ВІДКРИТТЯ РЕСТОРАНУ ПІДПРИЄМЦЕМ: РЕЄСТРАЦІЯ ТА ВЗЯТТЯ НА ОБЛІК - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ВІДКРИТТЯ РЕСТОРАНУ ПІДПРИЄМЦЕМ: РЕЄСТРАЦІЯ ТА ВЗЯТТЯ НА ОБЛІК

26.04.2018 09:37

[Section 1. Economy, organization and administration of enterprises, branches and complexes]

Author: Климець Наталія Володимирівна, студентка кафедри обліку та аналізу Національного університету «Львівська політехніка»


В Україні ресторанний бізнес на даний час набуває великих оборотів. Однак, коли йдеться про започаткування власної справи, підприємцю варто бути обізнаним, як це зробити без зайвого клопоту, як зареєструватися та стати на облік?

Господарський кодекс України визначає, що підприємницька діяльність здійснюється у будь-яких організаційних формах, які передбачені законом, на вибір підприємця. Розглянемо різницю у реєстрації фізичних та юридичних осіб.

Юридична особа вважається створеною з дня її державної реєстрації. Фізична особа здійснює своє право на підприємницьку діяльність за умови її повної цивільної дієздатності, досягнення нею віку 18 років і державної реєстрації, встановленої Законом про держреєстрацію.

Державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб проводиться незалежно від їх місця знаходження.

Документи, які подані на державну реєстрацію розглядаються протягом 24 год після їх надходження, за винятком вихідних та святкових днів.

Варто зазначити, що відомості про проведення реєстраційних дій щодо юридичних та фізичних осіб є підставою для взяття юридичної особи на облік у контролюючих органах.

У табл. 1 наведемо перелік документів, які подаються заявником для державної реєстрації юридичної особи та фізичної особи – підприємця [1].

Таблиця 1

Перелік документів, які подаються заявником для державної реєстрації юридичної особи та фізичної особи – підприємця





Не менш важливе питання для осіб, що реєструються, – як стати на облік? 

Адже взяття на облік за основним місцем обліку юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців як платників податків та як платників єдиного внеску здійснюється контролюючим органом у день отримання відомостей з Єдиного державного реєстру про державну реєстрацію створення юридичної особи чи про державну реєстрацію фізичної особи – підприємця.

Слід наголосити, що дані про взяття на облік передаються до Єдиного державного реєстру у день взяття на облік за основним місцем обліку із зазначенням: дати та номера запису про взяття на облік, найменування та ідентифікаційного коду контролюючого органу, в якому юридичну особу чи фізичну особу-підприємця взято на облік [2].

На порталі електронних сервісів Міністерства юстицій України та на офіційному порталі Державної фіскальної служби поширюють інформацію про взяття на облік фізичних осіб-підприємців як платників податків та як платників єдиного внеску. Доступ до цих порталів є безкоштовним та вільним.

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків [3].

Рекомендований довідник типів об’єктів оподаткування оприлюднюється на офіційному порталі Державної фіскальної служби України та розміщується на інформаційних стендах у контролюючих органах. Зокрема, відповідно до такого довідника об’єкт оподаткування «КАФЕ» має код «247», а «РЕСТОРАН» — «452».

Література:

1) Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань: Закон ВРУ  від 15.05.2003 № 755-IV.

2) Цивільний кодекс України // Відомості Верховної Ради України (ВВР). – 2003. – № 40-44 –  С. 356.

3) Юридичні аспекти відкриття закладу громадського харчування: [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://legalaid.ua.







Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота