АБРЕВІАЦІЯ ЯК ЕФЕКТИВНИЙ СПОСІБ УТВОРЕННЯ НЕОЛОГІЗМІВ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

АБРЕВІАЦІЯ ЯК ЕФЕКТИВНИЙ СПОСІБ УТВОРЕННЯ НЕОЛОГІЗМІВ

06.03.2024 14:59

[8. Philological sciences]

Author: Жулінська Майя Олександрівна, кандидат філологічних наук, доцент кафедри іноземних мов та перекладу ВНУ імені Лесі Українки



У сучасній англійській мові постійно відбувається процес словотворення, який відображає зміни у житті суспільства. Абревіація є одним з основних способів утворення нових лексичних одиниць. 

Метою нашого дослідження є вивчення особливостей виникнення англійських неологізмів, утворених шляхом абревіації.

Для досягнення поставленої мети у дослідженні було використано метод суцільної вибірки телескопічних неологізмів з Кембридзького словника англійської мови. Період вибірки мовного матеріалу охоплює 2019 – 2024 рр.

Абревіатуру (італ. abbreviatura, від лат. abbrevio – “скорочую”) розглядаємо як скорочену форму слова або фрази будь-яким способом. Вона може складатися з групи літер або слів, узятих із повної версії слова чи фрази [1].

Абревіатури називають також акронімами. Проте, серед науковців існують розбіжності у визначенні поняття “акронім”. Деякі лінгвісти вважають, що акроніми – це будь-які слова, що складаються з перших літер чи частин слів у скорочуваному словосполученні. Інші відносять акроніми до таких, що вимовляються як цілісні слова, а не як послідовність назв літер. Хоча  абревіатури, як і акроніми належать до способів скорочення слів або фраз, між ними існують певні відмінності: абревіатура вимовляється як послідовність окремих літер, в той час, як акронім вимовляють як самостійне слово [2]. 

Основні функції абревіатур полягають в економії, стислості та спрощенні, швидкої ідентифікації понять і термінів, прискореному обміні інформацією. 

Розглянемо лексичні інновації, що утворилися в англійській мові способом абревіації, та найпродуктивніші сфери їх утворення.

1. Інформаційні технології. Наприклад, AGI (artificial general intelligence) – тип майбутнього штучного інтелекту, який буде здатний вирішувати будь-яке інтелектуальне завдання так само добре або краще, ніж людина [3].

2. Економіка та фінанси. Наприклад, DAO (decentralized autonomous organization) – децентралізована автономна організація в Інтернеті, в якій фінансові операції здійснюються за допомогою криптовалюти. Така компанія керується не центральним органом, а децентралізованою мережею комп’ютерів відповідно правил у формі комп’ютерного коду, що надає їй низку переваг перед традиційними організаціями: підвищену ефективність, прозорість та вищий рівень безпеки [3].

3. Транспорт. V2H (vehicle-to-home) – система, завдяки якій електромобілі повертають накопичену енергію у домашню електромережу, живлячи побутові прилади та системи. Таким чином, власники електромобілів заощаджують на електроенергії та забезпечують резервне джерело живлення для своїх домівок.

Інший приклад: MaaS (mobility as a service) – сервіс, який дозволяє користувачам бронювати та оплачувати всі види транспорту, необхідні для подорожі, з єдиної платформи, наприклад програми. Тобто, це перевезення на вимогу, де єдина цифрова платформа пропонує пасажирам найефективніше безперебійне сполучення з пункту А в пункт Б. Комбінуючи та координуючи різні види транспортних послуг (громадський транспорт, активні види транспорту, такі як піші прогулянки та їзда на велосипеді, їзда/авто/велосипед, таксі, а також оренда або оренда автомобіля або їх поєднання), пасажири можуть легко дістатися до пункту призначення в будь-який час дня чи ночі [3]. 

4. Спорт. HILIT (high-intensity low-impact training) – тренування, яке складається з коротких періодів інтенсивних вправ з короткими періодами відпочинку між ними, але не включає будь-які вправи, які чинять тиск на суглоби тіла, такі як стрибки. Метод, який ідеально підходить для початківців або тих, хто страждає від хвороб чи болю. 

Інші приклади: HIIPA (high-intensity incidental physical activity) – фізична активність, яка виконується як частина звичайного повсякденного життя (пришвидшений темп ходьби, перенесення важких вантажів, енергійне миття холодильника), а не як частина вправ або фітнес-програми. HIIS (high-intensity interval skipping) – фізичне тренування, що складається з коротких періодів інтенсивних стрибків з короткими періодами відпочинку між ними. Це один з багатьох способів, за допомогою яких можливо підтримувати форму, оскільки можна спалити до 1200 калорій/ [3].

Аналіз вибраних лексичних одиниць доводить, що абревіація є одним з найпродуктивніших способів утворення неологізмів сучасної англійської мови. Нові лексичні одиниці, утворені шляхом абревіації, охоплюють такі сфери життя суспільства як інформаційні технології, транспорт, економіка й фінанси, спорт.

Література

1. Abbreviation. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Abbreviation (дата звернення: 25.02.2024)

2. Abbreviations and acronyms. URL: https://edu.gcfglobal.org/en/grammar/abbreviations-and-acronyms/1/ (дата звернення: 25.02.2024)

3. A blog from Cambridge Dictionary. Category: New Words. URL: https://dictionaryblog.cambridge.org/category/new-words/ (дата звернення: 25.02.2024)



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота