СУЧАСНА ПРОБЛЕМАТИКА ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНИХ ВИДАТКІВ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУЧАСНА ПРОБЛЕМАТИКА ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНИХ ВИДАТКІВ В УКРАЇНІ

30.11.2015 23:12

[Секція 7. Податкова система. Бюджетна система]

Автор: Мінкович Вікторія Тарасівна, старший викладач кафедри фінансів і банківської справи, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород; Данканич Габріела Володимирівна, студентка напряму підготовки «Фінанси і кредит», ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород


В сучасних надзвичайно складних умовах соціально-економічних перетворень в Україні особливо гострою видається проблема створення ефективного механізму функціонування системи державних видатків. Адже формуючи такий механізм держава повинна вирішити питання найефективнішого формування своїх доходів та особливо раціонально підійти до розподілу та реалізації своїх видатків, при цьому, безперечно, повинні бути переосмислені традиційно сформовані підходи до визначення цілей, завдань та механізмів такого розподілу.

У широкому розумінні державні видатки – це врегульовані нормами права суспільні відносини, пов’язані з планомірним використанням державних грошових ресурсів у цілях матеріального забезпечення процесу розширеного відтворювання, утримання соціальної сфери, обороноздатності та державного управління. Соціально-економічну сутність державних видатків визначають природа і функції держави. Інакше кажучи, державні видатки – вид фінансових відносин, пов’язаних з безперервним цільовим використанням грошових коштів. Держава та органи місцевого самоврядування використовують для покриття першорядних видатків грошові кошти, що мобілізуються до централізованих фондів [6]. 

Тобто, економічне зростання будь-якої країни залежить саме від обсягу та складу державних видатків, при цьому слід враховувати і їх структурні зміни, оскільки деякі види державних видатків більш зорієнтовані на збільшення обсягів і прискорення темпів нарощення ВВП країни. Так, розвиток економічної інфраструктури, який сприяє активізації інвестиційної діяльності, заходи щодо створення ефективних організаційно-економічних механізмів державного регулювання, покращення якості та продуктивності трудового потенціалу за рахунок видатків на освіту, охорону здоров’я, охорону навколишнього природного середовища створюють умови для соціально-економічного розвитку на засадах стійкого економічного зростання. Слід також відмітити, що непродуктивні видатки, зокрема на оборону, можуть забезпечити соціальну і політичну стабільність, яка є одним із факторів формування умов, необхідних для економічного зростання [2, с.113].

Враховуючи викладене вище, в умовах реального зниження темпів економічного зростання України вбачаємо за доцільне виділити основними такі проблеми вітчизняної системи державних видатків, що потребують якнайшвидшого вирішення:

 недосконале управління фінансовими ресурсами держави;

 незбалансованість бюджетної системи країни в цілому;

 надмірна фіскальна орієнтація податкової системи;

 непрозорість видаткової частини державного бюджету та відсутність ефективної системи контролю за витрачанням бюджетних коштів;

 неефективне виконання бюджетних програм;

 високий рівень корупції у сфері державних закупівель;

 невпорядкованість системи соціальних видатків (оскільки надмірні видатки на соціальний захист та соціальне забезпечення призводять до зменшення видатків на економічну діяльність, від ефективності роботи якої безпосередньо залежить фінансування інших видатків бюджету);

 неоптимальний розподіл бюджетних коштів між державним та місцевими бюджетами, а також розподіл коштів за функціональною структурою видатків та деталізованими напрямами використання ресурсів в межах функціонального розділу;

 неефективна політика витрачання бюджетних коштів (недосконалість та неефективність бюджетної політики у сфері видатків призводить до неспроможності впливати на відтворювальні економічні процеси, інвестиційну активність, підприємницьку діяльність, зростання доходів і покращання добробуту громадян);

  неповне впровадження елементів ринкової моделі управління державними видатками [1; 3; 4; 5].

Отже, в Україні для подальшого використання державних видатків як стимулу для забезпечення ефективного розвитку національної економіки потрібно оптимізувати склад та структуру видатків за окремими напрямами фінансування, сформувати дієві механізми зростання доходів держави, як джерела покриття відповідних видатків, а також з метою виконання стратегічних завдань соціального й економічного розвитку держави розробити сталі параметри та орієнтири бюджетної політики країни.




Література:

1. Богомолова Н. І. Проблеми формування системи видатків державного бюджету / Н. І. Богомолова // Ефективна економіка. – №2, 2012. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=922.

2. Дейнека О. В. Теоретичні аспекти дослідження впливу державних видатків на економічне зростання / О. В. Дайнека // Збірник наукових праць «Проблеми і перспективи розвитку банківської системи України». – Випуск 38, 2014. – С.105-115.

3. Набока Т. С. управління видатками бюджету та напрямки його вдосконалення в Україні / Т. С. Набока. – Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук. – К., 2015. – 20 с.

4. Петриченко М. М. Теоретичні засади функціонування видатків державного бюджету в сучасних умовах/ М. М. Петриченко, І. В. Лінтур. – 2015. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://molodyvcheny.in.ua/files/journal/2015/1/59.pdf.

5. Радіонов Ю. Д. Цілі бюджетної політики України у сфері видатків / Ю. Д. Радіонов // Наукові праці НДФІ. – №1 (70), 2015. – С. 87-95.

6. Роль Ф. Г. Фінансове право: навч. посіб. / Ф. Г. Роль. – К., 2011. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://b-ko.com/book_86.html.




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота