ПРАВОВА ТА ПРАВОМІРНА ПОВЕДІНКА: СПІВВІДНОШЕННЯ, ОСОБЛИВОСТІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ПРАВОВА ТА ПРАВОМІРНА ПОВЕДІНКА: СПІВВІДНОШЕННЯ, ОСОБЛИВОСТІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

04.07.2023 11:43

[2. Legal sciences]

Author: Усенко Юлія Олександрівна, здобувачка вищої освіти Київського національного університету імені Тараса Шевченка


Сьогодні гостро постає питання свідомої, внутрішньо мотивованої правової поведінки, яка повинна базуватися на правових цінностях, нормах, знаннях, позитивному ставленні до права. Становлення правової демократичної держави, зміцнення її незалежності досягаються за умов вдосконалення правової системи та координації поведінки суспільства для уникнення хаосу та дезорієнтації. З вибором європейських цінностей це питання залишається важливим для українського суспільства та набуло ще більшої актуальності з прискоренням євроінтеграційних процесів у зв'язку з повномасштабним вторгненням Російської Федерації на територію України з 24 лютого 2022 року.

Правова поведінка – це юридично значуща, тобто врегульована нормами права поведінка особи, що зумовлює певні юридичні наслідки. Порівнюючи з іншими видами, правова поведінка здатна викликати виникнення, зміну або припинення правовідносин, в тому числі пов’язаних з юридичною відповідальністю. Як юридична категорія, правова поведінка є узагальнюючою, охоплюючи правомірну та протиправну поведінку. Правомірна поведінка відповідає нормам права. Тоді як протиправна поведінка є протилежною правомірній та здійснюється з порушенням нормативно-правових актів. 

Правова поведінка завжди стосується норм права, але при цьому важливого значення набувають соціальна корисність та юридичні наслідки, що вирізняє правомірну й протиправну поведінку. Правомірна поведінка є соціально корисною, а отже, бажаною в суспільстві, оскільки полягає у дотриманні встановленого правопорядку та в цілому сприяє розвитку та становленню демократичної держави. Є різні види правомірної поведінки за рівнем активності процесу залучення особистості у правове регулювання. Водночас усім із них притаманна ознака дотримання правових приписів, без свідомого зловживання з метою задоволення особою виключно власних потреб та інтересів. Натомість протиправна поведінка завжди має такі ознаки, як наявність суспільної небезпеки (шкоди) та порушення закону або підзаконного акту.

Важливими аспектами правової поведінки є правова свідомість та правова культура особи, усвідомлення своїх дій під час вибору моделі поведінки, наявність свободи такого вибору, мотив своїх дій та ін. Потрібно враховувати й інші особливості, які має забезпечити держава, з метою утвердження саме правомірної поведінки як норми для своїх громадян: стабільна економіка, забезпечення достатніх умов для задоволення усіх важливих потреб та реалізації прав громадян (соціальних, культурних, політичних та ін.), досконалі правозахисна та судова системи, дотримання демократичних принципів, сприяння розвитку громадянського суспільства тощо. Сукупність усіх цих факторів зумовлює причини вчинення правомірної або протиправної поведінки. 

Правове регулювання є необхідним для впорядкування та закріплення суспільних відносин. Юридична відповідальність, як соціально-правове явище, сприяє саме правомірній поведінці, яка проявляється у відповідальному ставленні особи до юридичних обов'язків, а також зумовлює міру реагування держави із застосуванням відповідних правовідновлюючих або каральних заходів (санкцій) у разі вчиненого правопорушення.  

В умовах повномасштабної війни Російської Федерації проти України мають місце негативні явища, які можуть зумовлювати причини вчинення правопорушень та різних зловживань, зокрема, через послаблення (наприклад, вимушено на деокупованих територіях) чи навіть відсутність контролю (на тимчасово окупованих територіях) в різних сферах з боку держави. 

Одним із прикладів в контексті зловживання правом є прояв корупційних явищ, які в свою чергу підсилюють соціальні процеси, що негативно впливають на свідомість громадян, викликають недовіру до державних органів та політичних рішень, несуть репутаційні ризики для держави та підривають довіру з боку міжнародних партнерів, які підтримують Україну у боротьбі з російським агресором та мають намір надавати підтримку у період післявоєнного відновлення. Інші приклади пов'язані з особливостями здійснення судових процесів в умовах воєнного стану, де можуть вчинятися зловживання процесуальними правами, серед яких: затягування строків розгляду справи, ухилення учасника процесу від участі в судових засіданнях; неподання або несвоєчасне подання доказів; навмисне неотримання ухвал та рішень судів, з метою створення штучних умов для виправдання пропущених строків оскарження тощо. 

Важливо зазначити, що дія правового режиму воєнного стану не є виправданням свідомим проявам протиправності. За будь-яке вчинене зловживання має бути призначена юридична відповідальність в межах закону.

У підсумковому співвідношенні: правова поведінка є узагальнюючою категорією для правомірної та протиправної поведінки. У правомірній поведінці суспільства зацікавлені усі правові демократичні держави. Необхідними умовами є правове регулювання суспільних відносин, стимулювання активної правомірної поведінки громадян, високий рівень правосвідомості та культури.

Література:

1. Теорія держави та права : навч. посіб. / [Є. В. Білозьоров, В. П. Власенко, О. Б. Горова, А. М. Завальний, Н. В. Заяць та ін.] ; за заг. ред. С. Д. Гусарєва, О. Д. Тихомирова. – К. : НАВС, Освіта України, 2017. – 320 с.

2. "Завдання кримінального права в умовах надзвичайного стану". Матеріали міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 25-річчю утворення Національного університету "Одеська юридична академія". Одеса, 9 грудня 2022 року. Укладачі: Є.Л. Стрельцов, В.П. Кедик. Відп. редактор Є.Л. Стрельцов. Одеса: ПРЦ НАПрН України, НУ "ОЮА", 09.12.2022. – 214 с. 

3. Голубєва Н. Ю. Зловживання цивільними процесуальними правами: новели ЦПК / Н. Ю. Голубєва // Новели цивільного процесуального кодексу України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: URL: https://core.ac.uk/download/pdf/156903174.pdf (дата звернення: 03.07.2023).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота