СПIВВIДНОШЕННЯ РЕЧОВИХ ДОКАЗIВ I ЗРАЗКIВ ДЛЯ ПОРІВНЯЛЬНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

СПIВВIДНОШЕННЯ РЕЧОВИХ ДОКАЗIВ I ЗРАЗКIВ ДЛЯ ПОРІВНЯЛЬНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ

01.11.2017 16:14

[Section 4. Criminal law. Criminal judicial law. Criminalistics. Criminology. Criminal executive law. Court organisation. Law enforcement agencies, public prosecutor’s and public defender’s offices]

Author: Оперук Віталій Ігорович кандидат юридичних наук, виконуючий обов'язки завідувача кафедри кримінально-правових дисциплін та оперативно-розшукової діяльності Прикарпатського факультету (м. Івано-Франківськ) Національної академії внутрішніх справ; Бичай Назарій Романович, курсант 3-го курсу Прикарпатського факультету (м. Івано-Франківськ) Національної академії внутрішніх справ


Застосування спеціальних знань у кримінальному процесі суттєво впливає на ефективність досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень. Вирішення цих завдань нерозривно пов’язана з використанням речових доказів вилучених з місць вчинення злочину.

При розслідуванні злочинів у слідчій практиці нерідко виникає необхідність отримання різного роду зразків для проведення експертизи. Отримані зразки слугують об’єктами, що використовуються для порівняльного дослідження з іншими об’єктами, – речовими доказами, документами, живими людьми і трупами з метою ідентифікації або встановлення групової належності [1, с. 507]. Значну їх частку утворюють біологічні зразки – об’єкти крові, інших тканин та виділень. 

Стосовно правової природи зразків для експертизи у теорії кримінального процесу сформовано різні за своїм змістом підходи. Так, одна група вчених відносить зразки для експертизи до числа речових доказів у цілому [2, с. 56], залишаючи поза увагою класифікацію останніх на первинні та похідні, або розглядає зразки для експертизи в якості похідних речових доказів. Друга група вчених заперечує доцільність віднесення зразків для експертизи до числа речових доказів [3, с. 265], але неоднозначно підходить до визначення їх місця у кримінальному провадженні.

Визначення співвідношення речових доказів і зразків для експертизи зумовлює необхідність порівняльного аналізу їх правової природи, механізму формування та призначення у кримінальному провадженні. За своєю правовою природою як речові докази, так і зразки для експертизи виступають матеріальними об’єктами, які володіють певними властивостями і використовуються у кримінальному провадженні для встановлення обставин, що підлягають доказуванню. 

Як і зазначається вище, доволі часто за зразками для порівняльного дослідження визнають статус речових доказів, керуючись їх матеріальним, речовим характером. Але аналіз ч. 1 ст. 98 КПК України, у якій закріплено визначення речових доказів, на перший погляд, дозволяє віднести зразки для порівняльного дослідження до об’єктів, що містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Водночас, зразки для експертизи не володіють всіма ознаками, притаманними речовим доказам. Як відзначає В.В. Вапнярчук, «речовим доказам притаманні дві ознаки: об’єктивність і незамінність, виділення яких дозволяє з’ясувати їх сутність і відмежувати речові докази від інших процесуальних джерел (наприклад, документів) та інших речей, які можуть мати місце у кримінальному провадженні (наприклад, зразків для експертизи)» [4, с. 124].

Ознака об`єктивності вказує на утворення речових доказів у зв’язку з подією кримінального правопорушення як результату матеріального відображення факту та обставин його вчинення. Тобто утворення речових доказів відбувається поза процесуальною діяльністю органів досудового розслідування та суду. Утворення інформації, яка міститься у зразках для експертизи, може відбуватися як внаслідок здійснення кримінального провадження (експериментальні зразки), так і поза його межами (вільні зразки). Проте, в обох випадках зразки для експертизи, на відміну від речових доказів, утворюються поза зв’язком із подією кримінального правопорушення, на що неодноразово звертається увага у теорії кримінального процесу [5, с. 248]. Ознака незамінності речових доказів полягає в тому, що вони створюються фактом та обстановкою вчиненого кримінального правопорушення.

На відміну від речових доказів, зразки для експертизи є замінимими і можуть отримуватися неодноразово (наприклад, у разі виникнення необхідності проведення додаткової або повторної експертизи). Саме замінність зразків для експертизи дозволила окремим вченим дійти до висновку про доцільність їх віднесення до похідних речових доказів.

Таким чином,  проведений аналіз співвідношення зразків для експертизи і речових доказів у кримінальному провадженні дозволяє стверджувати, що вони володіють як спільними, так і відмінними рисами. Схожість зразків для експертизи з речовими доказами полягає в тому, що вони виступають матеріальними об’єктами, які володіють певними властивостями і використовуються у кримінальному провадженні для встановлення обставин, що підлягають доказуванню. 

Література:

1. Кримінальний процесуальний кодекс України : [наук.-практ. коментар] / Відп. ред. С. В. Ківалов, С. М. Міщенко, В. Ю. Захарченко. – Х. : Одіссей, 2013. – 1104 с.

2. Стахівський С.М. Кримінально-процесуальні засоби доказування: Дис. … д-ра юрид. наук: 12.00.09 / Сергій Миколайович Стахівський. – К., 2005. – 396 с.

3. Литвинчук О.I. Кримінальний процес України: Загальна частина: Навчальний посібник / О.I. Литвинчук, Ю.О. Гришин, С.О. Iваницький; [За заг. ред. М.Й. Курочки]. – Луганськ: РВВ ЛДУВС ім. Е.О. Дідоренка, 2010. – 408 с.

4. Вапнярчук В.В. Щодо сутності речових доказів і впливу їх специфіки на забезпечення допустимості в кримінальному процесуальному доказуванні / В.В. Вапнярчук // Jurnalul juridic national: teorie ºi practicã. – August, 2015. – Кишинев. – С. 120-124.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота