ПРОФІЛАКТИКА ДИТЯЧОГО ТРАВМАТИЗМУ ПІД ЧАС ЗАНЯТЬ ФІЗИЧНИМИ ВПРАВАМИ ТА СПОРТОМ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ПРОФІЛАКТИКА ДИТЯЧОГО ТРАВМАТИЗМУ ПІД ЧАС ЗАНЯТЬ ФІЗИЧНИМИ ВПРАВАМИ ТА СПОРТОМ

29.09.2022 09:27

[16. Physical education and sports]

Author: Мироненко Світлана Георгіївна, кандидат біологічних наук, доцент, кафедра медико-біологічних дисциплін і фізичного виховання, Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г.Короленка


Питання профілактики дитячого травматизму, безпеки дитини, її уміння захистити себе в навколишньому середовищі є вкрай актуальними в системі освіти й виховання дітей та молоді. Більшість нещасних випадків, які трапляються з дітьми в шкільний та позашкільний час, загибель і травмування учнів через необачне та безпечне поводження на дорогах, на воді, з пожежонебезпечними, вибуховими та іншими речовинами вимагають від педагогічних працівників більш сумлінної та відповідальної роботи. Заходи з техніки безпеки передбачають систему організаційних і технічних заходів та засобів, що запобігають дії небезпечних виробничих чинників. До них належать: розроблення та впровадження сучасних найефективніших здоров’ятворчих, життєзабезпечуючих педагогічних технологій щодо запобігання та попередження травматизму серед школярів та систематизоване вивчення стану цих питань в навчальних закладах; проведення навчальних занять з вчителями щодо ефективної організації роботи з питань безпечної життєдіяльності. 

Фізкультура і спорт є могутнім засобом зміцнення організму і фізичного розвитку дітей, але це тільки при вмілому і правильно організованому занятті фізичними вправами та спортом. Знання основ профілактики травматизму вчителем фізичної культури та тренером дозволить запобігти травмам та збереже здоров’я та життя дітей.

Під час занять фізичними вправами та спортом необхідно дотримуватись певних умов безпеки. Нижче розповімо про необхідні правила профілактики травматизму.

До занять допускаються учні, які пройшли медичний огляд та вступний інструктаж з питань техніки безпеки. При проведенні занять необхідно дотримуватись розкладу занять, встановленого режиму занять та відпочинку. Аптечка, яка укомплектована всім необхідним, повинна знаходитись в спортивній залі чи тренерській. Перед початком занять необхідно перевірити готовність залу: прибрати всі зайві та виступаючі предмети, перевірити чистоту підлоги, перевірити наявність освітлення і вентиляції в залі, перевірити інвентар, провітрити приміщення, перевірити температурний режим. Перед початком уроку необхідно переконатись, що всі учні перебувають у спортивній формі, перевірити відсутність годинників, ланцюжків, прикрас та інших заборонених предметів для уникнення травм. Слід нагадати про правила техніки безпеки на даному занятті та вимагати їх дотримання, перевірити явку і заповнити журнал обліку та успішності. 

Почати урок необхідно з розминки і лише потім переходити до основної частини. Заняття необхідно організувати згідно плану-конспекту уроку. Необхідно знати рівень фізичної підготовленості, функціональні можливості та медичні показання учнів. Забороняється вхід чи вихід зі спортивної зали без дозволу вчителя до, після та під час уроку.

Під час уроку необхідно дотримуватися порядку й дисципліни, навчати учнів правильному й безпечному виконанню вправ, виконувати страховку чи самостраховку при необхідності, вимагати від учнів припинення виконання вправ при першій вимозі чи сигналу викладача, навчити учнів вести журнал самоконтролю, не залишати дітей без догляду.

Під час уроку слід чергувати навантаження і відпочинок, вміти візуально оцінювати самопочуття учнів за зовнішніми ознаками. При незадовільному самопочутті учня треба звільнити його від занять. Необхідно вести контроль за фізичними навантаженнями, навчати учнів самоконтролю. 

Учні зобов’язані дотримуватися правил спортивних ігор, уникати зіткнень, ударів, штовханини, при падінні уміти згрупуватися, виконати прийоми самостраховки. 

При виявленні обставин, які можуть нанести загрозу життю і здоров’ю людей, негайно зупинити заняття і повідомити адміністрацію, а учнів вивести в безпечне місце. При отриманні травми учнем слід зупинити заняття, надати йому першу допомогу, запросити медпрацівника, повідомити адміністрацію, батьків.

Після занять супроводити учнів до роздягалень, нагадати правила поведінки. Потім слід прибрати інвентар до місць зберігання, вимкнути освітлення, закрити роздягальні, при виявленні забутих речей – повідомити класного керівника.

Дотримання цих простих дієвих правил безпеки дозволить зберегти здоров’я та життя нашим дітям під час занять фізичними вправами то спортом.  

Література:

1. http://xn1aajfpcds8ay4h.com.ua/files/image/konf_13/doklad_13_3_1_06.pdf

2. https://www.slideshare.net/kremenlev/ss-44745538

3. http://molodyvcheny.in.ua/files/conf/other/23feb2018/81.pdf



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота