АНТИКОРУПЦІЙНА ПРОГРАМА ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ НА ОКП «ДОНЕЦЬКТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

АНТИКОРУПЦІЙНА ПРОГРАМА ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ НА ОКП «ДОНЕЦЬКТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО»

20.09.2019 15:57

[Section 9. Anticorruption activities]

Author: Черняєва Олександра Олександрівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та управління підприємством, Навчально-науковий інститут менеджменту, економіки та фінансів Президентського університету ПрАТ «ВНЗ «МАУП»; Лєснов Дмитро Олександрович, студент ПрАТ «ВНЗ «МАУП»


Високий рівень корупції у всіх галузях народного господарства України гальмує розвиток національної економіки. За показниками всесвітнього рейтингу Corruption Perceptions Index у 2017 році Україна посіла, на жаль, 130 місце зі 180 країн світу [1].

З метою юридичного закріплення комплексу правил, стандартів і процедур щодо запобігання та протидії корупції у фінансово-господарській діяльності юридичною особою розроблюється та затверджується її антикорупційна програма. 

На виконання ч. 2 ст. 62 Закону України «Про запобігання корупції» №1700  VII від 14.10.2014р. [2], рішення Національного агентства з питань запобігання корупції від 02.03.2017р. «Про затвердження Типової антикорупційної програми юридичної особи», ОКП «Донецьктеплокомуненерго» було затверджено власну антикорупційну програму та назначено уповноважену особу з питань її реалізації на підприємстві.

Відповідно до законодавства обов'язковими вимогами до антикорупційної програми на підприємстві є: 

антикорупційна програма підлягає затвердженню лише після її обговорення з працівниками підприємства; 

текст антикорупційної програми постійно повинен перебувати у відкритому доступі для працівників підприємства;

крім трудових договорів з працівниками, положення щодо обов'язковості дотримання антикорупційної програми можуть бути включені і до договорів, які укладаються юридичною особою; 

для реалізації вимог антикорупційної програми на підприємствах, для яких створення антикорупційної програми є обов'язковим, повинна бути призначена особа, відповідальна за реалізацію антикорупційної програми. 

Нами пропонується при розробці та затвердженні антикорупційної програми виділяти наступні етапи (рис.1): 




На нашу думку, на ОКП «Донецьктеплокомуненерго» слід створити відокремлений підрозділ по боротьбі із корупцією на чолі з уповноваженою особою, яка є відповідальною за реалізацію антикорупційної програми підприємства. Співробітники цього підрозділу повинні володіти навичками й мати практичний досвід у запобіганні та боротьбі з корупцією на великих підприємствах. 

Література:

1. Official website of Transparency International. Retrieved from: https://www.transparency.org 

2. Про запобігання корупції: Закон України від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII // Відомості Верховної Ради України. – 2018. – № 49. – Ст. 2056. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота