РЕФОРМИ В УКРАЇНІ ТА СТРАТЕГІЯ ПЕРЕМОГИ ДЛЯ ІНТЕГРАЦІЇ В ЕВРОПУ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

РЕФОРМИ В УКРАЇНІ ТА СТРАТЕГІЯ ПЕРЕМОГИ ДЛЯ ІНТЕГРАЦІЇ В ЕВРОПУ

28.09.2023 12:13

[2. Legal sciences]

Author: Козка Андрій Вікторович, кандидат юридичних наук, Університет сучасних знань, Київ, Радник Верховної Ради України з питань євроінтеграції; Гунда Оксана Тарасівна, юрист, Інститут інновацій та екології.


В статті досліджуються тенденції та перспективи розвитку відносин України та ЄС з використанням сучасних методів актуальних  експертних оцінок США та сценарного аналізу. Окреслюються пріоритети інтеграційної стратегії України, визначаються законодавчі аспекти відносин України та ЄС, аналізуються основні напрями співробітництва України з ЄС. 

Ключові слова: рекомендації США від 25.09.2023, євроінтеграція, інтеграція України, сценарії розвитку відносин Україна-ЄС, нові умови фінансування з боку партнерів України.

The article examines the trends and prospects for the development of relations between Ukraine and the EU using modern methods of current US expert assessments and scenario analysis. The priorities of the integration strategy of Ukraine are outlined, the legislative aspects of the relations between Ukraine and the EU are determined, and the main directions of Ukraine's cooperation with the EU are analyzed.

Keywords: US recommendations 25.09.2023, European integration, Ukrainian integration, scenarios for the development of Ukraine-EU relations, new financing conditions from Ukraine's partners.

Після повномасштабного, військового агресивного вторгнення з боку російської федерації на суверенну територію України та фактично 2 річного стримування ворога – Україна зобов’язана перемогти ворога як у військовому так і правовому полі. Але, як завжди було в історії та є зараз – одразу  проявляються старі проблеми : корупція, популізм деяких політиків, нерозуміння стандартів європейського права тощо з боку дер посадовців, інше [2,3].

США які підтримують незалежність України для адекватності реформ та прискорення Перемоги у війні запропонували (офіційно 25.09.2023р) Україні перелік пріоритетних реформ для обговорення на Багатосторонній 

координаційній платформі донорів для України. 26 вересня у посольстві США в Україні підтвердили передання переліку, однак зазначили, що список реформ був наданий як основа для консультацій з урядом України та ключовими партнерами в рамках підтримки України та її зусиль з інтеграції в Європу [1]..

Документ - це робоча версія списку пріоритетних реформ, яку передали для обговорення та відгуків зауважили в Радбезі США та головне – не впливає на військову допомогу Україні (перелік інновацій військових розробок Пентагону та рівня зброї може бути строго засекречений навіть для фахівців, але українська сторона має надію претендувати на ці розробки також – вважають експерти).

По суті – це позитивні зміни для якісних змін в Україні які краще видно зі сторони та надані для можливості бути повноправною країною учасницею ЄС та навіть НАТО як можна скоріше, але системно.

У цьому документі окреслено ряд змін, які мають бути впроваджені в різних секторах протягом певних часових рамок. Зміни, розділені на різні етапи від 0-3 місяців, 3-6 місяців, один рік і 18 місяців.

Зокрема вони стосуються функціонування Наглядових рад Державних підприємств, антикорупційних органів (САП, НАБУ, НАЗК), Вищої ради правосуддя, загалом судової гілки влади.

Крім того, в документі наголошується на важливості впровадження протягом року реформ у Міністерстві оборони України та всіх силових відомствах. Ці зміни спрямовані на підвищення ефективності та результативності цих важливих організацій.

На перші три місяці розписано такі реформи як:

1) Посилити Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (САП). Зокрема ця реформа полягає в регулюванні організаційної діяльності, уточнення відносин між Генеральним прокурором та керівником САП.

2) Національне антикорупційне бюро України (НАБУ). Йдеться про збільшення слідчих до 300 осіб, надати НАБУ право на прослуховування та залишити незалежність даної структури.

3) Завершити перезапуск Вищої ради правосуддя (ВРП). Створити Службу дисциплінарних інспекторів за безпосередньої участі незалежних інспекторів. В тому числі з питань екології.

4) Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК). Зокрема йдеться про забезпечення незалежного відбору голови даної структури.

5) Відновити вимоги до розкриття інформації про активи та фінансову звітність. Відновити обов'язкове декларування активів для всіх державних службовців та суддів та спростити цей процес. Фактично прозорість влади.

Як вважають експерти  такий лист отримала не лише Україна, а й Координаційна платформа донорів, тобто такі організації як ЄС, країни G7 та головні міжнародні фінансові організації: Міжнародний валютний фонд, Світовий банк, Європейський інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції та розвитку і Міжнародна фінансова корпорація.

Зараз, наступним логічним кроком буде синхронізація всіх вимог в меморандумах та умовах фінансування.

це все стосуватиметься й допомоги у 42 мільярди доларів США, на який всі ці донори мають вирішальний вплив. Водночас, жодних виборів під час війни, за вимогами Сполучених Штатів, бути не може.

У листі також зазначено, що потрібно переглянути процес відбору керівництва Державної митної служби, щоб забезпечити прозорий і заснований на професійних досягненнях процес, що передбачає конструктивну участь міжнародних експертів [4]. 

Висновок:

У рамках діалогу, що триває з Україною та сторонами, зацікавленими у майбутньому успіху України та ПЕРЕМОГИ України як над зовнішнім ворогом (російська федерація) так і над внутрішнім («ментальним», постколоніальним від радянської спадщини ) – корупцією,олігархатом,неповагою до прав та свобод людини – США дуже вчасно надали запропонований перелік пріоритетних реформ для обговорення та зворотного зв’язку на Багатосторонній координаційній платформі донорів для України у Брюсселі яке відбудеться вже скоро. Мудрі люди кажуть – «ніхто не може допомогти людині -якщо вона сама не захоче цього та не буде надавати всіх зусиль» в нашому випадку для Перемоги та якісного майбутнього однієї зі старіших кран Європи – України [5].  

Література:

1. Білий дім розіслав листа із реформами, які має провести Україна для отримання допомоги.25-26.09.2023. Українська Правда

https://www.pravda.com.ua/news/2023/09/25/7421354/

2. Проблеми та перспективи європейської інтеграції  в Україні. БАГАТЕРЕНКО А.О., БАКАЛ К. В., ВИНОКУРОВА А. І., ГАЛІМУК Б. О., ГЕЙДАРОВА К.Т. Інститут міжнародних відносин Національного авіаційного університету .Збірка 14 стор.2020.

3. УКРАЇНА ТА ЄС: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ІНТЕГРАЦІЇ В СУЧАСНИХ УМОВАХ.КВАША О.С.професор кафедри,

Науковий вісник Ужгородського національного університету.

4. Прес-реліз: Офіційна Заява щодо запропонованого переліку пріоритетних реформ. Посольство США, Київ 25 вересня 2023 року

https://ua.usembassy.gov/uk/statement-on-proposed-list-of-priority-reforms/

5. Верховна Рада України. Законодавство щодо анти корупції та реформ.

https://www.rada.gov.ua/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота