ЗМІНА ПІДСУДНОСТІ ЦИВІЛЬНИХ СПРАВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ЗМІНА ПІДСУДНОСТІ ЦИВІЛЬНИХ СПРАВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

26.09.2023 16:49

[2. Legal sciences]

Author: Задорожна Анастасія Петрівна, кандидат юридичних наук, викладач кафедри цивільно-правових дисциплін Національної академії внутрішніх справ



Окупація росією Автономної республіки Крим, проведення антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил та зрештою розгортання повномасштабної російсько-української війни не могло не позначитися на інституті підсудності цивільного процесуального права. У зв’язку з цим були прийняті спеціальні законодавчі акти, які визначають процедури розгляду та вирішення цивільних справ, які мали б розглядатися судами, що розташовані на окупованій території або районі проведення військових дій.

Так, Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» [1] передбачено, що у разі неможливості здійснення правосуддя судами, розташованими на тимчасово окупованих територіях, територіальна підсудність судових справ, що розглядаються у таких судах, визначається в порядку, передбаченому частиною сьомою статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» [2]. В свою чергу стаття 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачає, що у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об’єктивних причин під час воєнного стану може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду, шляхом її передачі до суду, який найбільш територіально наближений до суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду. У разі неможливості здійснення Вищою радою правосуддя такого повноваження воно здійснюється за розпорядженням Голови Верховного Суду. Відповідне рішення є також підставою для передачі усіх справ, які перебували на розгляді суду, територіальна підсудність якого змінюється.

Ще одна норма, яка регулює визначення територіальної підсудності міститься в Законі України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції» [3], в статті 1: у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя окремими судами в районі проведення антитерористичної операції змінити територіальну підсудність судових справ, підсудних розташованим у районі проведення антитерористичної операції таким судам, та забезпечити розгляд цивільних справ, справ про адміністративні правопорушення, адміністративних справ, господарських справ і кримінальних проваджень місцевими та апеляційними судами, що визначаються Головою Верховного Суду.

Тобто, фактично законодавством надаються повноваження як Вищій раді правосуддя так і Голові Верховного Суду змінювати підсудність цивільних справ. Наприклад, розпорядженням ВС від 10.01.2023 № 2 «Про відновлення роботи та зміну територіальної підсудності судових справ судів Херсонської області» [4] змінено підсудність низки районних судів Херсонської області. А рішенням Вищої ради правосуддя від 20.04.2023 № 399/0/15-23 «Про зміну територіальної підсудності судових справ окремих судів Харківської області» [5] змінено територіальну підсудність судових справ ряду міськрайонних судів Харківської області.

До речі, термін «зміна територіальної підсудності», який вжито в вищевказаних законодавчих актах, жодним чином не слід співставляти з випадками передачі справи з одного суду іншому. В статті 31 ЦПК України [6] названо зовсім інакші підстави для такої передачі.

Така зміна підсудності не охоплюється випадком загальної територіальної підсудності, оскільки в такому разі позови треба було б подавати в такі населені пункти, які українська влада наразі не контролює. Таке правило не охоплюється й виключною підсудністю, оскільки всі відповідні категорії цивільних справ визначаються не на рівні закону, а адміністративними актами Верховного Суду та Вищої ради правосуддя. 

Не може розглядатись така підсудність як підсудність за ухвалою суду, оскільки зміна територіальної підсудності проводиться не в рамках цивільної процесуальної форми і вона не стосується однієї цивільної справи, а всіх судових справ (у тому числі й цивільних), які мали б розглядати суди в районі проведення військових дій. Очевидно, що перед нами також не випадок альтернативної та договірної підсудності, оскільки не має вибору звертання до судів та відсутня домовленість сторін справи. Також очевидно, що це не буде підсудність декількох пов’язаних між собою вимог. 

Отже, підсудність цивільних справ судам, які розташовані в районі проведення військових дій, не охоплюється наразі ні одним видом територіальної підсудності. Тому є всі підстави говорити про існування окремого виду територіальної підсудності: підсудність цивільних справ у районі проведення військових дій. Те, що це вид саме територіальної, а не родової підсудності пояснюється тим, що цивільні справи передаються на розгляд саме місцевим судам, тобто судам першої ланки. Їх не можуть брати на розгляд в якості суду першої інстанції суди другої, третьої ланки.

Що є характерним для територіальної підсудності цивільних справ у районі проведення військових дій? По-перше, даний вид територіальної підсудності носить тимчасовий характер. Відповідно до ст. 3 Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції» після відновлення контролю над українською територією, діяльність суду, територіальна підсудність якого була змінена, відновлюється. Так, подібним чином була відновлена діяльність Іванківського районного суду Київської області та інших [7, 8]. По-друге, підсудність цивільних справ у районі проведення військових дій носить мінливий характер, який вказує на можливість зміни територіальної підсудності цивільних справ щодо одного суду декілька разів. Така можливість залежить, як правило, від успішності чи неуспішності військової операції. При чому мінливий характер може поширюватися не тільки на суд, територіальна підсудність цивільних справ якого змінюється, але і на суд, якому визначаються на розгляд цивільні справи. Так, спочатку цивільні справи Краматорського міського суду Донецької області мав розглядати Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська [9], а вже потім – Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області [10]. По-третє, підсудність цивільних справ у районі проведення військових дій визначається адміністративними актами вищого судового органу держави та органом державної влади та суддівського врядування. Слід звернути увагу, що видача таких адміністративних актів не пов’язується із виданням ним процесуальних судових рішень та не є проявом здійснення ним правосуддя.

Саме цим і буде відрізнятися цей вид підсудності від підсудності, що визначається ухвалою суду.

Список використаних джерел:

1. Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України: Закон України від 15 квітня 2014 р. № 1207-VII / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1207-18#Text (дата звернення: 15.09.2023).

2. Про судоустрій і статус суддів: Закон України від 02 червня 2016 р. № 1402-VIII / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1402-19#Text (дата звернення: 15.09.2023).

3. Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції: Закон України від 12 серпня 2014 р. № 1632-VII / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1632-18#Text (дата звернення: 15.09.2023).

4. Про відновлення роботи та зміну територіальної підсудності судових справ судів Херсонської області: Розпорядження Верховного Суду від 10 січня 2023 р. № 2 / Верховний Суд. URL: https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/rozporyadjennya/Rozpor_2_10_01_2023.pdf (дата звернення: 15.09.2023).

5. Про зміну територіальної підсудності судових справ окремих судів Харківської області: Рішення Вищої ради правосуддя від 20 квітня 2023 р. № 399/0/15-23 / Вища рада правосуддя. URL: https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/rizne/399_20_04_2023.pdf (дата звернення: 15.09.2023).

6. Цивільний процесуальний кодекс України від 18 березня 2004 р. № 1618-IV / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text (дата звернення: 15.09.2023).

7. Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану: Розпорядження Верховного Суду від 06 березня 2022 р. № 1/0/9-22 / Верховний Суд.

URL:https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/war/Rozp_06_03_2022.pdf (дата звернення: 15.09.2023).

8. Про відновлення територіальної підсудності судових справ Іванківського районного суду Київської області: Розпорядження Верховного Суду від 21 квітня 2022 р. № 18/0/9-22 / Верховний Суд. URL:https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/rozporyadjennya/Rozpor_18_2022_04_21.pdf (дата звернення: 15.09.2023).

9. Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (Краматорський міський суд Донецької області): Розпорядження Верховного Суду від 15 березня 2022 р. № 8/0/9-22 / Верховний Суд. URL:https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/war/temp/test1/Rozp_15_03_2022.pdf (дата звернення: 15.09.2023).

10. Про зміну територіальної підсудності судових справ Краматорського міського суду Донецької області: Рішення Вищої ради правосуддя від 25 липня 2023 р. № 747/0/15-23 / Вища рада правосуддя.

URL:https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/rozporyadjennya/747_25_07_2023.pdf (дата звернення: 15.09.2023).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота