ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗМІНИ В СФЕРІ СОЦІАЛЬНИХ КОМУНІКАЦІЙ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗМІНИ В СФЕРІ СОЦІАЛЬНИХ КОМУНІКАЦІЙ

27.09.2022 20:53

[9. Social communications]

Author: Юрик Наталія Євгенівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри менеджменту та адміністрування, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, м. Тернопіль; Литвин Катерина Юріївна, студентка, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, м. Тернопіль


В умовах війни та ускладнених соціально-економічних відносин у всіх сферах нашого життя актуальною проблемою залишається проблема удосконалення сфери соціальних комунікацій. Дана сфера сьогодні розглядається як невід’ємна складова комунікативного процесу у суспільстві. Її характер в суспільстві набуває нового значення, базуючись на національні особливості, а рівень розвитку визначається рівнем загальної культури та менталітету українського суспільства, з притаманними йому етичними нормами та цінностями. Саме тому за допомогою соціальної комунікації визначаються особливості функціонування суспільної сфери. Варто зазначити, що удосконалення функціонування суспільної сфери, одночасно вимагає удосконалення соціальні комунікації.

Виходячи з мети соціальної комунікації, яка полягає у передачі інформації (ідеї) від відправника до отримувача з ціллю зміни поведінки, набуття нових соціальних знань та установок, пропонуємо удосконалити її інформаційну складову [1]. Останню слід розглядати на двох рівнях – горизонтальному та вертикальному. Характерною особливістю розвитку соціальних інформаційних комунікацій є те, що разом із вдосконаленням їх на вертикальному рівні, де відбувається інформаційний обмін між управлінськими структурами, розвиваються та удосконалюються зв’язки на горизонтальному рівні. Це  удосконалення пов’язане із розвитком ділової інформації між суб’єктами виробничої та невиробничої діяльності без прямого втручання владних структур. Для прикладу можна проаналізувати тенденцію до кооперування між виробничими підприємствами, закладами освіти та територіальними громадами, що дає можливість ефективніше використовувати кошти і при цьому спільно реалізовувати ряд соціальних проектів та програм.

Організаційні зміни, які були пов’язані із інформатизації усіх сфер життя також прискорили структурні перетворення у сучасному соціумі і стали каталізатором суспільної активності в соціально-інформаційній сфері. З цієї позиції соціальні комунікації виступають соціальним інструментом у вже сформованій комунікаційній системі, який забезпечує прямий і обернений зв'язок між усіма ланками суспільства – від керівної ланки і до кожного його члена. При цьому відбувається налагодження загальносуспільних інформаційних обмінів в інтересах існування й розвитку суспільства в цілому. 

Варто також відмітити, що у процесі розвитку інформатизації процес посилення зворотного зв’язку на базі громадських ініціатив, які відбуваються саме на вертикальному рівні, у формі інформаційних обмінів відкриває нові потенційні можливості для згуртованості та єдності суспільства, а також підвищення ефективності його функціонування.

На сьогоднішньому етапі організаційних змін, які торкаються розвитку інформаційних технологій фактично зникає проблема браку інформації в усіх сферах суспільного життя, але відчувається проблема низького рівня якості інформаційних ресурсів і ефективності їх використання [2]. Підсумовуючи вищевикладене, можна констатувати, що організаційні зміни, які відбуваються в сфері соціальних комунікацій сприяють повному доступу громадян до інформаційних ресурсів, вільному використанню наявної інформації, виробництву нової інформації і тим самим розширюють можливості як самих соціальних комунікацій, так і можливості громадських ініціатив в суспільному житті нашої країни.

Література:

1. Холод О.М. Соціальні комунікації: тенденції розвитку: навч. посіб. 2-е вид. перероб. й доп. Київ: Видавництво «Білий Тигр», 2018. 370 с.

2. URL: https://www.nas.gov.ua/siaz/Ways_of_development_of_Ukrainian_science

/article/14096.1.056.pdf



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота