МЕТОДИ БОРОТЬБИ З ДОГОВІРНИМИ МАТЧАМИ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МЕТОДИ БОРОТЬБИ З ДОГОВІРНИМИ МАТЧАМИ В УКРАЇНІ

15.07.2015 11:34

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Шевченко Олександр Сергійович, аспірант, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»


Спорт є невід’ємною частиною суспільного життя, його називають соціально-економічним феноменом XX століття. З неминучим  розповсюдженням та популярністю спорту, ростом фінансового обігу в сфері спорту, з’являється і ряд проблем,  зокрема корупція в професійному спорті. Адже де великі гроші, там і люди, які хочуть незаконно збагатитися.

Корупцію в українському спорті вже давно визнали не лише вболівальники й спортивні функціонери, а й правоохоронні органи. Футбол є найбільш масовим та популярним видом спорту, тому не дивно, що саме з ним пов’язані найбільші корупційні скандали. Особливо в нинішній час, коли Україна перебуває в стані війни та нестабільної економіки. Всі футбольні клуби України залежні від олігархів, на жаль за двадцять років в країні так і не змогли побудувати сильні, економічно незалежні клуби. Наш футбол ніколи не був прибутковою справою, на відміну від Європейських країн, а лише забавкою для багатих людей.

Зважаючи на ситуацію в країні, футбольний 2015 рік став найбільш підозрілим з точки зору маніпулювання результатами. Ситуацією в Україні вже зацікавилися міжнародні інстанції, зокрема міжнародний спортивний суд КАС. Виходячи з цього, глава ФФУ Андрій Павелко анонсував розробку законопроекту щодо боротьби з футбольними тоталізаторами і договірними матчами. Він заявив, що законопроект по боротьбі з тоталізаторами вже на стадії розробки, в тісній співпраці з УЕФА. За його словами, подібні питання не унікальні для України, вони є у всьому світі. «Є правильні приклади боротьби з правопорушниками. Є правильні приклади законодавства, коли можна довести справу до суду і мати можливість покарати конкретних осіб, - пояснив Павелко. – У сьогоднішньому сучасному світі ми бачимо, що боротьба з тоталізаторами вкрай складна – це вже всесвітні організації. Від них приїжджають агенти і працюють безпосередньо з футболістами. Тут необхідно змінити законодавство і довести цю справу до кримінальної, до рішення судів». Про це ми й говоримо, але без тісної  співпраці з букмекерами, успішного результату не досягнути, і тут ми повертаємося до питання легалізації спортивних ставок в Україні.

При наявності стійкого зв’язку з букмекерами добувається інформацію про наявність аномальних ставок. Офіційна, а не оперативна інформація, от чого нам не вистачає. В УЕФА ця процедура вже давно налагоджена, а в Італії, для прикладу, футбольні організації тісно співпрацюють з букмекерами та правоохоронними органами.

Найбільш підозрілим клубом в Україні вважають донецький Олімпік. Здавалося б, звичайна команда чемпіонату, яка в першому колі набрала достатню кількість очок для збереження прописки в Премєр-Лізі, та друге коло дало фантастичний результат. Команда програє всі матчі, і не просто, а з великими рахунками, що дозволяє букмекерам заробляти на тоталах. Зазвичай, на такі команди ставлять невеликі гроші, і коли виявляють великі коливання на курсах ставок, це відповідно викликає підозру. Для прикладу, в останньому матч Олімпіка з харківським Металістом за 5 хвилин до кінця матчу букмекери помітили аномальні ставки, які досягали рівня понад 200 тисяч доларів (див. рис.1). Зрозуміло, що при чесній грі ніхто би не ризикував такою сумою, але знаючи результат, то можна поставити. Як це не дивно, та після прийняття ставки, гравці Олімпіка відразу ж заробили пенальті, що дозволило виграти майже півмільйона доларів. Все наяву, всі розуміють що відбулося, та немає законних підстав для притягнення клубу до відповідальності.

Комітет ФФУ по етиці та чесній грі на законодавчому рівні нічого не може зробити, навіть при повній впевненості в договірному матчі, учасників не можуть ні допитати, ні притягнути до відповідальності. Доки не буде відповідного законодавства, доки  ми не маємо жодної можливості оперативної роботи( прослуховування телефонів учасників гри, допити і т.д.), поки немає тісної співпраці ФФУ, УЕФА, правоохоронних органів та букмекерів – нічого хорошого не буде.

Корупційні явища в сфері професійного спорту являються негативним фактором як з точки зору законодавства і економіки, так і моралі. Підкупи учасників спортивних змагань, можливість коригування результату відбирають в спорту один з основних його принципів – змагальність. А страждають та залишаються ошуканими мільйони спортивних вболівальників.


______________________

Науковий керівник: Попов Костянтин Леонідович, кандидат юридичних наук, доцент, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота