ОСОБЛИВОСТІ ЕМОЦІЙНОГО ПЕРЕЖИВАННЯ ЧОЛОВІКАМИ ПЕРШОГО СТАТЕВОГО КОНТАКТУ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ЕМОЦІЙНОГО ПЕРЕЖИВАННЯ ЧОЛОВІКАМИ ПЕРШОГО СТАТЕВОГО КОНТАКТУ

16.01.2024 13:51

[15. Psychological sciences]

Author: Мазяр Олег Васильович, доктор психологічних наук, доцент, професор (б.в.з.), Житомирський державний університет імені Івана Франка


Питання сексуальної регуляції та психосексуального розвитку залишаються актуальними, з огляду на те, що статева сфера є однією з найбільш значущих у морально-психологічному розвитку особистості [1; 3; 4]. Однак загальний висновок, який сьогодні неакцентовано робиться, полягає у тому, що сексуальність поволі втрачає свої позиції як центрального чинника психічного розвитку. Зокрема, нами це було показано у дослідженнях так званої «пікаперської» діяльності молоді, яка позначається неврегульованим статевим життям: здебільшого це пов’язано з гедоністичним способом життя, а не несвідомим прагненням компенсувати власні проблеми психосексуального розвитку, що сформувалися у дитинстві [2].

Мета дослідження – з’ясувати особливості емоційного переживання першого статевого контакту чоловіками, що може бути використане для вивчення значущості такого досвіду як чинника якості статевих стосунків.

Діагностичним інструментом виступав авторський опитувальник, який являє собою вісім шкал: екстаз, захоплення, жах, непорозуміння, горе, огида, лють, пильність. Вибірку досліджуваних склали 50 осіб віком 20-30 років.

Аналіз результатів показав, що респонденти відчували достатньо широкий спектр емоційних реакцій, які достатньо рівномірно розподіленими. Можемо припустити, що перший сексуальний контакт, дарма що може бути достатньо значущим для суб’єкта, спричинює різні переживання. Це може вказувати, що вагомими стають супровідні умови цього процесу, які у кожному випадку є унікальними.

Зокрема, чоловічу вибірку вирізняло те, що системною характеристикою першого сексуального контакту стало непорозуміння. Воно є найбільш тісно пов’язаною з рештою емоційних реакцій. Також значущим став екстаз, який зв’язаний із відчуттям захоплення (-0,15), горем (-0,14), огидою (0,11) та пильністю (-0,15). Зауважимо на низці несподіваних зав’язків екстазу та захоплення й огиди. Також прикметним є жах у зв’язку з огидою (-0,19) та люттю (0,15), а також огида, яка, крім встановлених вище зв’язків, перебуває у відносно тісних відношеннях із захопленням (-0,13), горем (-0,21), непорозумінням (0,13). Найбільш виразними зв’язками стали відношення жаху та непорозуміння (-0,27), горя та люті (-0,27). 

Якщо спробувати побудувати чоловічий емоційний профіль після їхнього першого статевого контакту, то вони недостатньо виразно для категоричної оцінки переживають непорозуміння, яке супроводжується деякою екстазом, огидою та роздратуванням. Можна припустити, що такими є наслідки розгубленості та неможливості зробити однозначні висновки щодо отриманого досвіду.

Література

1. Балакірєва О. М., Галустян Ю. М., Корегін О. Я., Новицька В. П., Цисар І. В., Яременко О. О. Формування сексуальної культури молоді: монографія. Київ, 2004. 132 с.

2. Мазяр О. В. Глибиннопсихологічні особливості сприймання «пікаперами» осіб іншої статті. Наука і освіта. 2016. № 5. С. 212–217.

3. Оржеховська В. М., Корчова Г. Л. Формування сексуальної культури молоді: навчальний посібник. Київ : Видавничо-поліграфічний центр «Експрес», 2005. 132 с.

4. Смахтіна Н. О. Індивідуально-психологічні особливості жіночої сексуальності: автореф. дис… канд. психол. наук: 19.00.01. Харків, 2011. 22 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота