ВАЖЛИВІСТЬ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ВАЖЛИВІСТЬ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

17.07.2023 23:54

[2. Legal sciences]

Author: Голуб Вікторія Анатоліївна, аспірантка Харківського національного університету внутрішніх справ, суддя Донецького окружного адміністративного суду


Щодня Україна потерпає від варварських дій нападника.

Указом Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року [1] у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану», введений в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. Станом на теперішній час воєнний стан триває.

Так, 06.06.2023 ворогом вночі було підірвано дамбу Каховської гідроелектростанції, внаслідок чого було знищено станцію, а водосховище поступово зміліло. Це призвело до підтоплення населених пунктів на правому березі ріки Дніпро та населених пунктів, які перебувають на тимчасово окупованій території.

Подолати жахливі наслідки цієї техногенної катастрофи шляхом, зокрема, проведення евакуації населення та тварин з підтоплених територій та вирішення інших питань з метою підтримання життєдіяльності населення цілодобово допомагали працівники Державної служби України з надзвичайних ситуацій. 

Неможливо перебільшити величезний внесок цих працівників у реалізації державної політики у сфері цивільного захисту, захисті населення і територій від надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків, рятувальної справи, гасіння пожеж, пожежної та техногенної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб.

Тому висвітлення діяльності Державної служби України з надзвичайних ситуацій, пошук актуальних проблемних питань, які потребують якнайшвидшого вирішення задля полегшення у повсякденній роботі цієї вкрай необхідної служби, є надважливим завданням.

Першим кроком на шляху удосконалення діяльності Державної служби України з надзвичайних ситуацій є усунення будь-яких перепон під час виконання повноважень співробітниками служби.

Так, як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту № 9274 «Про внесення змін деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту, удосконалення законодавства з питань захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій, організації та проведення евакуації населення, забезпечення охорони життя та здоров’я громадян» (далі - законопроект № 9274), через законодавчу неврегульованість, на відміну від працівників інших силових структур, військовозобов’язані працівники органів та підрозділів ДСНС підлягають призову на військову службу під час мобілізації, «що негативно впливає на виконання завдань, покладених на ДСНС в умовах воєнного стану» [2]. Тому Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування рекомендує депутатам ухвалити у першому читанні законопроект № 9274, яким, зокрема пропонується розширити перелік осіб, які мають право на відстрочку від мобілізації [3].

Так, вказаним законопроектом пропонується внести зміни до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та передбачити, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації працівники Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Правові основи мобілізаційної підготовки та мобілізації в Україні встановлює Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII [4].  

Відповідно до ч. 1 ст. 3 вказаного Закону мобілізаційна підготовка та мобілізація є складовими частинами комплексу заходів, які здійснюються з метою забезпечення оборони держави, за винятком цільової мобілізації.

Змістом мобілізації є: переведення національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, а також адміністративно-територіальних одиниць України на роботу в умовах особливого періоду; переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на організацію і штати воєнного часу.

Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації передбачена у ст. 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Зокрема, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, Бюро економічної безпеки України, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України. Як вбачається зі змісту порівняльної таблиці до законопроекту № 9274, саме до вказаного абзацу пропонується після слів «Національної поліції України» додати слова «Державної служби України з надзвичайних ситуацій».

Законом України «Про Регламент Верховної Ради України» від 10.02.2010 № 1861-VI [5] передбачені особливості розгляду законопроектів, визначених як невідкладні. Так, відповідно до ч.ч. 1, 2, 4 ст. 101 цього Закону невідкладними є законопроекти, що визначені Президентом України або рішенням Верховної Ради як такі. Верховна Рада може прийняти рішення про визначення законопроекту невідкладним після включення його до порядку денного сесії Верховної Ради або в ході його наступного розгляду. Законопроект, визначений як невідкладний, після завершення його попереднього розгляду чи доопрацювання включається до порядку денного найближчого пленарного засідання Верховної Ради і розглядається позачергово.

Цілком погоджуючись з вищевказаною законодавчою ініціативою, хочу наголосити на необхідності термінового її розгляду. За інформацією, яка опублікована на офіційному вебсайті Верховної Ради України, 07.06.2023 законопроект № 9274 надано для розгляду, а 14.07.2023 вказаний законопроект включено до порядку денного.

Так, відповідно до ч. 2 ст. 101 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» Верховна Рада може прийняти рішення про визначення законопроекту невідкладним після включення його до порядку денного сесії Верховної Ради або в ході його наступного розгляду.

Також за рішенням Верховної Ради допускається остаточне прийняття законопроекту (крім проектів кодексів і законопроектів, які містять понад 100 статей, пунктів) відразу після першого чи другого читання, якщо законопроект визнано таким, що не потребує доопрацювання, та якщо не надійшло зауважень щодо його змісту від народних депутатів, інших суб'єктів права законодавчої ініціативи, юридичного чи експертного підрозділів Апарату Верховної Ради (ч. 4 ст. 102 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України»).

Враховуючи вищевикладене, невідкладне прийняття Верховною Радою України вказаного законопроекту забезпечить в повній мірі виконання працівниками Державної служби України з надзвичайних ситуацій своїх повноважень, спрямованих на допомогу людям та країні в цілому.

Література:

1. Про введення воєнного стану в Україні : Указ Президента України від 24.02.2022 № 64/2022: станом на 24 лют. 2022 р. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/64/2022#Text.

2. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту, удосконалення законодавства з питань захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій, організації та проведення евакуації населення, забезпечення охорони життя та здоров’я громадян : Проект Закону від 05.05.2023 № 9274. https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41881.

3. Депутати хочуть розширити перелік осіб, які мають право на відстрочку від мобілізації. Судово-юридична газета. Публікація від 10.06.2023. https://sud.ua/uk/news/publication/272931-deputaty-khotyat-rasshirit-spisok-lits-imeyuschikh-pravo-na-otsrochku-ot-mobilizatsii-64f4e5.

4. Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію : Закон України від 21.10.1993 № 3543-ХІІ : станом на 30 черв. 2023 р. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text.

5. Про Регламент Верховної Ради України : Закон України від 10.02.2010 № 1861-VI : станом на 31 бер. 2023 р. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1861-17#Text.

__________________

Науковий керівник: Зозуля Ігор Вікторович, доктор юридичних наук, професор, Харківський національний університет внутрішніх справ



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота