НАПРЯМИ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ РОЗВИТКУ СФЕРИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УКРАЇНІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

НАПРЯМИ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ РОЗВИТКУ СФЕРИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УКРАЇНІ

24.01.2024 13:31

[1. Economic sciences]

Author: Рудковська Тетяна Олександрівна, медсестра, КНП «Хмельницька обласна лікарня» ХОР


Система охорони здоров’я відіграє критично важливу роль у забезпеченні сталого розвитку національної економіки, впливаючи на збереження та примноження людського потенціалу, підвищуючи продуктивність праці, сприяючи досягненню важливих цілей збалансованого розвитку, економічного зростання, національної безпеки, поліпшення добробуту населення, подолання демографічної кризи.  Повномасштабна війна завдала значного удару по вітчизняній системі охорони здоров’я, збільшивши рівень смертності населення, спричинивши руйнування медичної інфраструктури, міграційні втрати персоналу медичних закладів, породивши проблему якості та доступності  медичної допомоги, посиливши навантаження на провайдерів медичних послуг у зв’язку з великою кількістю поранених цивільних людей та військових, збільшення кількості вимушено переміщених осіб. Все це породило низку викликів для публічної політики в сфері охорони здоров’я, актуалізувавши її адаптивну та превентивну складові, а також  загострило потребу проведення ґрунтовних наукових досліджень  у сфері вироблення концептуальних засад модернізації публічної політики.

Вже звичною для України залишається й проблема повноцінного фінансування вітчизняної системи охорони здоров’я. Однак, навіть при виникаючих питаннях в його обсягах, часто виникають й корупційні скандали, пов’язані з використанням цього обмеженого фінансового ресурсу.

Для вітчизняної сфери охорони здоров’я все ще наявні й проблеми в частині високого рівня якості публічного управління та громадського контролю якості менеджменту, наявності істотних диспропорцій в асортименті та якості медичних послуг (особливо у менш економічно розвинених регіонах, на сільських та віддалених територіях, для менш заможних громадян країни і т. п.). 

В окремий ранг проблематики можна віднести питання запровадження системи стандартизації медичних послуг, при тому зі врахуванням їх відповідності сучасним високотехнологічним практикам і взірцям. Все ще не піднятими залишаються питання господарської ефективності функціонування системи закладів вітчизняної охорони здоров’я.

Відтак, засоби більш якісної публічної політики розвитку сфери охорони здоров’я в Україні доцільно спрямувати на усунення визначених системних перешкод. 

За рахунок такого підходу відповідні засоби публічної політики модернізації системи охорони здоров’я в Україні будуть не тільки спрямовані на усунення найбільш проблемних аспектів надання населенню медичних послуг, але й на проактивну політику за такими її векторами, як інституційно-правовий (вдосконалення законодавчого забезпечення функціонування й розвитку сфери охорони здоров’я), просторово-структурний (подолання територіальних дисбалансів і диспропорцій у функціонуванні сфери охорони здоров’я і якості медичних послуг), квалітативний (покращення якісних характеристик вітчизняної медицини), професійно-структурний (удосконалення системи формування, нарощення й ефективного використання інтелектуально-кадрового потенціалу вітчизняної системи охорони здоров’я), превентивний (досягнення якнайбільшого переходу від лікування захворювань до їх ранньої діагностики і профілактики), інтелектуально-кадровий (розвиток кадрового ресурсу і повноцінне забезпечення закладів охорони здоров’я достатнім інтелектуально-кадровим ресурсом), техніко-технологічний (модернізація матеріально-технічної і техніко-технологічної бази вітчизняної медицини, якнайширше впровадження інформаційно-комунікаційних технологій, 3D-друку та інших сучасних найбільш прогресивних високотехнологічних засобів медицини, у т. ч. дистанційної), структурно-секторальний (стимулювання розвитку, розширення спектру послуг та зростання доступності системи медичного обслуговування населення приватної форми власності). 

Позаяк, у вітчизняній системі охорони здоров’я накопичилася низка негативних аспектів і тенденцій розвитку, які утвердилися як перешкоди для подальшого розвитку сфери охорони здоров’я в Україні (рис. 1). Попри наявність розвиненої системи підготовки медичних кадрів, останнім часом знизилася її якість та загострилася проблематика відтоку кваліфікованого медичного персоналу за кордон. Не зважаючи на часто наявність достатньої чисельності медичних працівників, стверджувати про високий рівень якості інтелектуально-кадрового ресурсу закладів охорони здоров’я не доводиться, що актуалізує питання повноцінного забезпечення вітчизняної системи охорони здоров’я достатнім кадровим ресурсом.

Сьогодні ключовими проблемними аспектами функціонування та розвитку системи охорони здоров’я в Україні залишаються наступні [1,с.310-315]: збереження інтелектуально-кадрового потенціалу, забезпечення системи достатнім кваліфікованим кадровим ресурсом; формування повноцінного фінансового забезпечення; досягнення високого рівня якості публічного управління та громадського контролю; наявність значних диспропорцій асортименту та якості медичних послуг; недостатній рівень стандартизації медичних послуг; несформованість економічного механізму системи охорони здоров’я [2,с.130].

З метою модернізації вітчизняної системи охорони здоров’я слід реалізувати сукупність заходів публічної політики за напрямами: інституційно-правовий, просторово-структурний, квалітативний, професійно-структурний, превентивний, інтелектуально-кадровий, техніко-технологічний, секторально-структурний.

Література

1. Білецька І. М. Аналіз інноваційного розвитку закладів охорони здоров’я як функція менеджменту їх системного розвитку. Вісник Хмельницького національного університету. Серія економічна. 2022. № 1. С. 310-315. 

2. Васильців Т. Г., Шехлович А. М., Васильців В. Г. Фінансово-економічні інструменти стимулювання розвитку ІТ-сфери України. Економічний дискурс. 2017. Вип. 4. С. 128-136.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота