ІДЕЇ І ПІДХОДИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ І УДОСКОНАЛЕННЯ ОХОРОНИ ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ В УКРАЇНІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ІДЕЇ І ПІДХОДИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ І УДОСКОНАЛЕННЯ ОХОРОНИ ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ В УКРАЇНІ

27.10.2022 14:06

[2. Legal sciences]

Author: Патлачук Олександр Васильович, кандидат юридичних наук, завідувач кафедри загальноосвітніх дисциплін Чернігівського інституту імені Героїв Крут ПрАТ «Вищий навчальний заклад «Міжнародна академія управління персоналом»


У сучасній Україні склалася критична ситуація у сфері охорони, захисту та відновлення природних ресурсів, які використовуються з метою забезпечення сировиною економіки, аграрного сектору, енергетики та інших галузей. Динамічний та інтенсивний розвиток юриспруденції вимагає застосування нових ідей і підходів у напрямку підвищення її ефективності й удосконалення. Діюче законодавство на практиці демонструє свій низький рівень і не забезпечує на належному рівні ефективну охорону природи. З іншої сторони, природне середовище складається зі значної кількості об’єктів – землі, лісів, надр, атмосферного повітря, водних ресурсів, тваринного та рослинного світу, – і використання кожного з них потребує окремих нормативно-правових актів. 

В Україні повсякденним явищем стало нецільове використання земель, забруднення атмосферного повітря, водних об’єктів, порушення законодавства при видобутку природних копалин, незаконне використання та захоплення земель, знищення лісів і об’єктів природно-заповідного фонду. Процес притягнення винних осіб до відповідальності ускладняється недоліками діючого природоохоронного законодавства, яке характеризується наявністю колізій, дублювання, протиріч. Одним із дієвих засобів вирішення цього завдання є використання юридичної техніки як практичного інструментарію створення й розвитку законодавства. Наразі спостерігається значне зростання кількості праць у сфері юридичної техніки та розширення спектра її застосування в юриспруденції.

Діючі природоохоронні акти характеризуються низьким рівнем юридичної техніки природоохоронний актів, а також недосконалою композиційної будови, недодержанням правил логіки, мови викладення матеріалу, що веде до порушення законності у цій сфері та створює складнощі у правозастосовній практиці. При цьому питання юридичної техніки природоохоронних актів знаходяться на стику теорії загального і природоохоронного права, що вимагає врахування особливостей кожної з цих сфер. З іншої сторони, в результаті теоретичних досліджень накопичено значну кількість матеріалу, який має бути трансформований у систему правил, вимог та інструментарію юридичної техніки. На процес використання юридичної техніки негативно впливає відсутність в Україні закону про нормативно-правові акти, який зміг би суттєво допомогти в процесі створення високотехнологічних документів. До того ж, не існує цілісної й несуперечливої теорії юридичної техніки, а погляди вчених на цю проблему часто мають полярний характер. Наразі накопичено значний досвід використання методики кількісних характеристик нормативно-правових актів, яку доцільно використовувати при проведені наукового дослідження. Дана методика була залучена як засіб детального розгляду природоохоронних нормативно-правових актів, що дозволило розглянути їх кількісні характеристики, виділити пріоритетні напрямки правового регулювання та оцінити нерівномірність розподілення матеріалу. Проведення досліджень у сфері юридичної техніки природоохоронних актів відкриває нові можливості в удосконаленні діючого законодавства, шляхом підготовки пропозицій, направлених на підвищення ефективності діючих нормативно-правових актів.

Необхідність проведення такого дослідження пов’язана з ЗУ від 28.02.2019 р. «Стратегія державної екологічної політики України на період до 2030 р.», до змісту якої увійшло завдання з посилення контролю за дотриманням природоохоронного законодавства та забезпечення невідворотності відповідальності за його порушення.

Також хотілось би відмітити період війни Росії з Україною, починаючи з 2014 року та активні бойові дії з 24 лютого 2022 року, який ускладнив стан екології та призвів до природного дисбалансу земель, лісів, степів, озер, річок та водосховищ. Мінування різних типів земель, лісів, зірвані греблі деяких дамб на водосховищах та пожежі у лісах - все це призводить до порушення балансу, що дуже важко і довго буде відновлюватися у флорі та фауні на території України.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ:

1. Анацька Н. В. Екологічна освіта: знання і життєво-ціннісні орієнтації сучасної людини : дис. ... канд. філос. наук : 09.00.10. Київ, 2016.

2. Андрейцев В. І. Охорона навколишнього природного середовища. Велика українська юридична енциклопедія : у 20 т. Т. 14 : Екологічне право / Редкол. : Ю. С. Шемшученко (голова), А. П. Гетьман (заст. голови) та ін. Харків : Право, 2018.

3. Бегека А. Д. Охорона природи в Україні з найдавніших часів до кінця XVIII ст. : навч. посіб. Київ, 1997.

4. Безлатня Л. О., Гнатюк Н. О. Необхідність природоохоронної діяльності в сучасних умовах. Екологія: наука, освіта, природоохоронна діяльність : матеріали міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 15-річчю наук.- дослід. лабораторії «Екологія і освіта» / Уманський держ. педагогічний ун-т ім. Павла Тичини. Київ : Науковий світ, 2007.

5. Патлачук О. В. Природоохоронні доктрини в системі джерел права : монографія / Інститут законодавства Верховної Ради України. – Одеса : Фенікс, 2018.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота