НЕЗАКОННЕ ВИКОРИСТАННЯ З МЕТОЮ ОТРИМАННЯ ПРИБУТКУ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

НЕЗАКОННЕ ВИКОРИСТАННЯ З МЕТОЮ ОТРИМАННЯ ПРИБУТКУ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ

23.04.2024 14:48

[2. Legal sciences]

Author: Ковалик Анна Сергіївна, студентка, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого


Протягом останнього часу в Криминальному кодексі України (далі – ККУ) з’явилася нова норма стосовно незаконного використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги (ст. 201-2 ККУ)[1].

В широкому сенсі термін «гуманітарна допомога» - це безоплатна допомога, що надається людям, які постраждали внаслідок стихійних лих, військової агресії або конфліктів та інших надзвичайних ситуацій. Допомога може бути матеріальна, медична або інша, що надається для полегшення страждань людей, які постраждали від природних катастроф, конфліктів або інших надзвичайних обставин.

Відповідно до Закону України «Про гуманітарну допомогу», гуманітарна допомога - це безоплатна підтримка у формі грошей або реальних ресурсів, у вигляді фінансової допомоги без обов'язку повернення або добровільних внесків, або послуг та робіт, які надаються як вітчизняними, так і іноземними донорами з мотивів гуманності. Ця допомога надається особам в Україні або за її межами, які перебувають у складних соціальних умовах, матеріально потребують, або опинилися у складних ситуаціях, таких як воєнний чи надзвичайний стан, лихоманка, або серйозна хвороба. Також ця допомога може використовуватися для підготовки до захисту держави в разі загрози військової агресії або конфлікту[2].

Розглянувши Женевські конвенції, виходить, що ці міжнародні договори визначають правила, які стосуються захисту людей, які не беруть участь у бойових діях (цивільні населення, поранені військовополонені, медичний персонал тощо), під час збройних конфліктів. Вони встановлюють норми щодо надання гуманітарної допомоги та захисту цивільного населення. Саме конкретного визначення гуманітарної допомоги не міститься у Протоколі І до Женевських  конвенцій, але я б зробила такий висновок, що це «будь-яка допомога, яка надається цивільним особам, які постраждали внаслідок збройного конфлікту, і яка має на меті полегшити їхні страждання або задовольнити їхні базові потреби в їжі, воді, житлі, медичній допомозі та інших життєво важливих товарах і послугах». Також пріоритет при розподілі постачання допомоги  надається таким особам,  як діти,  вагітні жінки,  породіллі й годувальниці, які згідно  з  Четвертою конвенцією (Конвенція про захист цивільного населення під час війни) або цим Протоколом користуються особливими пільгами та особливим захистом[3].

Незаконного використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги з метою особистого збагачення є недопустимим, а також ці діяння є проявами ганебної, аморальної поведінки та без моральних цінностей, і може мати серйозні правові наслідки, а саме кримінальна відповідальність. Замість того, щоб здійснювати продаж благодійних товарів для отримання прибутку, особи або організації, які отримують благодійну допомогу, повинні використовувати ці ресурси на користь тих, хто дійсно потребує допомоги, а не задля своєї користі. Факторами, що можуть сприяти не законному використанню гуманітарної допомоги, а саме: недостатній контроль може створити можливості для її незаконного використання; корупція серед тих, хто відповідає за розподіл гуманітарної допомоги, і це може призвести до її розкрадання або продажу; нестача гуманітарної допомоги може призвести до того, що люди будуть готові платити за неї або використовувати її не за цільовим призначенням.

Отже, незаконне використання гуманітарної допомоги порушує принципи гуманітарного права, призводить до недостатнього задоволення потреб тих, хто потребує допомоги, та створює загрозу життю і безпеці людей у вразливих ситуаціях. Особи чи організації, замішані в таких діяннях, будуть відповідати за ст. 201-2 ККУ.

Література:

1. Кримінальний Кодекс України: Закон України від 28.03.2024 р. №2341-ІІІ : станом на 16 квіт. 2024 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text (дата звернення: 16.04.2024).

2. Про гуманітарну допомогу: Закон України від 23.01.2024 р. №1192-XIV : станом на 16 квіт. 2024 р.  URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1192-14#Text (дата звернення: 16.04.2024).

3. Додатковий протокол до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I) від 8 червня 1977 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_199#Text (дата звернення: 16.04.2024).

________________________

Науковий керівник: Горностай Алеся Вікторівна, кандидатка юридичних наук, доцентка, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота