ОЦІНЮВАННЯ УПРАВЛІННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ВІТЧИЗНЯНИХ МОЛОКОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ОЦІНЮВАННЯ УПРАВЛІННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ВІТЧИЗНЯНИХ МОЛОКОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ

17.07.2023 22:22

[1. Economic sciences]

Author: Собко Ольга Миколаївна, доктор економічних наук, доцент, завідувач кафедри підприємництва і торгівлі,Західноукраїнський національний університет, м. Тернопіль, Україна; Стахурська Світлана Василівна, аспірантка, Західноукраїнський національний університет, м. Тернопіль, Україна


ORCID: 0000-0001-8317-0563  Olha Sobko

ORCID: 0000-0001-7333-8764 Svitlana Stakhurska

Інтелектуальний потенціал в умовах економіки знань і посилення викликів глобального масштабу залишається одним із важливих чинників забезпечення розвитку підприємств. Особливої актуальності цей напрям розвитку сучасних підприємств набуває в Україні, де інтелектомісткість національних виробництв продовжує залишатись низькою, а пошук відповідей на виклики, спричинені війною набувають актуальності. Аналіз статистичних даних у сфері інтелектуальної власності вітчизняних підприємств свідчить про недостатню активність, зокрема серед підприємств переробної галузі (напр., виробництва харчових продуктів). Так, «при зниженні загальної кількості виданих патентів у 2017–2021 роках на 52% з 7061 до 3423 питома вага патентів, виданих підприємствам харчової промисловості, залишається мізерною: 0,2% у 2017 році та 0,4% у 2021 році» [1]. При цьому, «лише 38 свідоцтв на промислові зразки видано підприємствам-виробникам харчових продуктів або 2,2%» [1]. Серед активних національних заявників у 2021 році виділяється позитивно ПАТ «Житомирський маслозавод» (23 заявки) [1]. Беручи до уваги ой факт, що об’єкти нашого дослідження функціонують в сфері молокопереробки, а в переліку об’єктів інтелектуальної власності найбільшу присутність мають комерційні найменування  та торговельні марки, локалізуємо пошук резервів розвитку інтелектуального капіталу саме в цих напрямах. Проведений порівняльний аналіз в частині реєстрації та видачі свідоцтв на торговельні марки в Україні у 2017–2021 роках також свідчить про позитивну динаміку, що є додатковим свідченням доцільності пошуку резервів у цій сфері інтелектуальної власності.

Коливальний характер динаміки показника демонструє повернення і навіть перевищення у 2021 році кількості поданих заявок у 2017 році: 39472 заявки  проти 38817 відповідно, що становить 1,02%. У 2021 році 86,2% заявок на реєстрацію торговельних марок надійшло від національних виробників, з них 43,6% – юридичні особи. 53,5% усіх заявок надійшло від надавачів послуг, 46,5% – від виробників товарів [1]. Гальмівним фактором активізації інноваційної діяльності підприємств є строки розгляду заявок.

Додатково доцільність підвищення інтелектомісткості національних виробників пояснюється і перспективами виходу на міжнародні ринки, які покращуються. Адже, позитивне підгрунтя для цього сформовано завдяки підписанню асоціації та очікуваного вступу України в ЄС. Таким чином, покращення інтелектуального потенціалу вітчизняних переробників молока та молочної продукції є своєчасним. Однак, вирішення цього питання передбачає покращення управління інтелектуальним потенціалом підприємств, що дозволить виявляти і ефективно використовувати резерви зростання.

Першим кроком у вирішенні проблем покращення управління інтелектуальним потенціалом вітчизняних молокопереробних є його оцінювання. Це дозволить встановити в якому стані перебуває складова інтелектуального потенціалу вітчизняних молокопереробників. Крім того, оцінювання управління інтелектуальним потенціалом вітчизняних молокопереробних дозволить визначити напрями його покращення. 

Оцінювання управління інтелектуальним потенціалом вітчизняних молокопереробників проведено на основі трьох діючих товариств, які функціонують в Західному регіоні України, зокрема ПрАТ «Тернопільський молокозавод», ТОВ «Молочна компанія «Галичина» та ТОВ «Молокозавод «Самбірський». Вибір об’єктів дослідження пояснюється тим, що ці товариства, з одного боку, розміщені у відносно стабільному регіоні, що зазнає мінімального впливу від жорстокої війни, а з іншого – географічне розміщення поблизу кордону з ЄС дає їм низку переваг у формуванні своєї зовнішньої-економічної політики, тобто формує відносно кращі умови для виходу на європейський ринок.

Оцінювання управління інтелектуальним потенціалом вказаних товариств проведено в межах особистісного та організаційного елементів його структуризації.

Аналіз управління інтелектуальним потенціалом товариств здійснено в часовому періоді 2018–2022 рр. в межах пропонованих оцінних показників, зокрема: 1) особистісного інтелектуального потенціалу (синтетичний показник індексу оплати праці та питомої ваги заробітної плати в собівартості продукції); 2) для організаційного інтелектуального потенціалу (ринковий (рентабельність продаж); фінансовий (рентабельність власного капіталу); інформаційний (рівень цифровізації продаж (ступінь якісної наповненості сайту); інноваційного (коефіцієнт оновлення асортименту).

Проведене оцінювання управління інтелектуальним потенціалом досліджених товариств у 2018–2022рр. дозволило встановити: 1) нестабільну динаміку індексу оплати праці, її покращення в окремі роки, що загалом не свідчить про ефективність управління цією складовою; 2) нестабільність динаміки питомої ваги заробітної плати в собівартості продукції та незначне її підвищення у 2022 р., яке не дозволило досягнути рівня попередніх років; 3) погіршення інноваційних спроможностей товариств; 4) негативну динаміку оновлення асортименту; 5) суттєве зниження рентабельності продаж (ПрАТ «Тернопільський молокозавод» (9,4 рази), ТОВ «Молочна компанія «Галичина» (2,2. рази); 5) нестабільну динаміку коефіцієнта інтелектуальної доданої вартості.

Проведена оцінка управління особистісним інтелектуальним потенціалом на досліджених суб’єктах господарювання, які функціонують в сфері молокопереробки дозволяє стверджувати про необхідність пошуку резервів його покращення, що забезпечить підвищення інтелектомісткості виробничо-комерційних процесів.

Таким чином, проведений аналіз управління інтелектуальним потенціалом молокопереробних товариств дає підстави для внесення пропозицій його удосконалення в частинах особистісного та організаційного елементів, зокрема управління оплатою праці, продажами, фінансової спроможності.

Література:

1. Промислова власність у цифрах. Показники діяльності у сфері промислової власності за 2021 рік. URL: https://ukrpatent.org/atachs/promvlasnist-2021.pdf (дата звернення: 10.05.2023)

2. Фінансова звітність ПрАТ «Тернопільський молокозавод»

3. Фінансова звітність ТОВ «Молочна компанія «Галичина»

4. Фінансова звітність ТОВ «Молокозавод «Самбірський»



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота