МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ СТАТИСТИЧНОГО АНАЛІЗУ РИНКУ КАВИ В УКРАЇНІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ СТАТИСТИЧНОГО АНАЛІЗУ РИНКУ КАВИ В УКРАЇНІ

30.06.2017 09:41

[Section 4. Accounting, analysis and audit]

Author: Хринюк Олена Романівна, студентка; Чухліб Алла Василівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри статистики та економічного аналізу, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ


Функціонування ринку кави безпосередньо позначається на добробуті споживачів, виробників та на загальному економічному ефекті для держави. При цьому особливої актуальності набуває питання ефективності функціонування ринку кави в Україні. 

Для дослідження ефективності функціонування, тенденцій та перспектив розвитку ринку кави використовують економіко-статистичні методи. Економіко-статистичні методи дають можливість визначити взаємозв'язок між результативним показником і факторною або факторними ознаками, що, в свою чергу, дозволяє зробити комплексну оцінку ефективності функціонування ринку кави. Вивчення та практичне використання взаємозв’язків і залежностей між варіюючими показниками ефективності функціонування ринку кави є актуальними в теперішній час.

Побудова виробничої функції здійснюється наступним чином. По-перше, здійснюється вибір залежної змінної і відбір факторів, що впливають на неї. Процес побудови кореляційних моделей зобов'язує враховувати об'єктивні

 особливості функціонування ринку кави.

По-друге, збір вихідної інформації, яка насамперед повинна бути достовірною та повною. Обсяг вихідної інформації має бути достатнім для побудови виробничої функції.

По-третє, ідентифікація математичної моделі виробничої функції. На цьому етапі здійснюється вибір математичного рівняння виробничої функції, що моделює залежність результативного показника ефективності функціонування ринку кави від одного або ряду основних виробничих факторів.

Враховуючи, що на показники ефективності функціонування ринку кави впливає цілий ряд виробничих факторів, слід використовувати для моделювання залежностей виробничу функцію виду:

                          (1)


По-четверте, параметризація виробничої функції, яка передбачає розрахунок параметрів досліджуваної залежності за допомогою ряду способів. Для визначення параметрів виробничої функції необхідно розв’язати систему рівнянь [1]:




По-п’яте, оцінка побудованої виробничої функції за допомогою множинного коефіцієнта кореляції, що акумулює вплив всіх виробничих факторів, що входять у модель.

По-шосте, розрахунок аналітичних характеристик виробничої функції. Основними аналітичними характеристиками є коефіцієнт детермінації та  часткові коефіцієнти еластичності.

Порівнянням часткових коефіцієнтів еластичності визначають ступінь впливу окремих виробничих факторів і резервів на результативний показник ефективності функціонування ринку кави.

Розглянутий методичний підхід моделювання та оцінки взаємозв'язку показників ефективності функціонування ринку кави  дозволяє виявити резерви підвищення ефективності функціонування ринку кави, ступінь її залежності від ряду об’єктивних причин, що в сукупності дозволяє здійснити науково обгрунтовані прогнози .

Література:

1. Бек В.Л. Теорія статистики: Курс лекцій. Навчальний посібник. - Київ: ЦІЛ, 2003. - 288 с.

2. Міжнародна кавова організація. - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ico.org/.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота