ПАТРІОТИЗМ ЯК ЦІННІСТЬ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПАТРІОТИЗМ ЯК ЦІННІСТЬ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА

28.05.2019 21:48

[Секція 1. Теорія та історія держави і права. Філософія права. Історія політичних і правових вчень]

Автор: Шурко Ілля Олександрович, економіко-правове відділення, спеціальність «Право», ІІ курс, Таращанський державний технічний та економіко-правовий коледж


Без зрілого громадянського суспільства неможливо побудувати соціальну, правову демократичну державу, яка визначена статтею першою Конституції України, оскільки тільки внутрішньо вільні, свідомі, небайдужі та активні громадяни здатні спільно контролювати державу, стримувати її від прагнення до розширення владних повноважень за рахунок наступу на громадянські права. Але, як зазначав відомий американський соціолог А. Етціоні, бути активним – означає нести відповідальність, бути пасивним – бути під контролем. «Бути» в цьому контексті означає бути в процесі життя, бути в процесі соціальних коливань і соціальних потоків, нести відповідальність як за себе, так і за інших. Глибинні переконання більшості громадян, уявлення про те, що є правильним, а що – ні, наші уявлення про те, що має бути формують соціальні цінності. Однією з базових соціальних цінностей є патріотизм.

Патріотизм –це те, що повинно допомагати об’єднувати та розвивати державу. Ти можеш мати різне коріння, національність, віру, але, якщо відчуваєш себе громадянином цієї держави та любиш свою країну, ти – патріот. Патріотизм – це усвідомлення того, що ви є відповідальними за долю країни та її майбутнє. Історичне джерело патріотизму – це формування прив’язаності до віри в Бога в традиціях своїх предків, землі свого народження, рідної мови, народних традицій та культури. Іноді патріотизм розглядають як форму прояву націоналізму. В основі української національної ідеї століттями було прагнення політичної незалежності України, самостійного господарювання, збереження мови та культури предків. Сьогодні стоїть питання збереження територіальної цілісності України, її державності, мови та культурно-духовних цінностей. Патріотизм – це соціальне явище, яке проявляється на рівні особистості. Як психологічний феномен патріотизм виховується з розвитком особистості (або не виховується)  під впливом різних соціальних чинників: сім’ї, дитсадочку, школи, вулиці, засобів масової інформації. Причиною і наслідком соціальної активності громадян є значимі соціальні події.

Феномен Майдану в сучасній історії України ще довго буде досліджуватись політиками, істориками, культурологами, соціологами. Це був початок нечуваного сплеску патріотизму українських громадян і не тільки. Добровольці –патріоти фактично спасли українську державу від повної окупації сусідом, враховуючи ту внутрішню політико-економічну ситуацію, повний розвал армії. Це було справжнє народне ополчення в сучасному його розумінні: добровольці –вояки  при підтримці народу посередництвом волонтерів. 2014-16-й роки  - це такий емоційний масовий прояв патріотизму, який швидше вкладається в рамки парадоксу «не завдяки, а всупереч». Результати опитування серед наших студентів показали, що більше 90% студентів демонстрували ті чи інші форми прояву патріотизму:матеріальна допомога армійцям, волонтерська діяльність, демонстрація національних знаків (вишиванок, стрічок), пропаганда української мови, державних символів (зокрема на одягу) та інші. В зв’язку з цим виникає питання: «Можливо, ще одним джерелом патріотизму є спадкова пам’ять». Враховуючи теперішню політичну ситуацію, актуальність проблеми національного патріотичного виховання молодого покоління, - процес виховання патріотизму має бути цілеспрямованим, урізноманітненим і починатися із причетності до рідної мови, народної культури, вивчення історії своєї країни, ідентифікації себе українцем, формування почуття національної гідності. 

Використані джерела:

1. http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/243/

2. http://bdpu.org/upbringing-work/national-patriotic-education/

___________________________

Науковий керівник: Чуприк Надія Василівна, викладач Таращанського державного технічного та економіко-правового коледжу



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота