ПЕРЕВІРКА ДОБРОЧЕСНОСТІ ПОЛІЦЕЙСЬКИХ: ДОСВІД АВСТРАЛІЇ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ПЕРЕВІРКА ДОБРОЧЕСНОСТІ ПОЛІЦЕЙСЬКИХ: ДОСВІД АВСТРАЛІЇ

08.07.2023 14:43

[2. Legal sciences]

Author: Азаренко Тетяна Ігорівна, аспірантка Науково-дослідного інституту публічного права



Перевірка доброчесності поліцейських, яка була запроваджена Департаментом поліції Нью-Йорка (NYPD) у 1970-х роках для викриття корумпованих поліцейських, набуває все більшого поширення. Даний вид перевірки використовується в багатьох країнах в тому числі й в Австралії. Слід зазначити, що кожен штат Австралії має власну практику перевірки доброчесності поліцейських.

Королівська комісія Вуда в Новому Південному Уельсі запровадила заходи щодо перевірки доброчесності поліції в 1996 році. Згідно з Законом Нового Південного Уельсу «Про поліцію» комісар може проводити або уповноважити будь-якого офіцера поліції чи іншу особу проводити програму («програму тестування доброчесності») для перевірки доброчесності будь-якого конкретного офіцера поліції чи групи офіцерів поліції [1]. Отже, в Новому Південному Уельсі використовується цільова (цілеспрямована) перевірка доброчесності, яка передбачає перевірку конкретного офіцера поліції чи групи офіцерів поліції щодо якого (яких) є підозри вчинення ним (ними) протиправних дій. 

Тестування доброчесності було прийнято поліцейськими силами Нового Уельсу як стратегічну практику боротьби з корупцією та неетичною поведінкою. Програма базувалася на нью-йоркській моделі з основною відмінністю в тому, що поліція Нового Уельсу не проводить випадкові перевірки доброчесності, зосереджуючись лише на цільовій перевірці. Здійснює дану перевірку підрозділ перевірки доброчесності основні функції якого були переглянуті протягом 2001 року, а в 2008 році реструктуризація командування професійних стандартів поліції Нового Південного Уельсу призвела до того, що підрозділ став підрозділом таємних розслідувань. Тепер цей підрозділ відповідає за проведення всіх таємних внутрішніх розслідувань у Новому Південному Уельсі та відповідає за програму перевірки доброчесності [2].

В штаті Вікторія перевірка доброчесності була запроваджена в 1998 році. Як і в Новому Південному Уельсі, поліція штату Вікторія використовує цілеспрямований, а не випадковий вид перевірки доброчесності. Поліція Вікторії керує відділом перевірки доброчесності у своєму Департаменті етичних стандартів. Крім того, в листопаді 2004 року урядом Вікторії був заснований Офіс поліцейської доброчесності (OPI) — незалежне агентство з нагляду за поліцією та протидією корупції в австралійському штаті Вікторія, який припинив свою діяльність 9 лютого 2013 року та був замінений Незалежним антикорупційним антикорупційним органом  (IBAC). 

Наступною запровадила перевірку доброчесності у своєму штаті поліція Західної Австралії (WAPOL). У 2005 році поліція Західної Австралії і Комісія з боротьби з корупцією та злочинністю (CCC) створили спільний відділ цільових перевірок доброчесності, який забезпечив перевірки доброчесності з перевагами законодавчих повноважень CCC і досвіду роботи WAPOL, але в той же час Комісія з боротьби з корупцією та злочинністю може проводити як випадкові, так і цільові перевірки поліцейських.

У Квінсленді Комісія з питань злочинності та неправомірної поведінки проводить перевірку доброчесності офіцерів поліції Квінсленда лише на цільовій основі. Розроблено критерії для оцінки серйозності відповіді щодо серйозності справи. Наприклад, перевірка доброчесності буде використовуватися лише у випадках, коли є припущення про кримінальне правопорушення, яке може призвести до звільнення.

У Південній Австралії перевірки доброчесності також є цільовими, але відмінним є те, що вони використовуються для допомоги у внутрішніх розслідуваннях, які зазвичай проводяться відділом боротьби з корупцією поліції Південної Австралії, а не відділом внутрішніх розслідувань [3].

Натомість поліція Тасманії не застосовує перевірки доброчесності на практиці, хоча законодавством штату передбачена така процедура.  

Отже, перевірка доброчесності поліцейських, є досить поширеною практикою в австралійських штатах. Впровадження даної перевірки в кожному штаті відбувалося поступово і кожен з штатів має певні особливості її здійснення. Спільною ознакою є те, що перевага надана цільовій перевірці доброчесності, коли є об’єктивні підстави вважати, що поліцейський чи група поліцейських вчиняють протиправні дії.

Література:

1. NSW Police Act 1990, s. 207A. URL: http://classic.austlii.edu.au/au/legis/nsw/consol_act/pa199075/s207a.html (дата звернення: 30.06.2023).

2. History of New South Wales police integrity testing program URL: https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=0CAIQw7AJahcKEwiYsufy-fT_AhUAAAAAHQAAAAAQAw&url=https%3A%2F%2Fwww.aph.gov.au%2FDocumentStore.ashx%3Fid%3D59f32216-d3b4-49b9-8d03-6e541d79ce83&psig=AOvVaw3w55Ys4avl5ph0f5ErWmiW&ust=1688556662710565&opi=89978449 (дата звернення: 25.06.2023).

3. Porter, L. & Prenzler, T. (2011). A National stocktake of police integrity strategies. Brisbane: Australian Research Council Centre of Excellence in Policing and Security, Griffith University



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота