ОСОБЛИВОСТІ СТЯГНЕННЯ АЛІМЕНТІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ СТЯГНЕННЯ АЛІМЕНТІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

29.09.2023 23:12

[2. Legal sciences]

Author: Козленко Богдан Володимирович, Таращанський технічний та економіко-правовий фаховий коледж


Незважаючи на введення воєнного стану на території України та перебігу повномасштабної війни, питання утримання дітей є одним із пріоритетних. Статтею 51 Конституції України проголошено, що батьки зобов’язані утримувати дітей до їх повноліття. Обов’язок батьків утримувати дитину до досягнення нею повноліття закріплений також і в ст.180 Сімейного Кодексу України. Крім того, статтею 8 Закону України «Про охорону дитинства» визначено, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Аліментні правовідносини (зобов'язання) батьків та дітей щодо утримання — це правовідносини, в яких одна сторона зобов'язана надати другій стороні утримання на підставах і в порядку, що встановлені законом, а друга сторона вправі вимагати виконання такого обов'язку. Суб'єктами аліментного зобов'язання є: особа, яка зобов'язана сплачувати аліменти і отримувач аліментів. Об'єктом такого зобов'язання є обов'язок по сплаті аліментів. Одним із найголовніших та найважливіших обов’язків батьків, що випливає не тільки з усталених моральних принципів нашого суспільства, а й чинного законодавства, є моральне виховання та матеріальне утримання дитини. Це виявляється в забезпеченні неповнолітньої дитини мінімально необхідними благами, що потрібні для її життя та виховання. Цей обов’язок закріплений в Конституції України (статті 51, 52), а також в Сімейному кодексі України (статті 180-201).

Протягом дії воєнного стану держава активно реагувала на різні виклики, адаптуючи чинне законодавство до неочікуваних змін. Наразі одним із актуальних питань є утримання дітей (аліменти). Аліменти - це кошти для утримання, які закон зобов'язує виплачувати одного з подружжя іншому, батька (матір)  – неповнолітній дитині, дорослій дитині - непрацездатному батькові, матері або непрацездатній дружині(чоловікові). Війна – не привід забути про сплату аліментів, але з початком збройної агресії РФ проти України відбулися і певні зміни як у порядку  примусового їх стягнення, так і під час добровільної сплати. Так, з ухваленням Верховною Радою Закону України від 15.03.2022 р. № 2129-ІХ Закон України «Про виконавче провадження» було доповнено  низкою положень, пов’язаних із військовою агресію Російської Федерації на території нашої держави. Ці зміни набрали чинності 26 березня 2022 року. Але слід зауважити, що питання стягнення аліментів під час війни не зазнало кардинальних змін, окрім виконання рішень на тимчасово окупованих територіях України державою-агресором. Однією з проблем щодо стосовно аліментних зобов'язань також являється здійснення аліментних зобов'язань особою, яка тимчасово перебуває або має намір постійно проживати в іноземній державі. Якщо дитина проживає в Україні, а батько за кордоном, що, однак, не звільняє останнього від сплати аліментів, позов про стягнення аліментів може бути подано до суду України за місцем проживання дитини. Утім, якщо між Україною і державою, у якій проживає платник аліментів, немає договору про надання правової допомоги, то виконання рішення суду України про стягнення аліментів може виявитися проблематичним. Військовослужбовці сплачують аліменти на загальних засадах та з усіх видів грошового забезпечення. Отже, основне завдання інституту аліментних зобов'язань - забезпечити матеріальну підтримку суб'єктів сімейного права, право на яку законодавчо закріплено законодавцем у Сімейному кодексі.

Література:

1. Закон України  «Про виконавче провадження»//Відомості Верховної Ради (ВВР), 2016, № 30, ст.542.



_____________________________

Науковий керівник: Голобородько Н.В.


Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота