ЕФЕКТИВНІСТЬ СПІВПРАЦІ ДЕРЖАВИ І БІЗНЕСУ В РЕАЛІЗАЦІЇ ЗЕЛЕНИХ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ЕФЕКТИВНІСТЬ СПІВПРАЦІ ДЕРЖАВИ І БІЗНЕСУ В РЕАЛІЗАЦІЇ ЗЕЛЕНИХ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ

08.09.2022 15:52

[1. Economic sciences]

Author: Ігнатченко Анастасія Сергіївна, аспірантка кафедри економіки, підприємництва та бізнес-адміністрування, Сумський державний університет; Тарасов Валерій Андрійович, студент кафедри економіки, підприємництва та бізнес-адміністрування, Сумський державний університет


Об’єднання держави і бізнесу це ефективний метод реалізації зелених інвестиційних проектів. Цілі сталого розвитку складно досягти без залучення бізнесу. 

Аналізуючи міжнародний досвід, спостерігаємо в розвинутих країнах пожвавлення «хвилі» зеленої революції, що істотно змінює економічне середовище та фінансові ринки, спонукає уряди і бізнес здійснювати перерозподіл фінансових потоків у перспективні екологічно чисті сектори економіки [1]. 

Головним важилем уряду в співпраці є підтримка підприємств у реалізації проектів впровадження чистих продуктів і технологій. Популяризація реалізації проектів за допомогою взаємопідпримки на державно-публічному рівні підвищує рівень ефективності зеленого інвестування. Підприємства мотивовані додатковим капіталовкладенням, в той час же держава отримує зменшення негативного впливу на навколишнє середовище, підтримуючи концепції сталого розвитку. Важливо щоб була об’єднана система регулювання та реалізації проектів. Контроль і підтримка держави повиненні бути протягом всього інвестиційного горизонту, так як інструменти зелених інвестицій - це довгострокове інвестування. Компонент підтримки також включає заходи, спрямовані на проектування та проведення необхідних адаптаційних робіт, придбання або проектування нових технологій, навчання або перепідготовку працівників.

При створенні та презентації бізнес-проекту наводять можливі варіанти проходження всього етапу його реалізації. Але в довгостроковому періоду складно погнозувати  шлях його реалізації. Тому рекомендацією є впровадження нових та вдосконалених  правил фінансування. Рекомендуємо раз на 3-5 років переглядати ефективність проекту, щоб спостерігати реальну тенденцію результативності процесу з корегуванням на вже відомий період, визначаючи відношення результату до понесених витрат і  реальної екологічності технологій.

Більшість методик і алгоритмів визначення ефективності екологічних інвестицій націлені на оцінку виключно економічної ефективності, оскільки екологічні наслідки реалізації інвестиційних проектів у процесі визначення суми необхідних витрат і розмір обумовлених при цьому результатів не підлягають кількісній оцінці й обліку [2]. Тому складно визначити єденну форму визначення ефективності екологічних проектів. Залишається лише опиратися на визначення головних цілей проекту і його об’єкту, так як більшість критеріїв важко звести до вартісного виміру.

Нові підходи до стратегічного планування екологічного бізнес-проекту призведе до позитивного зрушення і успішність виконання цілей сталого розвитку. Зелені інвестиції покликані стимулювати економічне зростання та розвиток, забезпечуючи при цьому збереження та раціональне використання природних активів з тим, щоб вони продовжували надавати сировину, енергію, воду і різноманітні екосистемні послуги, на які покладається добробут країн [1].

Стратегія та новий бізнес-проект повинні бути впроваджені на підприємстві таким чином, щоб вони призвели до інновацій в асортименті та інших змін у компанії (краща організація роботи, покращення логістики, отримання кращого контакту з клієнтами, створення позитивний імідж компанії). Використання інструментів проектування має допомогти переорієнтувати діяльність компанії крізь призму потреб клієнтів і ринкових тенденцій, одночасно оптимізуючи процеси та впроваджуючи нові або модифіковані продукти. В нинішній соціально-економічній ситуації важливе належне управління інвестиціями та вчасне реагування на нові виклики з якими ще доведеться зіткнутися в майбутньому.

Література:

1. Основні засади впровадження моделі «зеленої» економіки в Україні : навч. посіб. / Т.П. Галушкіна, Л.А. Мусіна, В.Г. Потапенко та ін. ; за наук. ред. Т.П. Галушкіної. – К. : Інститут екологічного управління та збалансованого природокористування,  2017. – 154 с.

2. П’ятка Н.С. Методологія оцінювання економічної ефективності екологічного інвестування/ Вісник НУВГП. – Випуск 4(88), 2019.

________________


Науковий керівник: Ковальов Богдан Леонідович, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економіки, підприємництва та бізнес-адміністрування, Сумський державний університет




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота