, хто вміє вести війну, двічі набору не робить, тричі провіанту не завозить.

5. Вся війна заснована на хитрощах та обмані (пропаганда) – але перемога за правдою..

Мудрість Махабхарати для перемоги України над ворогом:

«Махабха́рата» (санскр. букв. «Великая Бхаратіада» — давньоіндійський епос на санскриті[3]. Складається з восьминадцяти книг (парв) і містить понад 75 000 віршівшлок, які в кілька разів подовжені «Іліади» та «Одіссеї» разом взяті. Вважається джерелом мудрості для багатьох народів світу і сьогодні.




Фрагмент оригіналу Махабхарати «Харівамша» ,санскрит.

Цитати-

Відсутність нейтралітету – жоден не може бути нейтральним у війні!

"... Ніхто не зможе залишитися не зачепленим цією війною, тому вибирай свій бік. Нейтралітет у цій війні між світлом і темрявою, духовністю, релігією та злом, правдою та брехнею, означає, що ти стоїш разом зі злом, брехнею та темрявою... "

Відповідальність правителя за все, що діється в країні.

"Країна існує не для правителя - це правитель існує для країни. Коли Правитель обвинувачує минуле за політичні та економічні прорахунки держави - це поганий правитель."

Захист жінок.

"Справжнє може спрямувати країну на шлях прогресу та змін... Справжня перевірка суспільства - це повага, яку вона виявляє до жінок. Жінок треба поважати як матерів. Жінок треба захищати."

Принцип правдивості у словах та вчинках.

«Правда - це не ритуал чи формальність. Правда має на увазі твій обов'язок і права інших, крім того, правду потрібно поважати. Політичні обов'язки – це теж саме. Відповідальність царя перевищує відповідальність громадян. Якщо обставини змушують зробити розділ – борись проти них, але ніколи не поділяй країну. Хіба можуть брати розділити матір між собою? Якщо ні, то як же можна поділити країну? Ніколи не роби цього!»

• Дхарма. Обов’язок 

Справедливість: Боротьба України за свою свободу та суверенітет є справедливою справою, що відповідає дуже важливому, базовому в світі принципу Дхарми. Відданість: Український народ демонструє неабияку відданість своїй країні, готовність захищати її та йти на жертви.

Мужність: Збройні сили України та всі, хто чинить опір окупантам, виявляють надзвичайну мужність та стійкість. Отож ми бачимо в основному законі України, що Захист Вітчизни- священний обов’язок кожного громадянина (стаття 65 Конституції України).

• Артха.

Сила: Україна отримує військову та економічну допомогу від інших країн, що робить її сильнішою у протистоянні з ворогом.

Єдність: Український народ об'єднався перед лицем ворога, що робить його сильнішим.

Мудрість: Українське керівництво веде мудру політику, спрямовану на захист країни та перемогу над ворогом.

• Кама.

Прагнення до свободи: Український народ прагне до свободи та незалежності, що є потужним мотиватором у боротьбі з ворогом.

Воля до життя: Українці не здаються і продовжують боротися за своє життя та майбутнє своїх дітей.

Віра в перемогу: Український народ вірить у свою перемогу, що дає йому сили та стійкість.

• Мокша.

Жертва: Українці (іноземці на боці нашої держави) які загинули, захищаючи свою країну, стали героями та здобули звільнення – пішли до раю.

Пам'ять: Український народ ніколи не забуде своїх героїв та їхню жертву.

Надія на краще майбутнє: Українці вірять, що після перемоги зможуть збудувати краще майбутнє для себе та своїх дітей. Господь Бог (Бхагаван,санскрит) завжди перебуває з щирими та правдивими людьми, хоч вони менші за кількістю – армія благочестивих пандавів була значно менше армії агресора - кауравів та отримала перемогу завдяки дотриманню принципів які визначені в Бхагавад гіті (принцип Бхакті якій включає в себе віддансіть Богу при виконанні обов’язків як один з етапів еволюції свідомості особи, дхарми).

Приклади з Махабхарати :

Історія Арджуни: військовий Арджуна, один з головних героїв Махабхарати, вагався перед битвою, але Шрі Крішна надихнув його виконати свій обов'язок. Український народ також може черпати натхнення з цієї історії як і партнери України з усього цивілізованого світу для усвідомлення духовних аспектів психології саме духовного аспекту Перемоги.

Битва на Курукшетрі - це масштабна битва, описана в Махабхараті. Вона може служити символом боротьби добра зі злом, світла з темрявою. 

Бхагавад-Гiта - це фундаментальний для багатьох народів світу теоцентрично-філософський текст, що міститься в Махабхараті. Вона може дати українському народу мудрість та знання, необхідні для перемоги над ворогом[4].

Важливо пам'ятати, що Махабхарата - це не лише епічна поема, але й джерело мудрості та знань. Український народ може знайти в ній багато корисного для себе в цій складній історичній ситуації.

Висновок:

Мудрість Сунь Цзи та Махабхарати пропонують всьому цивілізованому світу (якому зробила виклик своєю агресією Росія) та в першу чергу до Україні цінні уроки, які можуть допомогти їй у цій складній але важливій для переоцінки цінностей та можливостей війні. Знання, гнучкість, єдність, віра у свою справу та готовність до самопожертви - ось ключові фактори, які допоможуть Україні здобути перемогу. Найголовніше - це віра українського народу у свою Перемогу, його готовність боротися за свою свободу та незалежність. Україна має всі шанси на перемогу у цій війні. Важливо лише об’єднатися  вірити у Бога (важливий принцип бхакті йоги) та свої сили, ніколи не здаватися і використовувати всі доступні ресурси, включаючи мудрість та знання, накопичені протягом століть для всіх народів.

Література:

1.Сунь-Цзи. Мистецтво Війни. Переклад з давньо-китайської: Григорій Латник. — Київ :, 2014. — 128 с. — (Антологія мудрості).

2. Леся Українка текст «Арійці в Індії». Веда,Київ 2002р.

3. MAHABHARATA. Veda Vyasa, Deli. India.

4. Бгаґавад-Ґіта – пісня Бога. Видавництво «Апріорі» Львів 2019 р. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота