ДО ПИТАННЯ ЗАВИЩЕННЯ ВАРТОСТІ ОБЛАДНАННЯ ТА ВИРОБІВ МЕДИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ПІД ЧАС ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ДО ПИТАННЯ ЗАВИЩЕННЯ ВАРТОСТІ ОБЛАДНАННЯ ТА ВИРОБІВ МЕДИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ПІД ЧАС ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ

29.09.2023 23:53

[2. Legal sciences]

Author: Харкевич Юрій Іванович, аспірант кафедри криміналістики та судової медицини Національної академії внутрішніх справ



Стрімкі зміни, що відбуваються не тільки в нашому суспільстві, а і в усьому світі, призводять до введення надзвичайних правових режимів, що супроводжуються зростанню криміногенної обстановки. За таких умов галузь охорони здоров’я першочергово потерпає від змін, які вимагають працювати за особливими нормативно-правовим вимогами. Після офіційного скасування карантину правоохоронці продовжують виявляти випадки неефективного використання бюджетних коштів у вигляді закупівлі та постачання вищезазначеного обладнання, яке зараз не використовується або зіпсоване тощо.

В умовах зазначеної надзвичайної ситуації виникала гостра необхідність у забезпеченні медичних закладів киснем. У зв’язку з чим постало питання щодо забезпечення такими ресурсами для підтримки ведення важких гострих респіраторних інфекцій як: будування кисневих станцій або проведення реконструкції існуючих мереж чи закупівля кисневих концентраторів. Користуючись ситуацією, що сталася, правопорушники завищували вартість будівельних робіт з метою заволодіння бюджетними коштами в змові з підрядниками.

Наприклад, в 2021 році оперативними співробітниками Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України було викрито факт заволодіння бюджетними коштами, які надано з обласного бюджету для будівництва кисневої станції одній із лікарень, вартістю 52 млн грн. На стадії складання проєктно-кошторисної документації підрядник, діючи у змові з замовником, умисно завищив вартість будівельних робіт на 10 млн грн. Після чого на певну суму проводились торги під вже заздалегідь відому підрядну організацію. Після надходження коштів на рахунки підрядної організації, вони частково переводились в готівку та передавались у вигляді неправомірної вигоди керівництву медичного закладу.

Альтернативним та більш ефективним ресурсом для підтримки ведення важких гострих респіраторних інфекцій під час лікування хворих на коронавірусні інфекції виявились кисневі концентратори, сприяли появі наступного способу вчинення кримінальних правопорушень, який умовно можна назвати закупівля кисневих концентраторів, технічні характеристики яких не забезпечують вирішення завдань в умовах Пандемії.  

Привертає увагу і завищення вартості медичного обладнання, як апарати штучної вентиляції легень (ШВЛ), комп’ютерної томографії (КТ) під час публічних закупівель. Як відомо, використання такого обладнання рекомендовано клінічними протоколами лікування та діагностики коронавірусної інфекції COVID-19, що і було підставою їх закупівлі недобросовісними посадовими особами, навіть не маючи в лікарні обладнаного приміщення для його встановлення, яке б відповідало певним вимогам. Таким чином, були витрачені бюджетні кошти на обладнання, яке не можливо використовувати із завищеною вартістю.

Продовжуючи досліджувати способи, пов’язані із завищенням вартості препаратів та виробів медичного призначення, варто звернути увагу на закупівлю кисню, не призначеного для медичного використання, і необхідного під час боротьби з коронавірусними інфекціями. Через нестачу ресурсів під час Пандемії на законодавчому рівні було дозволено використання технічного кисню із характеристиками медичного, які в окремих випадках порушувались і використовувались задля збагачення службовими особами медичних установ.

Не тільки в період Пандемії, а і поза надзвичайних ситуацій в державі технічний спирт був предметом вчинення правопорушень. Щодо особливостей досліджуваного періоду, виявлено чимало фактів підробки дезінфікуючих засобів у складі яких використовувався технічний спирт, який при використанні може зашкодити здоров’ю осіб, які його застосовують. Розповсюдження такої недоброякісної продукції медичного призначення мало місце не тільки в оптово-роздрібній мережі, а і в медичних закладах. 

Підсумовуючи, необхідно зазначити, що питання завищення вартості товарів, в даному випадку обладнання та виробів медичного призначення, під час розслідування кримінальних правопорушень повинно розглядатись з огляду не тільки на специфіку тієї надзвичайної ситуації, що сталась, а і задля використання набутого досвіду під час введення інших станів з особливими правовими режимами. Для підвищення ефективності розслідування бюджетних правопорушень варто враховувати низку медичних рекомендацій як перебіг хвороби, протоколи до лікування, нормативно-правові акти, що спрощують процедуру закупівель тощо, що дозволяє чіткіше зрозуміти та передбачати злочинні схеми.

Література:

1. Єдиний державний реєстр судових рішень https://reyestr.court.gov.ua/

2. Кримінальний Кодекс України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text 

3. Офіційний сайт Національної поліції України. URL: www.npu.gov.ua/news/Informacziya

4. Про публічні закупівлі: Закон України. від 19.04.2020 № 922-VIII, URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/922-19#Text



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота