КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА СЕЛА ОСТРІВ’Я ШАЦЬКОЇ ТГ ЯК РЕСУРС РОЗВИТКУ МІСЦЕВОЇ ГРОМАДИ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА СЕЛА ОСТРІВ’Я ШАЦЬКОЇ ТГ ЯК РЕСУРС РОЗВИТКУ МІСЦЕВОЇ ГРОМАДИ

08.07.2023 16:04

[6. Culturology]

Author: Дмитренко Алла Адамівна, кандидат історичних наук, доцент, Волинський національний університет імені Лесі Українки



Село Острів’я Шацької ТГ розташоване на північному заході Волинської області на березі озера Острів’янського. Сьогодні в Острів’ї всього 150 дворів, де проживають переважно люди старшого віку, а молодь виїжджає у міста. Але в останні роки до села все частіше приїздять туристи – переважно із Києва і Львова, які для відпочинку шукають тиші. Саме туризм може стати порятунком для мешканців села. Ресурсом для розвитку туризму може стати не тільки природна, а й культурна спадщина села – як нематеріальна, так і матеріальна. А привабити туристів до села є чим. 

В Острів’ї є стара дерев’яна Свято-Варварівська церква, збудована на початку ХVІІІ ст. (тепер є пам’яткою культури). Знайомство з церквою буде цікавим для гостей села, адже тут можна познайомитись з традиціями давнього дерев’яного будівництва. По-перше, деревина для зведення будівлі тесана сокирами; по-друге – для з’єднання дерев’яних конструкцій використані не гвіздки, а спеціальні дерев’яні клиночки – тиблі. А ще, церква дотепер зачиняється на старий кований замок [1].

У селі збереглись й інші, доволі рідкісні, об’єкти культурної спадщини – кенотафи – надгробні пам’ятники, споруджені не на місці реального поховання людини, а з метою увічнення її пам’яті. Такі пам’ятники відомі і в інших сусідніх (Пульмо) та більш віддалених селах (Світязь, Світязькі Смолярі, Голядин та ін.) Шацького громади.

Цікавим для туристів може стати добре збережений дот часів Першої світової війни, збудований на так званій «лінії Карбишева». А тим, хто хоче діхнатись про історію села, розкажуть легенду про його виникнення (пов’язане з монголо-татарським нашестям); про походження назви села і багатьох топонімів; легенду про вибір місця для церкви; про те, як совєти знищували хутори і переселяли людей до села; про те, як в роки Першої світової війни людей вивозили в росію і Казахстан; про табір для військовополонених у селі та багато іншого.

Добре збережена в селі і нематеріальна культурна спадщина. В останні десятиліття майстрині подіставали з горища збережені в родинах ткацькі пристосування і тчуть рушники, рядна, «ходнікі» (доріжки). Острів’янське ткацтво стало настільки розвинутим, що його готують до включення до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини [2]. Значний пласт народної культури береже фольклорний колектив «Острів’яночка», [1]. Дотепер збереглись традиції відзначення різних свят і приготування місцевих страв. Старожили, до прикладу, пам’ятають про традицію запікання великоднього поросяти, якого начиняли млинцями. А чого вартий збережений місцевий діалект: «віте», «тогово», «гендево», «топіру», «ґаня», «опиняка», «пушле до Шєцька» та ін.

Зважаючи на те, що село розміщене біля озера, тут чудові умови для заняття риболовлею. Навколишні ліси багаті грибами і ягодами (до речі, Дмитро Комаров знімав тут сюжет про традиції збирання чорниць).

При правильній популяризації та актуалізації культурна спадщина може стати тим ресурсом, який дасть зайнятість і підвищення добробуту селян. Адже Острів’я – це ще й «місце, де можна ховатися від світу» [1].

Література:

1. Лівіцька О. «Ой за шо люблю фольклор, шо не треба причоски…» Острів’я. Занесло в село. URL: https://pershyj.com/p-oi-za-sho-lyublyu-folklor-sho-ne-treba-prichoski-ostrivya-zaneslo-v-selo-59222  (дата зверн. 07.07.2023).

2. Село ткаль: як на Волині плекають стародавні традиції: URL: https://www.volynnews.com/news/all/selo-tkal-iak-u-volynskomu-seli-plekaiut-starodavni-tradytsiyi/ (дата зверн. 07.07.2023).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота