КООРДИНАЦІЙНІ НОРМИ В ЦИВІЛЬНОМУ КОДЕКС УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КООРДИНАЦІЙНІ НОРМИ В ЦИВІЛЬНОМУ КОДЕКС УКРАЇНИ

09.10.2018 11:26

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Максуров Олексій Анатолійович, кандидат юридичних наук, Ярославський державний університет імені П. Г. Демідова, Паризький університет Сорбонна (Школа права)


Інструменти координації, узгодження волі контрагентів за договором (інших учасників майнових відносин) широко використовується в цивільному праві України. Це не типово для держав пострадянського простору.

Наприклад, в частині 2 статті 1131 Цивільного Кодексу України (ЦКУ) [1] прямо вказано, що умови договору про спільну діяльність, у тому числі координація спільних дій учасників або ведення їхніх спільних справ, правовий статус виділеного для спільної діяльності майна, покриття витрат та збитків учасників, їх участь у результатах спільних дій та інші умови визначаються за домовленістю сторін, якщо інше не встановлено законом про окремі види спільної діяльності.

У статті 1136 ЦКУ зазначено: кожний учасник договору простого товариства має право ознайомлюватися з усіма документами щодо ведення спільних справ учасників. Відмова від цього права або його обмеження, в тому числі за погодженням учасників, є нікчемною.

В силу пункту 1 статті 103 ЦКУ, якщо здійснення мети установи стало неможливим або воно загрожує суспільним інтересам, то відповідний орган державної влади може звернутися до суду з заявою про визначення іншої мети установи за погодженням з органами управління установою.

У пункті 1 статті 581 ЦКУ передбачено: якщо предмет застави не підлягає обов'язковому страхуванню, він може бути застрахований за згодою сторін на погоджену суму.

Згідно з пунктом 1 статті 584 ЦКУ, у договорі застави визначаються суть, розмір і строк виконання зобов'язання, забезпеченого заставою, подається опис предмета застави, а також визначаються інші умови, погоджені сторонами договору.

Як випливає з пункту 2 статті 669 ЦКУ, умова щодо кількості товару може бути погоджена шляхом встановлення у договорі купівлі-продажу порядку визначення цієї кількості.

У пункті 1 статті 671 ЦКУ зазначено: якщо за договором купівлі-продажу переданню підлягає товар у певному співвідношенні за видами, моделями, розмірами, кольорами або іншими ознаками (асортимент), продавець зобов'язаний передати покупцеві товар в асортименті, погодженому сторонами.

У пункті 5 статті 672 ЦКУ передбачено: якщо покупець не відмовився від товару, асортимент якого не відповідає умовам договору купівлі-продажу, він зобов'язаний оплатити його за ціною, погодженою з продавцем. Якщо продавець не вжив необхідних заходів щодо погодження ціни в розумний строк, покупець оплачує товар за ціною, яка на момент укладення договору купівлі-продажу застосовувалася щодо аналогічного товару.

Згідно з пунктом 3 статті 818 ЦКУ тимчасові мешканці повинні звільнити житло після спливу погодженого з ними строку проживання або не пізніше семи днів від дня пред'явлення до них наймачем або наймодавцем вимоги про звільнення помешкання.

Ми вважаємо, що такого роду механізми координації потрібно розвивати. Приклад Цивільного Кодексу України може бути корисний і для інших країн.

Література:

1. Цивільний Кодекс України // http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/T030435.html

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота