ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТВОРЧИХ ВІДПУСТОК НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ: ВІТЧИЗНЯНИЙ ТА ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТВОРЧИХ ВІДПУСТОК НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ: ВІТЧИЗНЯНИЙ ТА ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД

15.07.2023 01:11

[2. Legal sciences]

Author: Лиманський Павло Павлович, аспірант 2-го року навчання Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди



Законодавством України в сфері відпочинку встановлено різні види відпусток та закріплено умови і порядок їх надання. Специфічним видом відпусток науково-педагогічних працівників є творча відпустка. Правове регулювання творчих відпусток регламентується Законом України «Про відпустки», Законом України «Про освіту», Кодексом законів про працю України, Постановами Кабінету Міністрів України та іншими нормативно-правовими документами.

Щодо визначення змісту терміну «творча відпустка» звернемося до законодавства, - «творча відпустка надається працівникам для закінчення дисертаційних робіт, написання підручників та в інших випадках, передбачених законодавством. Тривалість, порядок, умови надання та оплати творчих відпусток установлюються Кабінетом Міністрів України [2]; [5].

В Законі України «Про освіту» (ст.54, п.1) вказується, що науково-педагогічні працівники мають право на творчу відпустку строком до одного року не більше одного разу на 10 років із зарахуванням до стажу роботи [3].

Постанова Кабінету Міністрів № 45 в п.1 надає більш розширене визначення щодо призначення творчої відпустки, - «Творчі відпустки надаються працівникам підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності за основним місцем їх роботи для закінчення дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософії або доктора наук, для написання підручника, а також монографії, довідника тощо (далі - наукова праця) [6]. 

Дослідник О.Веклюк, аналізуючи чинне законодавство, справедливо зауважую, що немає визначення поняття творчої відпустки, тому більшість працівників вважають її обним з видів відпочинку, але це не зовсім так, бо така відпустка надається за певних умов. Автор пропонує виділити такі озаки творчої відпустки, як: 1) вона надається для виконання спеціального завдання; 2) відбувається зміна роду та виду діяльності; 3) на період дії відпустки працівник звільняється від своїх трудових функцій за основним місцем роботи; 4) використовується праціваником за цільовим призначенням; 5) необхідність надання звіту після закінчення відпустки – дисертація, публікація тощо; 6) на час відпустки зберігається місце роботи (посада) та заробітна плата; 7) надається порід з іншими відпустками [1, с. 254].

Важливими також є зауваження правознавців про те, що право науково-педагогічного працівника на творчу відпустку не є обовязком роботодавця виконати пропозиції щодо її надання, це можливо лише за погодженням сторін та за умови успішного поєднання основної діяльності з науково-дослідною роботою.

Слід звернути увагу, що Постановою КМУ № 149 від 23.02.2022 р. п.1 було доповнено абзацем про можливість надання творчої відпустки професійним творчим керівникам закладів культури для провадження творчої діяльності, «для підготовки та участі в мистецьких конкурсах, гастрольних заходах та інших культурно-мистецьких проектах» [7], протягом одного календарного року і не може перевищувати 90 календарних днів. Така відпустка надається без збереження заробітної плати працівникові й оформлюється на підставі заяви працівника та за погодженням з керівником закладу культури.

У Законі України «Про вищу освіту» (розділ 9, п.1) вказується, що «Мистецька діяльність є невід’ємною складовою освітньої діяльності закладів вищої освіти культурологічного та/або мистецького спрямування і провадиться з метою поглиблення професійних компетентностей, інноваційної діяльності в мистецтві, що сприяє створенню нового культурно-мистецького продукту» [4]. А також визначені суб'єкти такої діяльності – це наукові та науково-педагогічні працівники.

З огляду на те, що для науково-педагогічних працівників спеціальностей мистецького спрямування галузі знань 02 «Культура і мистецтво» важливою складовою професійної діяльності є створення мистецьких творів, що узгоджується з п.38 Постанови КМ України «Про затвердження ліцензійних умов провадження освітньої діяльності» [8] та пропонуємо доповнити п.1 Постанови КМ [7] можливістю надання творчої відпустки строком одного календарного року, але не більше 90 календарних днів для науково-педагогічних працівників спеціальностей мистецького напряму закладів освіти та культури.

Щодо строків надання творчої відпустки для закінчення дисертації законодавством встановлено: на здобуття наукового ступеня доктора філософії тривалістю до трьох місяців та на здобуття наукового ступеня доктора наук - до шести місяців надається працівнику, який успішно поєднує основну діяльність із науковою роботою [6].

Творча відпустка для написання підручника чи наукової праці тривалістю до трьох місяців надається працівнику, який успішно поєднує основну діяльність із творчою роботою. Ця творча відпустка надається на підставі заяви працівника та довідки видавництва про включення підручника чи наукової праці до плану випуску видань на поточний рік [6].

Щодо оплати творчої відпустки для завершення дисертацій, написання підручників та монографій законодавством встановлено, що на період відпустки за науково-педагогічним працівником зберігається місце роботи (посада) та заробітна плата в середньому розмірі, яка обчислюється згідно встановлених норм. Творча ж відпустка для провадження творчої діяльності надається на безоплатній основі.

Незважаючи на відповідні соціальні гарантії з боку держави щодо працівників на час творчої відпустки, пропонуємо додати до п. 5 можливість матеріального або морального заохочення науково-педагогічного працівника щодо успішного провадження творчої діяльності (на розгляд керівництва закладу, де працює професійний творчий працівник) за умови відповідного звіту.

Слід зазначити, що в багатьох європейських країхах є нормативна база щодо встановлення творчих відпусток саме науково-педагогічним працівникам. Творчі відпустки бувають різні за строком і порядком їх надання, але в основному це оплачувана відпустка наряду з іншиими видами відпусток.

Спираючись на дослідження звіту про стан умов праці в вищій школі Європи «Eurydice» [9], який був підтриманий Європейським комітетом профспілок оствіти, наведемо декілька прикладів щодо тривалості творчої відпустки в деяких європейських країнах. Так, в Болгарії є оплачувана та неоплачувана творча відпустка 1 рік кожні 7 років; в Чехії – 6 місяців кожні 7 років (оплачувана); в Австрії – 1 семестр кожні 5-10 семестрів; В Естонії – 1 семестр кожні 5 років; у Франції – 1 рік кожні 6 років чи 6 місяців кожні 3 роки (оплачувана), а неоплачувана до 6 років протягом кар'єри; в Литві – 1 рік кожні 5 років; в Польщі – 1 рік кожні 7 років. Отже, законодавством встановлено не тільки терміни, а й частота надання творчої відпустки науково-педагогічним працівникам.

З огляду на європейський досвід, можна сказати, що доцільним є надання оплачуваної творчої відпустки науково-педагогічним працівникам строком до одного року 1 раз на 5 років, що також збігається з частотою обов'язкового підвищення кваліфікації, визначеного у чинному законодавстві.

В цілому, можна зазначити, що правове регулювання творчих відпусток науково-педагогічних працівників відбувається у відповідності з потребами часу та в напрямку європейської інтеграції з дотриманням загальноприйнятих у цивілізованому суспільстві норм свободи людини. Крім того, сприяння з боку держави щодо надання творчих відпусток науково-педагогічним працівникам надасть потужний поштовх для розвитку вітчизняної інноваційної діяльності.

Література:

1. Веклюк О.В. Творчі відпустки, якими користуються працівники Національної поліції України. Порівняльно-аналітичне право. № 1. 2020. С. 253-255. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0390/2020.1.61

2. Закон України «Про відпустки». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/504/96-%D0%B2%D1%80#Text

3. Закон України «Про освіту». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text

4. Закон України «Про вищу освіту». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text

5. Кодекс законів про працю України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text

6. Постанова Кабінету Міністрів № 45 «Про затвердження умов, тривалості, порядку надання та оплати творчих відпусток». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/45-98-%D0%BF#Text

7. Постанова Кабінету Міністрів України № 149. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/149-2022-%D0%BF#Text

8. Постанова Кабінету Міністрів України № 1187 «Про затвердження ліцензійних умов провадження освітньої діяльності». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1187-2015-%D0%BF#Text

9. Умови праці у вишій освіті в Європі – звіт «Eurydice». URL: https://pon.org.ua/novyny/5738-umovi-prac-u-vischy-osvt-v-yevrop-zvt-eurydice.html

__________________

Науковий керівник: Ждан Микола Дмитрович, кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін та трудового права імені проф. О.І.Процевського Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота