ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ

29.09.2023 23:15

[2. Legal sciences]

Author: Кутовий Артем Олександрович, Таращанський технічний та економіко-правовий фаховий коледж


Праця вважається першоосновою виникнення людського суспільства, головною засадою його існування та розвитку. У відповідності до частини 1 ст. 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Організація трудових відносин в умовах воєнного стану - це особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, у період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану". 

Відповідно до ст. 1 Закону України  «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» можна зробити висновок про те, що його приписи носять спеціальний характер по відношенню до інших нормативних актів. Таким чином цей Закон є класичним зразком спеціального законодавства, коли його норми мають перевагу над нормами іншого законодавства, що регулює конкретні правовідносини

 Так, у ч. 2 ст. 1 Закону зазначене, що на період дії воєнного стану вводяться обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина відповідно до статей 43, 44 Конституції України.   Тобто вказані норми Конституції України і правові гарантії ними визначені діють в обсязі, що передбачено цим Законом. Отже, ч. 2 ст. 1 Закону обмежує конституційні гарантії трудових прав громадян на період дії воєнного стану.

Відповідно до ст.43 Конституції України держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб. Використання примусової праці забороняється. Не вважається примусовою працею військова або альтернативна (невійськова) служба, а також робота чи служба, яка виконується особою за вироком чи іншим рішенням суду або відповідно до законів про воєнний і про надзвичайний стан.

Cтаттею 44 Конституцією України визначено, що порядок здійснення права на страйк встановлюється законом з урахуванням необхідності забезпечення національної безпеки, охорони здоров'я, прав і свобод інших людей. Ніхто не може бути примушений до участі або до неучасті у страйку. Заборона страйку можлива лише на підставі закону.

Окремо слід виділити такі моменти:

- форму трудового договору сторони визначають самостійно, за угодою сторін;

- випробувальний термін під час дії воєнного стану можна встановлювати будь-якому новоприйнятому працівнику;

- можна укладати строковий трудовий договір із будь-яким новоприйнятим працівником на час дії воєнного стану.

Якщо внаслідок військової агресії неможливе надання та виконання роботи, закон допускає тимчасове призупинення дії трудового договору. Трудові відносини при цьому зберігаються. Про це роботодавець і працівник мають повідомити один одного в будь-який доступний спосіб. Тож через воєнний стан суттєво змінено трудові правовідносини, законом тимчасово, до завершення дії воєнного стану, погіршуються умови для реалізації та захисту трудових прав працівників у порівнянні з правами, які закріплені в Кодексі законів про працю України та Законі України «Про відпустки».

Література:

1. Трудові відносини в період воєнного стану в Україні. – К. : ВД «Професіонал», 2022.

___________________

Науковий керівник: Бахмат С.В.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота