НЕОБХІДНІСТЬ РОЗБУДОВИ УКРАЇНСЬКИХ КАРТКОВИХ ПЛАТІЖНИХ СИСТЕМ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

НЕОБХІДНІСТЬ РОЗБУДОВИ УКРАЇНСЬКИХ КАРТКОВИХ ПЛАТІЖНИХ СИСТЕМ

10.08.2017 15:42

[Section 6. Banking. Money, finances and credit]

Author: Заславська Ольга Ігорівна, кандидат економічних наук, ДВНЗ «Ужрородський національний університет»


Структура сучасного ринку платіжних карток України свідчить, що близько 80 % – це картки міжнародних платіжних систем, передусім MasterCard і VISA. Частка внутрішніх платіжних систем становить приблизно 20 %. До внутрішніх українських платіжних карткових систем належать Національна платіжна система «ПРОСТІР» та УкрКарт. Платіжна система «ПРОСТІР» створена Національним банком України. До ребрендингу, проведеного у 2016 р., вона мала назву Національна система масових електронних платежів. Загальна кількість платіжних карток системи «ПРОСТІР» становить близько 1,1 млн. штук, з них 20 % є активними. Станом на початок 2017 р. 44 комерційні банки України були учасниками цієї системи. УкрКарт працює переважно як процессінговий центр для ряду банків. Послугами УкрКарт на сьогодні користуються 19 фінансово-кредитних установ, а кількість емітованих карток перевищує 1 млн. штук [3].

Перспективним напрямом розвитку вітчизняного ринку платіжних карток залишається розбудова національної карткової системи. Платіжна система «ПРОСТІР» позиціонується як альтернатива міжнародним платіжним системам, яка дає банкам та їх клієнтам змогу скоротити свої витрати. Крім того, вона має вберегти українські банки від валютних ризиків при транзакціях. Створення «ПРОСТОРУ» – одне зі свідчень, що найближчими роками готівковий ринок України буде активно мінімізовуватись як заради боротьби з «тіньовою» економікою, так і заради осучаснення засобів платежів і розрахунків у країні  [1, с. 54]. У даний момент система розвивається досить динамічно і має необхідну інфраструктуру, хоча так і  не досягла домінуючого положення на внутрішньому ринку. 

Розвиток власної системи платежів має три явних переваги. По-перше, це відсутність необхідності резервувати валюту на рахунках іноземних платіжних систем, а також можливість істотно економити на комісійних. По-друге, внутрішня регуляторна політика може бути більш гнучкою, не прив’язаною до глобальних вимог. По-третє, національна платіжна система — це завжди більша відповідність специфіці національного ринку, соціальному профілю своєї клієнтської аудиторії. Як результат, собівартість транзакцій може бути набагато нижче, а кількість активних користувачів збільшуватиметься, тобто зростатиме частка прозорого і контрольованого ринку фінансових операцій [2].

Крім того, вітчизняні платіжні системи «ПРОСТІР» та «УкрКарт» мінімально потерпають від шахраїв. Щоправда, здебільшого це пояснюється їх дуже малим поширенням на ринку, що обумовлено слабким розвитком інфраструктури. Загалом за умови правильної мотивації щодо емісії державних платіжних карток комерційними банками, їх адаптації до існуючої на ринку інфраструктури, модернізації, імплементації сучасного інструментарію, підтримки розвитку електронної комерції картки національних платіжних систем можуть охопити помітну частку ринку. 




Література:

1. Бублик Є. О. Ринок платіжних карток в Україні: перспективи та обмеження розвитку / Є. Бублик // Економіка і прогнозування. — 2016. — № 3. — С. 51-65.

2. Лавальє Е. Як прокласти шлях на ринок безготівкових платежів / Е. Лавальє // Forbes-Україна. [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://forbes.net.ua.

3. Офіційний сайт ПАТ «Українська національна розрахункова картка» [Електронний ресурс]. — Режим доступу: https://www.ukrcard.com.ua.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота